Σε ρόλο «Δούρειου Ιππου» η Ουγγαρία: Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της… Τουρκίας

File Photo O υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto και το Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε παλαιότερη συνάντησή τους στην Άγκυρα. EPA/FATIH AKTAS/TURKISH FOREIGN AFFAIRS MINISTRY PRESS OFFICE μέσω ΚΥΠΕ




Επαναβεβαίωσαν Τουρκία – Ουγγαρία τους μεταξύ τους φιλικούς δεσμούς, με τη Βουδαπέστη να δηλώνει ξεκάθαρα τη στήριξή της στην Άγκυρα στις διαφορές της με την Ε.Ε, βρίσκοντας έτσι μια νέα αφορμή για να ασκήσει κι η ίδια αντιπολίτευση στις Βρυξέλλες, για τους δικούς της λόγους.

Οι δηλώσεις που ανανέωσαν τους «όρκους φιλίας» ανάμεσα στις δύο χώρες, έγιναν από την Άγκυρα, την οποία επισκέπτεται ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Σιγιάρτο υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ευχαριστήσει την Τουρκία που έχει δεχθεί 4 εκατομμύρια μετανάστες… Εάν δεν το έκανε αυτό, εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, μέσω των Βαλκανίων, θα εμφανίζονταν στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας… ».

«Είτε αρέσει είτε όχι, σε μεγάλο βαθμό η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας», πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα πως, παρότι το ποσό ενίσχυσης της Τουρκίας για το μεταναστευτικό είναι αρκετό, μόνο ένα μέρος του έχει καταβληθεί… «Η Ευρώπη δεν πρέπει να διακινδυνεύσει την ασφάλειά της και πρέπει να συμμορφωθεί με τα όσα έχει δεσμευτεί στη συμφωνία».

Η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση μιας πλήρους συμμετοχής της σ’ αυτήν, επανέλαβε με τη σειρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι τα μεταξύ τους προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνον αν η Ε.Ε. ενεργήσει με κοινή λογική στη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα και πέραν αυτής.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως η Ελλάδα συνέχισε τα «προκλητικά» βήματα στην περιοχή παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία και πρόσθεσε πως η Άγκυρα αναμένει από τις Βρυξέλλες να ενεργήσουν ως έντιμος και αντικειμενικός μεσολαβητής στη διένεξη.

«Η Ε.Ε. πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο ενός έντιμου διαμεσολαβητή σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μαζί της μόνο μέσω διαλόγου και διπλωματίας», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. δήλωσαν ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να βοηθήσει στην επίλυση των διαφορών της με Ελλάδα και Κύπρο σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο παρέπεμψαν οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με αντίποινα στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ μέσω skai.gr, efsyn.gr,  

 

«Μαλακώνει» τους τόνους η Άγκυρα: Η ΕΕ να ενεργήσει με κοινή λογική – Θέλουμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: