Ποιος είναι ο Μανσούρ Γιαβάς; Μα ο άνθρωπος που κάνει τον νεοσουλτάνο Ερντογάν να τρέμει…

Ο δήμαρχος της Άγκυρας Mansur Yavas με τη σύζυγό του (Δ) και ο Γερμανός πρέσβης στην Τουρκία με τη δική του. Φωτογραφία via Twitter, @mansuryavas06




«Μέσα σε λίγους μήνες, ο νέος δήμαρχος της Άγκυρας έχει φέρει επανάσταση στην πρωτεύουσα της Τουρκίας. Προερχόμενος από την αντιπολίτευση, πολλαπλασιάζει τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες, κάτι που πρέπει να ανησυχεί τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος τον βλέπει ως επικίνδυνο αντίπαλο για τις προεδρικές εκλογές του 2023».

Τα παραπάνω αναφέρει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Figaro στην Κωνσταντινούπολη, Delphine Minoui σε ρεπορτάζ-πορτραίτο για τον δήμαρχο της Άγκυρας Mansur Yavas.

«Για χρόνια, τα προσωπικά συμφέροντα υπερείχαν του δημοσίου συμφέροντος. Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε τη θέση της στην Άγκυρα… μέχρι σήμερα, έχουμε ξεκινήσει περίπου πενήντα έρευνες και νομικές διαδικασίες για διαφθορά», αναφέρει ο  Mansur Yavas, με τη δημοσιογράφο να επισημαίνει ωστόσο, ότι από τους 25 δήμους της επαρχίας της Άγκυρας, 19 δήμοι παραμένουν στα χέρια του AKP, το οποίο αποκλείει γρήγορα τις επιτυχημένες προτάσεις του.

«Θέλουμε απλώς να γίνει το έργο σε συντονισμό με άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες», δηλώνει ο Cevdet Yilmaz, αντιπρόεδρος του κόμματος του Erdogan, με τον Mansur Yavas, να απαντά: «Βάζοντας εμπόδια στο δρόμο μας, καθυστερούν μόνο τα έργα. Η κοινή γνώμη δεν ξεγελιέται πλέον. Τελικά, σε αυτή εναπόκειται να λογοδοτήσει το AKP!»

Για τον Mansur Yavas, η θρησκεία παραμένει προσωπικό ζήτημα. «Θα προτιμούσα να χάσω τις δημοτικές εκλογές, παρά να χρησιμοποιήσω τη θρησκεία»,  είχε δηλώσει προεκλογικά, ενώ είναι «προσεκτικός», μη σχολιάζοντας τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ή τη στρατιωτική περιπέτεια του Erdogan, που ονειρεύεται τον εαυτό του ως τον νέο παγκόσμιο ηγέτη των Μουσουλμάνων.

Επισημαίνοντας, ότι το «νέο ανερχόμενο αστέρι της Άγκυρας» χρήσθηκε ως ο  καλύτερος δήμαρχος για το 2020, η δημοσιογράφος διερωτάται αν αυτό θα τον ενθαρρύνει  να υποβάλλει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2023;

«Η διείσδυση του είναι αναμφισβήτητη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε να κάνει τις σωστές επιλογές τη σωστή στιγμή. Ωστόσο, είναι διαχειριστής πριν από πολιτικός και αυτό μπορεί να τον βλάψει, καθώς ο λαός αναμένει από έναν μελλοντικό αρχηγό κράτους να μιλήσει για τα καυτά ζητήματα της χώρας», αναφέρει ο  πολιτικός επιστήμονας Ilhan Uzgel.

Η δημοσιογράφος παρατηρεί, ότι οι σχέσεις του στο παρελθόν, με τους υπερεθνικιστές του MHP, θα μπορούσαν επίσης να έχουν αντίκτυπο στους ψηφοφόρους της κουρδικής μειονότητας.

Ωστόσο, κατά τη γνώμη της, ο Erdogan έχει «κάτι για να τρέμει», δεδομένου, ότι  πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Akam τον δείχνει να χάνει ελαφρά από τον Mansur Yavas και τον συνάδελφό του της Κωνσταντινούπολης, αγαπητό στους νέους Ekrem Imamoglu.  

Ωστόσο ο ίδιος ο Υavas, αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο, τονίζοντας, ότι «προς το παρόν, παραμένει προτεραιότητά του η πόλη της Άγκυρας».

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Delphine Minoui, Mansur Yavas, l’homme qui fait trembler Recep Tayyip Erdogan

Αυτή είναι η αλήθεια: Η Τουρκία φοβάται μία σκλήρυνση με την άφιξη του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: