Προκαλεί μέχρι τέλους ο Ερντογάν: Δεν θα μας επηρεάσουν κυρώσεις ΕΕ, οι “τίμιοι ηγέτες” δεν τις θέλουν

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Ενδεχόμενες κυρώσεις από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να επηρεάσουν ιδιαίτερα την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της, Ταγίπ Ερντογάν από το Αζερμπαϊτζάν, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών των χωρών  – μελών της ΕΕ, στην οποία θα συζητηθεί  και η στάση της Ενωσης έναντι της Άγκυρας.

Παράλληλα, κατηγόρησε ευθέως τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη , ισχυριζόμενος ότι αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «η Ελλάδα κατάφερε να φέρει το θέμα των διαφορών με την Τουρκία στην Ε.Ε.» και ανέφερε πως «στην πραγματικότητα αυτοί προσπαθούν συνεχώς να αποφύγουν να καθίσουν στο τραπέζι. Όπως έκαναν και με το κάλεσμα του κυρίου Στόλτενμπεργκ. Για παράδειγμα, υπήρχε περίπτωση να γίνει ένα βήμα μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας [και] δυστυχώς πάλι δεν ήρθαν στο τραπέζι. Κάνουν πολιτική όλο με το ψέμα», δήλωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσέθεσε μάλιστα ότι η Ένωση δεν έδρασε ποτέ με ειλικρίνεια έναντι της χώρας του, ούτε “τήρησε τις υποσχέσεις της” έναντι της Τουρκίας, ενώ συμπλήρωσε ότι οι “τίμιοι και ειλικρινείς” μεταξύ των ηγετών των χωρών της ΕΕ είναι “εναντίον τέτοιων μέτρων”.

“Εάν η Ελλάδα είναι τίμια, η Τουρκία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες” ήταν μια απ’ τις σημερινές κορώνες του Ερντογάν, στην οποία προστέθηκε η έκφραση “επιθυμίας για διαπραγμάτευση επί θεμάτων υφαλοκρηπίδας και δικαιωμάτων σε υδατάθρανκες στην οποία προστέθηκε η προειδοποίηση:

“Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε απειλές στη διαμάχη της με την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο”.

“Στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, η χώρα μας δεν επιθυμεί ποτέ την ένταση, αλλά την ειρήνη, την συνεργασία, το δίκαιο και την εφαρμογή της δικαιοσύνης. Ο δρόμος προς αυτό περνάει μέσα από διαπραγματεύσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό”, είπε ο Ερντογάν, επαναδιατυπώνοντας το αίτημα για διοργάνωση διάσκεψης με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στην περιοχή.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να την περιορίσουν σε μια μικρή λωρίδα ακτογραμμής. “Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμούς… Δεν θα επιτρέψουμε ιμπεριαλιστικούς επεκτατισμούς,” είπε.

Με πληροφορίες από Reuters/ TRT

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Μεγάλη νίκη: Πέρασαν από τη Βουλή οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας μέσα από το νομοσχέδιο για την Άμυνα των ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: