Συμφωνία Πολωνίας – Ουγγαρίας με Γερμανία: Ξεμπλοκάρει το Ταμείο Ανάκαμψης

File Photo: Το κτίριο όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. EPA, JULIEN WARNAND, μέσω ΚΥΠΕ




Συμφωνία επετεύχθη, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, μεταξύ των διαπραγματευτών της γερμανικής προεδρίας και των δύο κρατών που διαφωνούσαν.

Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας είχαν απειλήσει με βέτο σχετικά με τον μηχανισμό σύνδεσης της παρακολούθησης της εφαρμογής των κανόνων του κράτους δικαίου, με τις εκταμιεύσεις από τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, ΠΔΠ 2021 – 27 και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο συμβιβασμός θα τερματίσει μία αντιπαράθεση που έκανε Βαρσοβία και Βουδαπέστη να απειλούν να θέσουν βέτο για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ και τον προϋπολογισμό 2021-2027, λόγω των αντιρρήσεών τους για τη σύνδεσή τους με όρους κράτους δικαίου.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας Jaroslaw Gowin δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Γερμανία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, η οποία θα παρουσιαστεί τώρα στο υπόλοιπο μπλοκ. Μια συμφωνία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί έως την Παρασκευή, μέχρι το τέλος μιας διήμερης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε.

Διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι αξιωματούχοι περιμένουν την τελική επιβεβαίωση για επίτευξη συμφωνίας.

Στο πιο υψηλό από τον Σεπτέμβριο «σκαρφαλώνει» το πολωνικό ζλότι έναντι του ευρώ, ενώ κέρδη καταγράφει και το φιορίνι Ουγγαρίας.

Με πληροφορίες από Bloomberg μέσω skai.gr

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Μέρκελ: Η ΕΕ αναζητά τρόπους να άρει το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: