Πολεμικά αεροπλάνα και πλοία: Έτσι εξοπλίζεται η Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας, λένε οι ανήσυχοι Γερμανοί!

Ένα από τα F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στον αέρα. Φωτογραφία via HAF
Για τους Έλληνες στρατιώτες οι γιορτές δεν θα είναι γαλήνιες. Λόγω της διένεξης με τη γειτονική Τουρκία για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο οι ένοπλες δυνάμεις τελούν σε αυξημένη επαγρύπνηση. Μεγάλο μέρος του στόλου βρίσκεται εν πλω.

Και οι πιλότοι των μαχητικών της πολεμικής αεροπορίας αναγκαστικά θα στερηθούν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Τη Δευτέρα το βράδυ οι Έλληνες αναχαίτισαν δύο τουρκικά μαχητικά F-16, , που περνούσαν πάνω από τα ελληνικά νησιά Οινούσσες και Παναγιά. Τέτοιοι ελιγμοί αναχαίτισης έχουν γίνει στο μεταξύ καθημερινότητα πάνω από το Αιγαίο.

Τα παραπάνω αναφέρονται στo άρθρο του ανταποκριτή της εφημερίδας Handelsblatt, στην Αθήνα, Gerd Höhler:

Τίτλος: «Πολεμικά αεροπλάνα και πολεμικά πλοία: Έτσι εξοπλίζεται η Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας»
Υπότιτλος: «Η Αθήνα επενδύει δισεκατομμύρια στην αγορά νέων πολεμικών αεροπλάνων. Έτσι, στον εξοπλιστικό ανταγωνισμό με τον ‘προαιώνιο εχθρό’ Τουρκία αποκτούν οι Έλληνες προβάδισμα».

Σημειώνονται τα εξής:

Τώρα οι Έλληνες εξοπλίζονται έντονα. Πριν από μία εβδομάδα, η Βουλή στην Αθήνα ψήφισε τον προϋπολογισμό 2021, που προβλέπει σημαντική αύξηση των δαπανών για την άμυνα. Οι δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά ένα τρίτο και πλέον έναντι του 2020, φτάνοντας τα 5,4 δις. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός για τα εξοπλιστικά προγράμματα θα πενταπλασιαστεί μάλιστα, από 500 εκατομ. σε 2,5 δις. ευρώ. Για τα επόμενα πέντε χρόνια η Ελλάδα προτίθεται να επενδύσει 11,5 δις. ευρώ στην προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων – το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα εδώ και δεκαετίες.

Από αυτό θα ωφεληθεί κυρίως η πολεμική αεροπορία. Ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα ρχίσει η παράδοση των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, που θα παραγγείλει η Ελλάδα στη Γαλλία. Οι συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν τον Ιανουάριο.

Μέχρι τον Μάρτιο 2023 η χώρα θα λάβει συνολικά 18 αεροπλάνα Rafale. Τα μαχητικά θα κοστίσουν 1,92 δις. ευρώ. Άλλα 400 εκατομ. θα επενδύσει η Ελλάδα σε σύγχρονα κατευθυνόμενα όπλα για τα νέα αεροπλάνα.

Παράλληλα, από το Νοέμβριο είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 24 μαχητικών F-35. Εκτός αυτών, μέχρι το 2027 η Ελλάδα θέλει να ανακαινίσει σύμφωνα με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις τα μαχητικά F-16 της, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin.

O εκσυγχρονισμός της πολεμικής αεροπορίας είναι κομμάτι ενός φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος, που ανακοίνωσε ο Π/Θ Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο. Περιλαμβάνει, εκτός από τα μαχητικά αεροπλάνα, και την προμήθεια ελικοπτέρων και ‘ντρον’. Επίσης, θα προσληφθούν 15.000 επαγγελματίες οπλίτες.

To πολεμικό ναυτικό βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα ενός εκσυγχρονιστικού προγράμματος δισεκατομμυρίων. Σχεδιάζεται η προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών. Ως πιθανοί προμηθευτές αναφέρονται η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία ή η Μεγάλη Βρετανία. Υπό συζήτηση είναι και η προμήθεια νέων υποβρυχίων του γερμανικού τύπου 214. Τέσσερα από αυτά τα υποβρύχια ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η οικονομικά ακόμα πληττόμενη από την κρίση χρέους χώρα ξοδεύει τόσο πολλά για εξοπλισμούς ο Μητσοτάκης δήλωσε: «Επειδή ο γείτονάς μας είναι η Τουρκία, και όχι η Δανία».

Η αντίπαλος Τουρκία επενδύει επίσης αυτή τη στιγμή δισεκατομμύρια στο πολεμικό ναυτικό της, μεταξύ άλλων και για την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214. Τα υποβρύχια συναρμολογούνται στην Τουρκία, σε συνεργασία με την ThyssenKrupp. Εκτός αυτών, σε ένα ναυπηγείο της Κων/πολης κοντεύει να ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός αεροπλανοφόρου, που κατασκευάζεται με ισπανικά σχέδια.

Αλλά η Ελλάδα κερδίζει το πάνω χέρι στην πολεμική αεροπορία, με τα νέα μαχητικά. Η κατάσταση πριν από λίγα χρόνια ήταν εντελώς διαφορετική. Με μια παραγγελία 100 αεροσκαφών F-35 η Τουρκία θέλησε να διασφαλίσει την υπεροχή στον αέρα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά το καλοκαίρι του 2019 οι ΗΠΑ ακύρωσαν την παράδοση. Η Ουάσιγκτον τιμώρησε την Τουρκία κατ’ αυτόν τον τρόπο για την παραγγελία ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων του τύπου S-400.

Πικρή ειρωνία: Τα πρώτα έξι προοριζόμενα για την Τουρκία F-35 θα μπορούσαν τώρα να πάνε στην Ελλάδα. Μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από τον Πρόεδρο Donald Trump, στα μέσα Δεκεμβρίου λόγω της προμήθειας των S-400, στην κρατική τουρκική υπηρεσία εξοπλισμών SSB, ερωτηματικά προκύπτουν και για άλλα εξοπλιστικά προγράμματα. Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν τα σχέδια της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της F-16.

Είναι απίθανο να μπορέσει ποτέ η Ελλάδα να κερδίσει τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό με την Τουρκία. Ο γείτονας έχει σχεδόν τον οκταπλάσιο πληθυσμό, παράγει τετραπλάσιο ΑΕΠ και του χρόνου θα ξοδέψει τέσσερις φορές περισσότερα για τον στρατό του από την Ελλάδα. Αλλά στον αέρα η Τουρκία θα υστερεί.

Αυτή τη στιγμή, η τουρκική πολεμική αεροπορία διαθέτει 207 μαχητικά. Η Ελλάδα με 189 αεροσκάφη είναι μεν λίγο πίσω, τα επόμενα τρία χρόνια όμως, χάρη στην παράδοση των σύγχρονων Rafale και F-35 θα αποκτήσει σαφή υπεροχή.

Ένα ακόμα Handicap της Τουρκίας: Ήδη τώρα, η τουρκική πολεμική αεροπορία είναι ετοιμοπόλεμη μόνον υπό προϋποθέσεις, επειδή της λείπουν εκατοντάδες πιλότοι. Αυτό είναι συνέπεια των ‘εκκαθαρίσεων’ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Οι πραξικοπηματίες προέρχονταν κυρίως από την πολεμική αεροπορία.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εκατοντάδες πιλότοι απολύθηκαν και δικάστηκαν. Η κυβέρνηση δεν δίνει ακριβή αριθμό αυτών, αλλά τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 600 με 700 απολυμένους πιλότους, δηλαδή περίπου τους μισούς από όσους υπάρχουν εν γένει. Από τις ‘εκκαθαρίσεις’ επλήγησαν κατά μέσον όρο πολλοί εκπαιδευτές. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντικατασταθούν οι πιλότοι μαχητικών που λείπουν.

ΠΗΓΗ: Handelsblatt, στην Αθήνα, Gerd Höhler

Οι φυλακισμένοι του Ερντογάν ξεχάστηκαν, καταγγέλλει το Spiegel: Ας το πει στην κ. Άγγελα Μέρκελ…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: