«Πράσινος» φόρος τριών λεπτών σε κάθε λίτρο πετρελαίου για ετήσια έσοδα 100 εκατ. ευρώ

Αντλία diesel σε πρατήριο καυσίμων EPA/FRIEDEMANN VOGEL




Φόρος τριών λεπτών σε κάθε λίτρο πετρελαίου κίνησης επιβάλλεται με τροπολογία που κατατέθηκε στο χωροταξικό νομοσχέδιο.

Το Πράσινο Τέλος μπαίνει στους κατόχους πετρελαιοκίνητων οχημάτων ώστε να ενισχυθούν οι πράσινες δράσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να μειωθούν περαιτέρω οι εκπομπές ρύπων.

Προορίζεται για την ενίσχυση πράσινων δράσεων που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων (στήριξη ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, ανάπτυξη ηλεκτροκίνησης, ενεργειακή εξοικονόμηση κλπ.). Παράλληλα το μέτρο αυτό που είναι μια μορφή «Ειδικού φόρου άνθρακα» (Special Carbon Tax) ήδη εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της ΕΕ και υπολογίζεται ότι θα ενισχύει μόνιμα τις πράσινες δράσεις κατά 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με Υπουργική Απόφαση θα οριστεί πως θα κατανέμεται το ποσό ετησίως ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έλαβε την απόφαση για επιβολή του Πράσινου Τέλους στο diesel κίνησης στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων μακράς πνοής για την ενίσχυση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην «πράσινη» μετάβαση που συνδυάζονται με διαρθρωτικά μέτρα για τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς προς όφελος της οικονομίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: