Σαρώνει ο νέος κορωναϊός: Οι θάνατοι στη Λατινική Αμερική ξεπέρασαν το όριο των 500 χιλιάδων

Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης κλονίζεται εν μέσω πανδημίας, Στη φωτογραφία αρχείου πολίτες εξετάζονται στην έξοδο του μετρό στο Las Condes στο Σαντιάγο της Χιλής. EPA, Alberto Valdes




Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έγινε η δεύτερη περιφέρεια του πλανήτη που θρηνεί πια πάνω από μισό εκατομμύριο νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, περίπου δέκα ημέρες αφότου το τραγικό αυτό ορόσημο ξεπεράστηκε στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις χωριστές καταμετρήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερς ως χθες Τρίτη περί τις 23:00 (ώρα Ελλάδας).

Οι καταμετρήσεις αυτές βασίζονται στις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Οι 29 χώρες της περιφέρειας έχουν καταγράψει πλέον συνολικά 500.818 θανάτους (επί συνόλου 15.320.568 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2), πίσω από την Ευρώπη (559.334), αλλά μπροστά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά (352.478) και την Ασία (217.224). Η Βραζιλία και το Μεξικό μετρούν πάνω από τα μισά θύματα ολόκληρης της περιφέρειας (192.681 και 122.855, αντίστοιχα). Η Βραζιλία μόνη της συγκεντρώνει πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων· χθες Τρίτη ανακοίνωσε τον βαρύτερο απολογισμό μέσα σε ένα 24ωρο από τη 15η Σεπτεμβρίου, 1.111 νεκρούς.

Αξιωματούχοι στην περιφέρεια εκφράζουν ανησυχία, καθώς πλησιάζει το τέλος της χρονιάς και οι εορτασμοί ενδέχεται να προκαλέσουν νέα έξαρση των μολύνσεων, με τα συστήματα υγείας να κινδυνεύουν να φθάσουν στα όριά τους, όπως συνέβη στα μέσα της χρονιάς που οδεύει στο τέλος.

Η έναρξη εκστρατειών ανοσοποίησης σε κράτη της περιοχής, όπως το Μεξικό, η Χιλή, η Αργεντινή, αποτελεί αχτίδα ελπίδας, αλλά η Βραζιλία — η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής — όπως και αρκετά άλλα κράτη της περιοχής μοιάζουν να δυσκολεύονται να βάλουν τις δικές τους προσπάθειες να εμβολιάσουν τους πολίτες τους στις ράγες.

Πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοντεβιδέο και Μπραζίλια

Τραγικός ο ημερήσιος απολογισμός στη Βραζιλία: 59.000 κρούσματα και 1.111 νεκροί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: