Σκληρή γραμμή από τον Ντουέρτε στις Φιλιππίνες: Καμιά εκεχειρία με τους κομμουνιστές αντάρτες

File Photo Στρατιώτες των Φιλιππίνων εν δράσει EPA/MARK R. CRISTINO μέσω ΚΥΠΕ




Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε απέκλεισε χθες Δευτέρα κάθε ενδεχόμενο να κηρυχθεί ξανά κατάπαυση του πυρός με τους κομμουνιστές αντάρτες όσο βρίσκεται στην εξουσία, μη εξαιρουμένης της περιόδου των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σε ομιλία του προς το έθνος που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά χθες βράδυ, ο Ντουτέρτε ξεκαθάρισε ότι βάζει τέλος στην παραδοσιακή κήρυξη ανακωχής τις γιορτές με τον Νέο Λαϊκό Στρατό (ΝΛΣ), τον ένοπλο βραχίονα του εκτός νόμου Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων.

«Δεν θα υπάρξει εκεχειρία ποτέ ξανά όσο είμαι πρόεδρος», είπε. «Σε ό,τι με αφορά, η κατάπαυση του πυρός είναι νεκρή. Έχει πεθάνει εδώ και καιρό, όπως και οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Ο στρατός και η αστυνομία στις Φιλιππίνες παραδοσιακά ανακοινώνουν ότι αναστέλλουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των ανταρτών κάθε χρόνο για την περίοδο των γιορτών, ενώ και οι μαχητές του ΝΛΣ κηρύσσουν πάγια ανακωχή.

Ωστόσο, η κατάπαυση του πυρός έχει παραβιαστεί σε αρκετές περιπτώσεις κι από τις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Ο υποστράτηγος Έντγκαρ Αρέβαλο, εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων, εξήρε την απόφαση του προέδρου.

Ο αξιωματικός τόνισε πως οι ένοπλες δυνάμεις «ευγνωμονούν» τον αρχηγό του κράτους διότι «άκουσε τη εισήγηση του επιτελείου να μην κηρύξει εκεχειρία κατά τη διάρκεια της περιόδου των εορτών και πέραν αυτής».

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Αρέβαλο, το επιτελείο έκανε την εισήγηση αυτή «όχι επειδή δεν επιθυμεί ειρήνη, αλλά επειδή θέλει αληθινή και διαρκή ειρήνη», προσθέτοντας πως οι αντάρτες είναι «διαβόητοι για την αναξιοπιστία» τους.

Κομμουνιστές αντάρτες πολεμούν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Πρόκειται για έναν από τους πιο μακρόχρονους εμφυλίους πολέμους στην Ασία.

Τον Νοέμβριο του 2017, ο Ντουτέρτε τερμάτισε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες, έπειτα από σειρά επιθέσεων του ΝΛΣ.

Με πληροφορίες από dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μανίλα, Φιλιππίνες

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Συγκίνηση και χειροκροτήματα: Η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν έλαβε πρώτη στον κόσμο το εμβόλιο [photo, video]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: