Πριν κλείσει το 2020 τα C-27, τα Αμερικανικά Μ1117 και η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα μπαίνουν στη Βουλή

Ένα: C-27 κατά τη διάρκεια τροχοδρόμησης. Με την υπογραφή της Follow On Support ευελπιστεί η Πολεμική Αεροπορία σε σύντομο χρονικό διάστημα ν’ ανεβάσει διαθεσιμότητες των μεταγωγικών του συγκεκριμένου τύπου. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Τα C-27 J Spartan, η αναβάθμιση σε διεθνές αεροπορικό κέντρο της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος και τα οχήματα Μ1117, διαβαίνουν και αυτά για την απαραίτητη γνωμοδότηση, το κατώφλι του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην αρμόδια επιτροπή εξοπλισμών της βουλής.

Πρόκειται για άλλα τρία υπό-προγράμματα που και αυτά πριν μας αφήσει το 2020, θα έχουν πάρει το πράσινο φως για να προχωρήσουν προς υλοποίηση.

Αμέσως μετά κι από την στιγμή που θα περάσουν από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, πρέπει να λάβουν και τη θετική γνώμη του ΚΥΣΕΑ, ώστε να δοθεί η εντολή για να γίνουν τα υπό-προγράμματα.

Για τα μεταγωγικά αεροσκάφη πολλά έχουμε γράψει, αναδεικνύοντας την πληγωμένη Αχίλλειο πτέρνα της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία εδώ και πολλά χρόνια επιχειρεί να βρει την χρυσή τομή που θα της αποδώσει αυξημένη διαθεσιμότητα μεταγωγικών αεροσκαφών.

  • Τα C-27 J Spartan και η FOS

Η τεχνική υποστήριξη με την απευθείας ανάθεση στην κατασκευάστρια εταιρία των C-27 J Spartan είναι η πρόταση που πρόκειται να φτάσει στην αρμόδια επιτροπή του Ελληνικού κοινοβουλίου. Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα πήγαινε σε Διεθνείς άκαρπους διαγωνισμούς για την τεχνική υποστήριξη ενώ τώρα απευθύνεται στον κατασκευαστή του αεροσκάφους για την πολύτιμη Follow On Support (σ.σ. Και στους Διεθνείς Διαγωνισμούς ο κατασκευαστής πήγαινε να πάρει το έργο της υποστήριξης αλλά οι διαγωνισμοί κρίνονταν άκαρποι).

Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγες και οι προσπάθειες που γίνονται ώστε να επανέλθει στους αιθέρες ο «γίγαντας» των αερομεταφορών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα C-130 «Ηρακλής» της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών.

Εκτός από το εσωτερικό της Πολεμικής Αεροπορίας (Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών) όπου κι εκεί θα γίνει προσπάθεια να επανέλθουν σε πτητική κατάσταση ορισμένα από τα C-130, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν βρεθεί ακόμη τέσσερις «πηγές» που μπορούν ν’ αναλάβουν την αναδόμηση του «Ηρακλή». Ανάμεσα σε αυτές τις πηγές είναι και το Ισραήλ.

Η απόφαση έχει ληφθεί για την αποστολή C-130 στο Τελ Αβίβ κι εκεί, σε μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με την ΕΑΒ, θα παραδώσουν τα μεταγωγικά μάχιμα στην Πολεμική Αεροπορία, όπως υπόσχεται η Ισραηλινή εταιρία.

  • Η Καλαμάτα μετά τα Τ-2 στα Ιταλικά Μ346 μέσω Ισραήλ

Ωστόσο η συμμαχία με το Ισραήλ φαίνεται ότι φέρνει κι άλλη μια εξέλιξη που πρόκειται να περάσει κι αυτή από τη Βουλή. Πρόκειται για το σχέδιο αναβάθμισης της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα.

Όπως όλα δείχνουν η εταιρία Elbit- IAI είναι αυτή που έχει προκριθεί ν’ αναλάβει την μετατροπή της Καλαμάτας σε Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο.

Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος είναι το Ιταλικό Μ346, που προσέφερε και η Καναδική εταιρία CAE και με αυτό πρόκειται όπως φαίνεται να εκπαιδεύονται οι νέοι Ίκαροι και Ανθυποσμηναγοί της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αφήνοντας μετά από πολλές δεκαετίες το Τ-2.

Το Επιτελείο προφανώς και επιλέγει την Ισραηλινή πρόταση και λόγω των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί με το Τελ- Αβίβ, κάτι που έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα ακόμη και εν τω μέσω της Ελληνοτουρκικής κρίσης καθώς το Ισραήλ ήταν ένα από τα κράτη που έλαβαν ξεκάθαρη θέση υπέρ των Ελληνικών δίκαιων θέσεων.

Στο νέο αυτό project όπως υπολογίζεται θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον πολλές αεροπορίες ώστε να λάβουν εκπαίδευση από τους καλύτερους ιπταμένους και με ιδιαίτερα υψηλά στάνταρ.

Τα Μ1117 Guardians

Το τρίτο πρόγραμμα που έχει μπει στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής εξοπλιστικών είναι τα οχήματα Μ1117. Η αγορά αυτή έχει εγκριθεί ήδη από την Αμερικανική Γερουσία. Βεβαίως στην πώληση δεν προβλέπεται και τον οπλισμό που ήδη έχουν, κάτι που σημαίνει πως η Ελλάδα είτε πρέπει να τοποθετήσει οπλισμό από τον διαθέσιμο του Στρατού Ξηράς ή να προμηθευτεί νέο από τις ΗΠΑ, ανάλογο με αυτόν που έχουν σε διάφορες διαμορφώσεις τα θωρακισμένα οχήματα.

Λόγω της πανδημίας είχε καθυστερήσει η αποστολή Ελληνικού κλιμακίου στη Γερμανία που είναι τα πιο κοντινά 80 Μ1117, ώστε να γίνει η πρώτη επιλογή κι από εκεί να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Όμως ο μεγάλος αριθμός των θωρακισμένων βρίσκεται στις ΗΠΑ κι αυτό σημαίνει ότι το Ελληνικό κλιμάκιο θα πρέπει να ταξιδέψει και εκεί όπου θα έχει τον χρόνο να «ξεδιαλέξει» ανάμεσα σε χιλιάδες Μ1117, τα καλύτερα για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Μαχητικά και φρεγάτες: Επιχείρηση «Game Changer» και στην θάλασσα ξεκινούν το υπουργείο Άμυνας και το Επιτελείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: