Συζητείται νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων στην Κύπρο: Θα μένει και χρέος για αποπληρωμή!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη. Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος. ΓΤΠ – Σ. Ιωαννίδης




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

  • Αυτό είναι το κατάντημα της πολιτικής ελίτ και η εφιαλτική συνέχεια της Κύπρου

Τα όσα θα ακούσει σήμερα η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, είναι προβλεπτά και αναμενόμενα. Τα γνωρίζει και από επαφές που προηγήθηκαν της άφιξής της, αλλά και από τα προηγούμενα ταξίδια.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που η ίδια φαίνεται να μην ενθουσιάζεται με τα ταξίδια της στην περιοχή. Αυτό το ταξίδι, βεβαίως, παρά τις όποιες άλλες αναφορές και επικλήσεις, αποφασίσθηκε να γίνει ενόψει και των συζητήσεων, των διεργασιών, που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ε.Ε. για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

  • Υπενθυμίζεται συναφώς,  ότι και στις συζητήσεις που έγιναν τον Οκτώβριο είχαν εμπλοκή τα Ηνωμένα Έθνη. Τότε, ως γνωστό, ο Γενικός Γραμματέας, εξήγγειλε πρωτοβουλία για σύγκληση Πενταμερούς και η τοποθέτηση αυτή «κόλλησε» στα επιχειρήματα, που αναπτύχθηκαν για να δοθεί «χρόνος στη διπλωματία», αντί να επιβληθούν κυρώσεις στην κατοχική Τουρκία.

Το πώς αξιοποίησε το δίμηνο η Τουρκία φάνηκε στη φιέστα που οργανώθηκε στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Τι θα ακούσει σήμερα η κ. Λουτ και τι θα καταγράψει στο σημειωματάριο της; Τι θα προτείνει στον Γενικό Γραμματέα;

Ο Ερσίν Τατάρ, με «σκονάκι» από την Άγκυρα και έχοντας δίπλα του δοκιμασμένους σκληροπυρηνικούς από την εποχή Ντενκτάς και Έρογλου, υποστηρίζει πως όλα τα προβλήματα στην Κύπρο θα επιλυθούν με τα δύο κράτη. Και η συμφωνία αυτή σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, θα περιλαμβάνει εσαεί «αποτελεσματική και πραγματική εγγύηση της Τουρκίας» και «κυριαρχική ισότητα».

Ακόμη υποστηρίζει επίλυση του περιουσιακού με βάση διακανονισμού,  που δεν αγνοεί τους τίτλους ιδιοκτησία που έχουν εκδοθεί «αλλά και ό,τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια». Για το δε εδαφικό ο Τατάρ υποστηρίζει αναπροσαρμογές που «δεν θα μετέτρεπαν εκ νέου τους ανθρώπους μας σε πρόσφυγες» (συνέντευξη στον Νίκο Στέλγια, «Καθημερινή», 29.11.2020). Δηλαδή, να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, όπως είναι σήμερα  και να εξευρεθεί μια φόρμουλα για συνεργασία των «δυο κρατών».

Αυτό που έλεγε ο Ραούφ Ντενκτάς: «Αναγνωρίστε με για μερικά λεπτά και το Κυπριακό θα λυθεί…»

  • Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει τη δυνατότητα να οχυρωθεί πίσω από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να ζητήσει και από τους εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού να πράξουν το ίδιο. Κι αυτό για να αποφύγει συζητήσεις για δύο κράτη κι άλλες ιδέες, που «φωτογραφίζουν» συνομοσπονδία.

Αυτή η οδός θα ήταν εύκολη, εάν βέβαια  δεν άνοιγε ο ίδιος τη συζήτηση για «νέες ιδέες» και για «χαλαρή ομοσπονδία». Αλλά και πάλιν μπορεί να το πράξει και να επιμένει.

Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά έχει καταφέρει διαχρονικά «να σκοτώσει» την υπόθεση της, ως θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Με λογικές ότι πρέπει να πλησιάσει τις ακραίες θέσεις της Τουρκίας για να συνεργασθεί, έχει φθάσει σε σημείο να συζητείται η νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων και θα μένει και χρέος για αποπληρωμή. Αυτό είναι το κατάντημα μας. Εάν γίνουν σήμερα ανατροπές, τότε η συνέχεια θα είναι εφιαλτική.

  • Περί πάτου κι άλλων τινών

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αντί στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας να ασχοληθούν πώς θα αλλάξει η εικόνα της χώρας, που διασύρεται διεθνώς. Αντί να ασχοληθούν  με την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, να προχωρήσουν  σε κάθαρση ξεκινούν  για μια άλλη φορά τις συγκρούσεις με θεσμούς. Θέλουν, λένε, να παύσουν τώρα  τον Γενικό Ελεγκτή. Και ο Ελεγκτής δεν είναι ο πρώτος θεσμός με τον οποίον «καυγαδίζει» η κυβέρνηση και επιδιώκει την εκπαραθύρωσή του. Εάν υπάρχουν διαφορές, για τις αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μπορεί η εκτελεστική εξουσία να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Τα περί ανάρμοστης συμπεριφοράς αφήνουν εκτεθειμένη την κυβέρνηση, που θα κρυφτεί πίσω από αυτόν τον ισχυρισμό για τις δικές της σκοπιμότητες.  Ο τελευταίος που έχει απολυθεί για «ανάρμοστη συμπεριφορά» είχε στήριγμα την κυβέρνηση. Αυτό για να μην ξεχνιόμαστε.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Τα παιχνίδια πίσω από τα τερτίπια Ερντογάν: Τελικά δεν βρήκε απευθείας πτήση από την Αθήνα στην Άγκυρα η κ. Λουτ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: