Σχέδιο Ηρακλής: Ξεκίνησε η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών

File photo: Το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Φωτογραφία via Bank of Greece




Στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων και ‘κόκκινων δανείων’-NPL, των Ελληνικών τραπεζών αναφέρεται άρθρο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal, Margot Patrick.

Οι ελληνικές τράπεζες που είναι από τις πλέον αδύναμες της Ευρώπης ξεφορτώνονται με υγιή ρυθμό τα ‘κόκκινα’ δάνειά τους, αν και την άνοιξη, η πανδημία ανέκοψε τις προσπάθειες τους αυτές.

Ωστόσο, οι ενισχύσεις από τις κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις παγκοσμίως, έριξαν «φρέσκο» χρήμα και έδωσαν νέα πνοή στις προσπάθειες αυτές, αναφέρεται εισαγωγικά στο δημοσίευμα. Στα τέλη Νοεμβρίου, μια εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η Alpha Bank δήλωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων ονομαστικής αξίας €10,8 δις, στον προτιμητέο επενδυτή, Davidson Kempner Capital Management LP.

Δύο ακόμη συστημικές τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και η Τράπεζα Πειραιώς θα προβούν σε ανάλογες τιτλοποιήσεις ύψους €7 δις ευρώ το επόμενο έτος, όλες στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής» για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων-NPL.

Επισημαίνεται, ότι ενώ η Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία μείωσαν τα NPL, οι Ελληνικές τράπεζες δεν είχαν πετύχει σημαντική πρόοδο διότι χρειάστηκε περισσότερο χρόνο η ανάκαμψη της χώρας, ενώ τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες, προσπαθούσαν να λάβουν μέτρα για την προσέλκυση επενδυτών, με κατάληξη των προσπαθειών αυτών, το σχέδιο «Ηρακλής», κατά τα πρότυπα παρόμοιου προγράμματος της Ιταλίας.

H πρόοδος των συμφωνιών τιτλοποίησης είναι κρίσιμη παράμετρος για τις προσπάθειες της Ελλάδας να μειώσει τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη επίπεδα NPL. Ενώ ο Ευρωπαϊκός μέσος ποσοστιαίος όρος NPL είναι 3%, το 2016, σχεδόν το 50% των δανείων Ελληνικών τραπεζών ήταν NPL, 35% στις αρχές του 2020, ενώ αναμένεται να μειωθούν στο 20%, εάν οι τιτλοποιήσεις προχωρήσουν σύμφωνα με το Πρόγραμμα.

Αν και λόγω της πανδημίας έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις λίγων μηνών, οι ειδικοί θεωρούν ότι το Πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Σημειώνεται ακόμη, ότι η διευθέτηση των NPL συνιστά σημείο καμπής για μια οικονομία που ακόμη ανακάμπτει από μια εκ των σοβαρότερων  μακροχρόνιων υφέσεων της σύγχρονης ιστορίας όταν κτύπησε η πανδημία, οπότε και η εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό Ελληνική οικονομία υπέστη κάμψη και προέκυψαν νέα NPL ύψους €5 δις. Και παρά το γεγονός, ότι η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από πολλές άλλες χώρες στον περιορισμό των κρουσμάτων και των θανάτων από την πανδημία.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal, Margot Patrick, Greek Banks Turn Corner With Bad-Loan Sales

Συμφωνία Πολωνίας – Ουγγαρίας με Γερμανία: Ξεμπλοκάρει το Ταμείο Ανάκαμψης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: