Περίπου 20.000 ξένοι στρατιώτες και μισθοφόροι παραμένουν στη Λιβύη λέει ο ΟΗΕ

File Photo: Δυνάμεις προσκείμενες στο καθεστώς της Τρίπολης. EPA/STR




Περίπου 20.000 ξένοι στρατιώτες ή μισθοφόροι παραμένουν ακόμη στη Λιβύη, παρά την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφθηκε τον Οκτώβριο, δήλωσε σήμερα η προσωρινή απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη χώρα αυτή, καταγγέλλοντας τη «σοκαριστική παραβίαση της λιβυκής εθνικής κυριαρχίας».

«Σήμερα υπάρχουν 10 στρατιωτικές βάσεις στη χώρα σας (…) που είναι πλήρως ή μερικώς κατειλημμένες από ξένες δυνάμεις», είπε η Αμερικανίδα Στέφανι Ουίλιαμς, απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες στο Λιβυκό Πολιτικό Φόρουμ. Το όργανο αυτό έχει ως στόχο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να βγάλει τη Λιβύη από τη σοβαρή πολιτική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί.

Ο νέος γύρος των συνομιλιών γίνεται με τηλεδιάσκεψη, μετά τον πρώτο γύρο που διεξήχθη στα μέσα Νοεμβρίου στην Τύνιδα. Τότε επιτεύχθηκε συμφωνία για την οργάνωση «εθνικών» εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021, όχι όμως και για τα ονόματα εκείνων που θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση κατά τη μεταβατική περίοδο. Το ζήτημα αυτό διχάζει βαθιά την πολιτική τάξη της Λιβύης.

«Σήμερα υπάρχουν 20.000 ξένοι στρατιώτες ή μισθοφόροι στη χώρα σας. Είναι μια σοκαριστική παραβίαση της λιβυκής εθνικής κυριαρχίας. Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτοί οι ξένοι είναι προσκεκλημένοι σας, όμως σήμερα έχουν καταλάβει το σπίτι σας», προειδοποίησε η Ουίλιαμς. Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ μίλησε επίσης για την «κατάφωρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων», τονίζοντας ότι η Λιβύη «δεν χρειάζεται περισσότερα όπλα». Οι ξένες δυνάμεις «δεν βρίσκονται στη Λιβύη για τα δικά σας συμφέροντα αλλά για τα δικά τους», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τρίπολη, Λιβύη

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Καλπάζει ο κορωναϊός στην Αμερικανική Ήπειρο: Aύξηση 30% των κρουσμάτων τον Νοέμβριο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: