Ρώσοι, κατά πάσα πιθανότητα, χάκερς έκλεψαν αρχεία από υπουργεία και υπηρεσίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. EPA, MICHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL




Η αμερικανική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι χάκερς που ενεργούσαν για λογαριασμό μιας ξένης κυβέρνησης εισέβαλαν σε μια σειρά βασικών κυβερνητικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου, και είχαν ελεύθερη πρόσβαση στα συστήματα των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων τους.

Την είδηση δημοσιεύουν οι εφημερίδες Washington Post και New York Times.

Σχεδόν σίγουρα πρόκειται για ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς και άλλους εμπειρογνώμονες, που γνωρίζουν το μέγεθος της «εισβολής».

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το «κυνήγι» για να εξακριβωθεί αν και άλλες υπηρεσίες της κυβέρνησης είχαν πέσει θύματα από αυτό που φαινόταν να είναι μια από τις πιο εξελιγμένες, και ίσως μεταξύ των μεγαλύτερων, επιθέσεων κατά ομοσπονδιακών συστημάτων τα τελευταία πέντε χρόνια.

Δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν επίσης μια σειρά εθνικών υπηρεσιών που σχετίζονται με την ασφάλεια, αν και δεν ήταν σαφές εάν τα συστήματα περιείχαν υλικό υψηλής διαβάθμισης.

Δημόσια, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε «λίγα πράγματα» για την παραβίαση, η οποία υποδηλώνει ότι ενώ η κυβέρνηση ανησυχούσε για τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2020, οι βασικοί φορείς που εργάζονται για τη διοίκηση – και δεν σχετίζονται με τις εκλογές – ήταν στην πραγματικότητα το αντικείμενο μιας περίπλοκης επίθεσης για την οποία δεν γνώριζαν μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες.

“Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών γνωρίζει αυτές τις εκθέσεις και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με αυτήν την κατάσταση”, ανέφερε σε δήλωση ο John Ullyot, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Το Υπουργείο Εμπορίου αναγνώρισε ότι ένας από τους οργανισμούς του είχε στοχευτεί, χωρίς να τον κατονομάσει, και το γραφείο ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, του οποίου ο επικεφαλής απολύθηκε από τον Πρόεδρο Τραμπ τον περασμένο μήνα, επειδή δήλωσε ότι δεν υπήρξε εκτεταμένη εκλογική απάτη, δήλωσε ότι ενημερώθηκε για το πρόβλημα.

Το κίνητρο για την επίθεση στα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου παραμένει αόριστο, ανέφεραν στην εφημερίδα New York Times δύο άτομα εξοικειωμένα με το θέμα. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να πει πόσο καταστροφικές ήταν οι πρόσφατες επιθέσεις και πόσο υλικό χάθηκε.

Η αποκάλυψη ήρθε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά που η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, η οποία είναι υπεύθυνη τόσο για τη διείσδυση σε ξένα δίκτυα υπολογιστών όσο και για την υπεράσπιση των πιο ευαίσθητων εθνικών συστημάτων ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης, εξέδωσε προειδοποίηση ότι «ρωσικοί κρατικοί φορείς» εκμεταλλεύονταν προβλήματα στο σύστημα που χρησιμοποιείται ευρέως από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ένοπλος στο Μανχάταν άνοιξε πυρ σε εκδήλωση σε καθεδρικό ναό: Πυροβολήθηκε από τις αρχές ασφαλείας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: