Πάλι στο σημείο-μηδέν, πάλι από την αρχή… Η κυβέρνηση “έκλεισε” περιοχές, σκέφτεται να επιβάλει lockdown και σε άλλες…

FILE PHOTO: Φωτογραφία από drone που εικονίζει τις πλατείες Λευκού Πύργου και Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη, άδειες λόγω της εφαρμογής των νέων μέτρων απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας εν μέσω lockdown. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από σήμερα το πρωί στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρούνται σε αυτές τις περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν στο τρέχον ολικό απαγορευτικό lockdown καθώς όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, «η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη καθώς το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί παρά τα μέτρα που εφαρμόζουμε για να ελέγξουμε τη διασπορά».

Συγκεκριμένα για τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας από σήμερα ισχύουν τα ακόλουθα:

1) Eπέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00- 05:00 ( 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί) εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικία τους και προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2) Aναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου ακόμα και με τη μέθοδο του click away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

3) Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα 10 άτομα καθώς και η αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή και η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.

4) Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών ( rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του δήμου Ασπροπύργου αλλά και στην ευρύτερη της Ελευσίνας και της Μάνδρας περιοχή.

5) Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των ενόπλων δυνάμεων.  Ενθαρρύνονται και συστήνονται στις επιχειρήσεις, έλεγχοι προσωπικού με ίδια μέσα με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών αυτών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10, δηλαδή ο έλεγχος την 1η, την 5η και την 10η μέρα.

6) Mοριακός έλεγχος κάθε 5 μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών.

7) Μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης

8) Απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί γι αυτό το σκοπό από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.

9) Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.

10) Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με ΕΟΔΥ και γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων) λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.

11) Εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Τα μέτρα ισχύουν για επτά ημέρες οπότε και θα επαναξιολογηθεί είτε η συνέχιση είτε η άρση τους.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής για αυστηρή, «χωρίς εκπτώσεις, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς προφάσεις τήρηση των μέτρων» ενώ κάλεσε άπαντες και κυρίως τους κατοίκους των περιοχών αυτών «να είναι τις επόμενες ημέρες ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα»

Ακόμη, έπειτα από συνεχείς συσκέψεις που είχε χθες ο κ. Χαρδαλιάς με όλους τους φορείς στη Θεσσαλονίκη απηύθυνε έκκληση στους Θεσσαλονικείς να είναι προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ώστε «να μην υπάρξει πισωγύρισμα» και αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στην Περιφέρεια ο υφυπουργός τόνισε:

«Δεν υπάρχει ζήτημα για κανένα ρεβεγιόν, δεν υπάρχει ζήτημα για άρση του lockdown. Παραμένουμε σε πολύ αυστηρά μέτρα. Θα ελεγχθούν σαρωτικά ειδικά οι μετακινήσεις μετά τις 22.00» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Γνωστοποίησε, ακόμη, ότι «υπάρχει ειδικό σχέδιο της Αστυνομίας και των ελεγκτικών μηχανισμών στις ημέρες αυτές με μαζικούς σαρωτικούς ελέγχους, ειδικά στις περιοχές με επιβάρυνση».

Για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι δείχνει να είναι σε σταθεροποίηση. Επιπλέον, ανέφερε, ότι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη είναι καλύτερη, σε σχέση με τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

Όμως σχολίασε ότι «μπορεί να βρισκόμαστε στον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που βρισκόμασταν στις 26 Οκτωβρίου, ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και ενώ στις 26 Οκτωβρίου είχαμε 35 ανθρώπους στις ΜΕΘ, σήμερα έχουμε 181 σε 205 κλίνες».

  • Χρυσοχοϊδης: Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε φρένο στην πανδημία – Υπἀρχει σχἐδιο το οποίο θα εφαρμόσουμε

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου να βάλουν φρένο στην πανδημία εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού στο νομό.

«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα γιατί ανησυχούμε πάρα πολύ» είπε και πρόσθεσε: «το φαινόμενο αποκτά ενδημικά χαρακτηριστικά, η πόλη και η περιοχή βασανίζεται πάρα πολλούς μήνες από τον κορονοϊό. Τα μεγέθη δεν είναι καλά έτσι όπως εξελίσσονται, γι΄ αυτό και η προσπάθειά μας από εδώ και πέρα θα είναι πρώτον η αυστηρή τήρηση των μέτρων. Έχουμε σχέδιο το οποίο θα εφαρμόσουμε».

«Θέλω να δηλώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλα εκείνα τα μέτρα, να λάβουμε όλες εκείνες τις αποφάσεις προκειμένου να ανακοπεί ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας στην περιοχή. Θα είμαστε κοντά στους Κοζανίτες, στις Κοζανίτισες, στους πολίτες του νομού Κοζάνης» τόνισε ο υπουργός. Εκτίμησε, παράλληλα, ότι «σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσει η αποκλιμάκωση όλης αυτής της έντασης».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «έρχεται το εμβόλιο» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «σε δύο μήνες περίπου θα αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται η πανδημία και θα αρχίσει σταδιακά η κανονική μας ζωή». Συνέστησε υπομονή σε όλους και διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα εφαρμοστεί πλήρως για να ανακοπεί η πορεία του κορονοϊού.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ευχήθηκε υπομονή, κουράγιο και αισιοδοξία για την καινούρια χρονιά. «Πιστεύουμε ότι η νέα χρονιά θα είναι πια μια διαφορετική κανονική χρονιά όπως ήταν οι προηγούμενες χωρίς τον κορονοϊό» πρόσθεσε.

