Πέθανε η εμβληματική πρόεδρος του κρατικού Μουσείου Πούσκιν σε ηλικία 99 ετών από κορωναϊό

Η Ιρίνα Αντόνοβα. photo via pushkinmuseum.art/




Πέθανε σε ηλικία 99 ετών η πρώην διευθύντρια και πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Πούσκιν, ανακοίνωσε σήμερα η νυν διευθύντρια του μουσείου Μαρίνα Λοσάκ. Ως αιτία θανάτου όπως αναφέρει το γραφείο τύπου του μουσείου Πούσκιν υπήρξε η οξεία καρδιοαγγειακή ανεπάρκεια που προκλήθηκε από επιπλοκές του κορωναϊού.

Ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα που θα της άξιζε ενδεχομένως μια θέση στο βιβλίο Γκίνες. Επί 52 ολόκληρα χρόνια διηύθυνε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία εικαστικής τέχνης του κόσμου, στο οποίο εργάσθηκε χωρίς υπερβολή επί σχεδόν εβδομήντα πέντε χρόνια, διοργανώνοντας σημαντικές εκθέσεις με έργα ξένων διάσημων ζωγράφων από τα μεγάλα μουσεία του κόσμου.

«Εμείς δεν γνωρίζαμε πολλά, επειδή δεν τα είχαμε δει. Εκείνη όμως μας τα έδειξε. Μας έδειξε ότι ο κόσμος είναι μεγάλος και πολύμορφος. Ο κόσμος δεν τελειώνει στα σύνορά μας, αλλά συνεχίζεται πέρα από αυτά. Ενώ συχνά αρχίζει από αυτά», έγραψε ο κορυφαίος δημοσιογράφος Γιούρι Ροστ στην εφημερίδα Novaya Gazeta, αναφερόμενος στις εκθέσεις διάσημων ζωγράφων που είχε διοργανώσει, όπως για παράδειγμα η έκθεση με έργα του Πικάσο για την οποία γράφει. « Θυμάμαι την έκθεση του Πικάσο, την πρώτη την οποία βοήθησε να γίνει στη Σοβιετική Ένωση ο Ιλιά Έρενμπουργκ. Αυτόν τον Πάμπλο τον γνωρίζαμε μόνο από τις χλωμές αναπαραστάσεις των άλμπουμ των Λαϊκών δημοκρατιών της Τσεχοσλοβακίας και της Πολωνίας. Και εδώ λοιπόν θα τα βλέπαμε όπως ήταν, Ερχόντουσαν απευθείας από εκεί. Θα εγκαινιασθεί , δεν θα εγκαινιασθεί η έκθεση, προσπαθούσαμε να μαντέψουμε. Περιμέναμε τον επικεφαλής. Εγκαινιάσθηκε όμως, με καθυστέρηση. Ασφαλώς επειδή ο Πικάσο είχε ζωγραφίσει το διάσημο περιστέρι της ειρήνης και τότε ο αγώνας του κατά του πολέμου ήταν το αγαπημένο ιδεολογικό ‘πιόνι’ του κόμματος».

«Η Ιρίνα Αντόνοβα είναι η ίδια πολιτισμός», δήλωσε ο σκηνοθέτης και ζωγράφος Ρέζο Γκαμπριάτζε.

Η Αντόνοβα ήταν διδάκτωρ της ιστορίας της τέχνης , μέλος ρωσικών και ξένων ακαδημιών, γνώστρια της ζωγραφικής και της γλυπτικής με διεθνή φήμη, ενώ ήξερε να διοργανώνει άριστα πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των διαφόρων χωρών.

Η Ιρίνα Αντόνοβα άρχισε να εργάζεται στο Μουσείο Πούσκιν ως επιστημονική συνεργάτις το 1945 και ποτέ δεν το εγκατέλειψε. Το 1961 ανέλαβε την διεύθυνση του μουσείου.

Κυρίος τομέας των επιστημονικών της ενδιαφερόντων ήταν η περίοδος της ιταλικής Αναγέννησης.

Τον Απρίλιο του 2013 η Ιρίνα Αντόνοβα διορίσθηκε στην θέση της κύριας επιμελήτριας των κρατικών μουσείων της Ρωσίας. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ολοκλήρωσε την θητεία της ως διευθύντρια του Μουσείου Πούσκιν και έγινε τιμητικά πρόεδρος του μουσείου Πούσκιν.

Με πληροφορίες TASS, AFP, BBC, Novaya Gazeta μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μακρόν θέλει να αποτρέψει τους Γάλλους να πάνε για σκι στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των εορτών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: