Σε τροχιά “κατάδυσης” η τουρκική αμυντική βιομηχανία, λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ για τους S-400

File Photo: O Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Η βαθύτατη εξάρτηση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας θυμίζει τα συγκοινωνούντα δοχεία και τώρα ακριβώς με ότι συμβαίνει μετά τις αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι στη μια πλευρά η υπομονή ξεχείλισε το δοχείο…

Το γεγονός ότι ανάμεσα στις κυρώσεις περιλαμβάνεται «η απαγόρευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην τουρκική αμυντική βιομηχανία SSB», σύμφωνα με καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές, σημαίνει ότι η πολυδιαφημιζόμενη «βαριά» βιομηχανία της Άγκυρας για τα αμυντικά συστήματα βρίσκεται σε περιδίνηση.

  • Το ραντάρ αντίγραφο του AESA των Ελληνικών VIPER πηγαίνει περίπατο…

Σε αυτή φαίνεται ότι συμπαρασύρεται  και το φιλόδοξο τουρκικό σχέδιο αναβάθμισης των μαχητικών F-16 με ραντάρ «τύπου» AESA το οποίο μελετά και αναπτύσσει η τουρκική εταιρία Aseslan. Χωρίς την Αμερικανική βοήθεια και τεχνογνωσία δεν πρόκειται αυτό το πρόγραμμα να κάνει ούτε ένα βήμα, σημειώνεται κατηγορηματικά από τις ίδιες πηγές.

Το συγκεκριμένο ραντάρ το διαφήμιζε η Τουρκία ως πολύ ανώτερο από εκείνο που πρόκειται να φέρουν τα 84 αναβαθμισμένα Ελληνικά F-16 VIPER και μάλιστα ο Τουρκικός τύπος σημείωνε ότι ουδείς στη γείτονα θα πρέπει ν’ ανησυχεί για την Ελληνική αναβάθμιση, διότι το ισοζύγιο με την τοποθέτηση του δικούς τους ραντάρ και την αναβάθμιση, θα διατηρούνταν ή μπορεί και να υπερτερούσαν, ξεχνώντας βεβαίως και τον παράγοντα εμπειρίας των Ελλήνων αεροπόρων.

Με τις Αμερικανικές κυρώσεις και συγκεκριμένα αυτή στην οποία αναφερθήκαμε, αυτό το φιλόδοξο σχέδιο δίχως τους Αμερικανούς και τα υλικά που ταξιδεύουν από τις ΗΠΑ δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Και το «κόψιμο των ποδιών» δεν σταματά στο αντίγραφο του ραντάρ «AESA» που το γνήσιο θα φέρουν τα Ελληνικά VIPER.

Μια σειρά κι άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν να κάνουν με αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς, με χερσαία οπλικά συστήματα κ.ο.κ., με τις κυρώσεις αυτές ουσιαστικά παγώνουν την αμυντική τουρκική βιομηχανία.

Ως γνωστο, η κυβέρνηση της Άγκυρας εδώ και πολλά χρόνια έχει επενδύσει το μεγαλύτερο μέρος της Τουρκικής οικονομίας ώστε να εξυπηρετήσει την επιχείρηση αλλαγής του status quo στην περιοχή.

  • Σκαριά δίχως κινητήρες και ηλεκτρονικά…

Βεβαίως αν προσέξει κανείς τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσει οπλικά συστήματα η εγχώρια αμυντική βιομηχανία της γείτονος θα παρατηρήσει ότι κατασκευάζει το «σκαρί» αλλά σε θέματα κινητήρων (σ.σ. τουρκικό άρμα μάχης, νέο εκπαιδευτικό jet αεροσκάφος, το μαχητικό 5ης γενιάς TFX, κ.α.) , ολοκληρωμένα συστήματα ηλεκτρονικών, λόγω της υψηλότατης τεχνολογίας, σκοντάφτουν και το βέβαιο είναι ότι χωρίς την βοήθεια κυρίως Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών μεγάλων εταιριών δεν μπορούν να προχωρήσουν.

Άρα με αυτό το εμπάργκο ροής υλικών από τις εταιρίες των ΗΠΑ προς τις τουρκικές, που έχουν εξοπλιστικά προγράμματα, είναι βέβαιο ότι τα χρονοδιαγράμματα πηγαίνουν πολύ πίσω κι ότι είχε σχεδιαστεί ήδη είναι σε μια παρατεταμένη παράταση. Αν συνυπολογίσει κανείς και την τροχιά «κατάδυσης» της τουρκικής οικονομίας παρατηρεί ότι η υποστήριξή τους είναι κάτι το ανέφικτο.

  • Η συγκεκριμένη απόφαση που έρχεται ως συνέπεια για το γινάτι του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για την ενεργοποίηση των S-400, αποτελεί σημαντικό κομμάτι του μοχλού πίεσης που θέλουν ν’ ασκήσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, διότι περιορίζεται η ικανότητα να έχει ελεύθερη τροφοδοσία με τεχνογνωσία και υλικά σε τομείς υψηλής τεχνολογίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του επιθετικού ελικοπτέρου Τ-129 της Τουρκίας, ένα σχέδιο που εξελίχθηκε στην βάση του Ιταλικού επιθετικού ελικοπτέρου της Augusta.

Οι γείτονες διαθέτουν 50 τέτοια ελικόπτερα και επιχείρησαν να έχουν τον πρώτο τους εξαγωγικό πελάτη, το σύμμαχο στην Τουρκία Πακιστάν. Οι Αμερικανοί όμως είχαν άλλη γνώμη, επιβάλλοντας εμπάργκο στον κινητήρα. Κι εδώ φαίνεται ότι ένα οπλικό σύστημα το οποίο έχει ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Τουρκία, με ηλεκτρονικά, ηλεκτροπτικά συστήματα της Asaslan, πυροβόλο, πυρομαχικά, τα πάντα από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, δεν μπορεί να εξαχθεί λόγω της Αμερικανικής εμπλοκής στον  κινητήρα του ελικοπτέρου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Bras de fer Γαλλίας-ΗΠΑ για τις νέες φρεγάτες: To ΓΕΕΘΑ ζητά «λευκό καπνό» εντός τριμήνου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: