Σχέδιο «νεκρές πόλεις» για να μην κλαίμε στις ΜΕΘ: Tα SMS του ρεβεγιόν, τα ωράρια των καταστημάτων

Επισκέπτες χορέυουν μπροστά από διαδραστική εγκατάσταση ήχου και φωτός στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο, Αθήνα, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Σαρωτικούς ελέγχους στους δρόμους, καθολική απαγόρευση μετακινήσεων μετά τις 10:00 το βράδυ, σχέδιο αποτροπής συναθροίσεων, πάρτι και ρεβεγιόν σε σπίτια ή νοικιασμένες βίλες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή και θα καλύψει το διήμερο της Πρωτοχρονιάς.

Επί ποδός βρίσκονται περίπου 4.500 αστυνομικοί που έχουν ήδη εντολές να προβούν ακόμη και σε διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μετά τις 10:00 το βράδυ θα κυκλοφορούν μόνο εργαζόμενοι.

Μαζικά μπλόκα

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες δύο ημέρες στην Πλατεία Συντάγματος, ακριβώς στο ύψος του Αγνώστου Στρατιώτη, η αστυνομία προχωρεί σε μαζικότατους ελέγχους σταματώντας κατά δεκάδες τα οχήματα.

Μυστικά ρεβεγιόν

Μυστικά ρεβεγιόν, πληροφορίες για «κλεισμένους» τραγουδιστές για ημι- πριβέ ρεβεγιόν ή αυτοσχέδιες χαρτοπαικτικές λέσχες έχουν μπει επίσης στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ ενώ όπως και τα Χριστούγεννα έτσι και το διήμερο της Πρωτοχρονιάς η αστυνομία θα μπορεί να επεμβαίνει, ως έσχατη περίπτωση, ακόμη και σε σπίτια εφόσον υπάρξουν σχετικές καταγγελίες.

«Νεκρή πόλη»

Σχετικό μήνυμα εξέπεμψε άλλωστε χθες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης:
«Δεν θα κυκλοφορεί κανείς μετά τις 22.00 στους δρόμους. Αν υπάρχει πληροφορία ότι υπάρχει ένα πάρτι η αστυνομία δικαιούται, συνοδεία εισαγγελέα, να επέμβει. Θα γιορτάσουμε οικογενειακά ή μόνοι μας, για να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια».

«Δέκα το βράδυ δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους. Δέκα το βράδυ η πόλη πρέπει να είναι νεκρή για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες που θα μπορούμε να μην πάρουμε και άλλα μέτρα ούτως ώστε να κλείσουμε την ζωή των ανθρώπων» ανέφερε.

Αναφερόμενος στον θέμα της πανδημίας, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «κάθε γιορτή είναι μία μαχαιριά», σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε σε 15 ημέρες «να κλαίμε έξω από τις ΜΕΘ».

Τα SMS της Πρωτοχρονιάς

Συναθροίσεις έως 9 άτομα και με SMS την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Και σήμερα όπως έχει ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δεν θα επιτραπεί να βγουν τα παιδιά για κάλαντα, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι συστάσεις για τα οικογενειακά τραπέζια με φίλους. Συγκεκριμένα, στα τραπέζια θα μπορούν να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα από δύο οικογένειες. Πάντως όλες αυτές τις ημέρες οι λοιμωξιολόγοι καλούν τους πολίτες να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι στις εορταστικές συναθροίσεις στα σπίτια και να συναντήσουν τα ίδια άτομα που συνάντησαν τα Χριστούγεννα.

Οι μετακινήσεις σε φιλικά σπίτια θα πρέπει να φέρουν στον SMS προς το 13033 τον κωδικό 6. Το SMS δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 22:00 το βράδυ.

Οι Εκκλησίες

Σχετικά με την προσέλευση των πιστών στους ναούς, σημειώνεται, ότι οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι οι εξής: ένα άτομο ανά δεκαπέντε τετραγωνικά, δύο μέτρα απόσταση και μέχρι είκοσι πέντε άτομα μέσα στην εκκλησία ή έως πενήντα άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες.
Και η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6 στο 13033

Τα καταστήματα

Από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ θα είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ μέχρι και την Τετάρτη, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το ωράριο θα τροποποιηθεί και τα υποκαταστήματα των μεγάλων αλυσίδων θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Σχεδόν το ίδιο θα είναι και το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων και για τις επόμενες μέρες μέχρι την Πρωτοχρονιά. Τα καταστήματα που λειτουργούν με click away από τις 7:00 έως τις 21:00 για τα ψώνια της Πρωτοχρονιάς.

Την 1η Ιανουαρίου 2021 θα παραμείνουν κλειστά. Το ίδιο ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κωδικός στο 13033 για μετάβαση στο σούπερ μάρκετ αλλά και για παραλαβή προϊόντων μέσω click away είναι το «2».

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλο νομό. Παρά ταύτα, προβλέπονται 6 συγκεκριμένες εξαιρέσεις.
Οι 6 εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)

Ακολουθήστε το ΗΕLLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Κρίσιμοι οι επόμενοι τρεις μήνες για την Ελλάδα: Προσοχή για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: