File Photo Το λογότυπο της Google σε κτίριο του Χονγκ Κονγκ EPA/JEROME μέσω ΚΥΠΕ
Σε μία συμμαχία φαίνεται πως ήταν έτοιμες να προχωρήσουν οι Αlphabet (μητρική της Google) και Facebook και να συνδράμουν η μία την άλλη, εάν δινόταν εντολή από τις αρμόδιες Αρχές για έρευνες σχετικά με την παλαιότερη συμφωνία τους να συνεργαστούν παρατύπως στην ψηφιακή διαφήμιση.
Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη προκαταρκτικά έγγραφα σχετικά με τη μήνυση κατά της Google την περασμένη εβδομάδα, την οποία με προεξάρχον το Τέξας υπέβαλαν συνολικά δέκα αμερικανικές πολιτείες. Στην τελική εκδοχή τής μηνύσεως τα εν λόγω έγγραφα, που ήταν εσωτερικά των εταιρειών, είχαν υποστεί παρεμβάσεις και είχαν αφαιρεθεί οι πληροφορίες αυτές.
Σύμφωνα με τα όσα προσάπτονται στην Google, αυτή είχε συνεργαστεί με τον άλλο κολοσσό της Facebook κατά τρόπο παράνομο, ώστε να παραβιάσουν τους όρους του θεμιτού ανταγωνισμού και να ενδυναμώσουν τις ήδη δεσπόζουσες στην αγορά διαφημιστικές τους δραστηριότητες. Επιπλέον, αναφέρεται ότι αμφότεροι οι όμιλοι ήδη γνώριζαν πως η συμφωνία τους ήταν πιθανό να κινητοποιήσει τις αρχές ανταγωνισμού, ενώ είχαν ήδη συζητήσει σχετικά με το πώς θα αντιδράσουν.
Βέβαια, εκπρόσωπος της Google, ερωτηθείς από την εφημερίδα The Wall Street Journal σχετικά με το θέμα, απάντησε πως τέτοιας υφής συμφωνίες για την αντιμετώπιση των Αρχών είναι κάτι πολύ σύνηθες στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Ακόμα, προσέθεσε, πως η συμφωνία των δύο ομίλων είχε δημοσιοποιηθεί, αλλά, όπως φαίνεται από το τωρινό δημοσίευμα, δεν είχε γνωστοποιηθεί η ειδική μεταχείριση της Facebook.
Η εν λόγω συμφωνία συνήφθη τον Σεπτέμβριο του 2018 και όριζε η Facebook να μην ανταγωνίζεται την Google με ψηφιακά διαφημιστικά εργαλεία, εξασφαλίζοντας προνομιακή μεταχείριση, όταν τα χρησιμοποιούσε. Κωδική ονομασία της συναλλαγής ήταν «Jedi Blue», ενώ βάσει των όσων καταγράφονται στα έγγραφα της μηνύσεως, η Facebook κατέβαλε 500 εκατ. δολάρια τον χρόνο στις δημοπρασίες της Google για διαφημιστικό χώρο και σε αντάλλαγμα η πρώτη ελάμβανε πάγιο ποσοστό των δημοπρασιών.
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του τεχνολογικού κολοσσού της Google, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα DailyMail.com, επισήμανε πως εκείνοι δεν χειραγωγούσαν τις δημοπρασίες και ότι η Facebook συμμετείχε ταυτόχρονα και σε άλλες παρόμοιες για διαφημιστικό χώρο σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες. «Δεν είχε κάποιο χαρακτήρα αποκλειστικότητας ο διακανονισμός τους ούτε η Facebook είχε πρόσβαση σε δεδομένα μη διαθέσιμα και σε άλλους δυνητικούς αγοραστές», προσέθεσε. Τέλος, αναφέρεται πως η μήνυση εκ μέρους των δέκα αμερικανικών πολιτειών, όπου η Google αποκαλείται «ο Γολιάθ του Διαδικτύου», εστιάζει στην καρδιά των δραστηριοτήτων της, δηλαδή στις διαφημίσεις της, από όπου πηγάζει σχεδόν το σύνολο των εσόδων της.
Με πληροφορίες από kathimerini.gr
Σημαντικά πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος του κορωνοϊού συμπεραίνουν Ελληνες επιστήμονες