Στη σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας, οι Διοικητές του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου και του «Μποδοσάκειου Νοσοκομείου», ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

  • Κοζάνη: Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή παρουσίασαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι φορείς της αυτοδιοίκησης

Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Κοζάνης παρουσίασαν στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη οι φορείς της αυτοδιοίκησης που μετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το μεσημέρι, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, τόνισε ότι «αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα σε βάθος και έγινε μια σύνθεση προτάσεων από τον υπουργό», ενώ γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κεντρικός συντονισμός από το υπουργείο μαζί με στοχευμένες παρεμβάσεις και πιο αυστηρούς ελέγχους για την επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων, ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση των κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

«Εκτιμώ ότι με τα αναγκαία μέτρα και τις ενέργειες που πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε, θα καταφέρουμε σε 15 με 20 μέρες να σταματήσουμε και να μειώσουμε πολύ σημαντικά τα κρούσματα του κορονοϊού» σχολίασε ο κ. Κασαπίδης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα», εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ή ορατό που να διαφοροποιείται από το προηγούμενο χρονικό διάστημα», ωστόσο ανέφερε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης καθώς είναι το διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας και σε αυτήν βρίσκονται οι μονάδες της ΔΕΗ, αντιμετωπίζει το θέμα του αρκετά υψηλού αριθμού μετακινήσεων.

«Τώρα αν αυτά όλα δεν έχουν ιχνηλατηθεί επαρκώς, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Σε αυτό το πεδίο δεν έχουμε ακριβή γνώση ως αυτοδιοίκηση» είπε, ενώ σημείωσε ότι και τα νοσοκομεία είναι πιεσμένα όχι μόνο στην Κοζάνη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Τους λόγους για τους οποίους υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες μέρες στην περιοχή ανέφερε στον υπουργό ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς. Σε αυτούς, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, περιλαμβάνονται «η έλλειψη σοβαρής ιχνηλάτησης από την πλευρά της πολιτικής προστασίας», η έλλειψη επαρκούς αστυνομικής δύναμης και η μη τήρηση στο έπακρο των μέτρων από την πλευρά των πολιτών.

Ο κ. Πλακεντάς, επισήμανε ότι «θα πρέπει στα μεγάλα εργοτάξια της περιοχής, που είναι οι σταθμοί παραγωγής και τα ορυχεία, να γίνονται προληπτικά τεστ γιατί υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν υπερμετάδοση του κορονοϊού σε αρκετά μεγάλο ποσοστό», ζήτησε να ενισχυθεί το προσωπικό της αστυνομίας, ενώ υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να στοχοποιηθεί η περιοχή γιατί και το λιανεμπόριο και η εστίαση δεινοπαθούν αυτή τη στιγμή.

Επανέλαβε παράλληλα την θέση του κατά της απολιγνιτοποίησης της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ εκτίμησε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν σκληρότερα μέτρα.

Ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι θα πρέπει οι Δήμοι να ενημερώνονται για τα κρούσματα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στη διαδικασία της ιχνηλάτησης.

«Χωρίς να στοχοποιηθεί ο νομός, ο υπουργός είπε ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι και θα γίνουν πιο αυστηροί και σε αυτό θα συμβάλλει η αστυνομία. Επιπλέον θα υπάρχει ένας τρόπος ώστε να γίνονται τεστ και στους εργασιακούς χώρους με υποχρέωση του εργοδότη”. Εκτίμησε, τέλος, ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα όταν σε 20 μέρες ξεκινήσει ο εμβολιασμός» τόνισε χαρακτηριστικά.

  • 1.155 νέα κρούσματα, 542 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.155 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 128.710, εκ των οποίων το 52,5% άνδρες.

Τα 5.171 (4,0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37.197 (28,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 542 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι 165 (30,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 782 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 78 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.948 θανάτους συνολικά στην Ελλάδα. Οι 1.585 (40,1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής:

Στην Αττική 251 και στις  Περιφερειακές Ενότητες:

Θεσσαλονίκης 237
Αιτωλοακαρνανίας 9
Αργολίδας 2
Αρκαδίας 2
Αχαΐας 13
Βοιωτίας 6
Γρεβενών 5
Δράμας 20
Έβρου 31
Εύβοιας 1
Ηλείας 2
Ημαθίας 37
Ηρακλείου 10
Θάσου 1
Ιωαννίνων 5
Καβάλας 21
Καλύμνου 5
Καρδίτσας 53
Κέρκυρας 2
Κεφαλλονιάς 2
Κιλκίς 34
Κοζάνης 47
Κορινθίας 12
Κω 2
Λακωνίας 4
Λάρισας 28

Λέσβου 13
Λευκάδας 1
Μαγνησίας 65
Μεσσηνίας 4
Νήσων 3
Ξάνθης 26
Πέλλας 22
Πιερίας 36
Πρέβεζας 1
Ροδόπης 16
Σάμου 1
Σερρών 50
Τρικάλων 19
Φθιώτιδας 14
Φλώρινας 5
Χαλκιδικής 7
Χανίων 3
Χίου 5
Υπό διερεύνηση  είναι 13 κρούσματα

Ζάκυνθος: Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε η θεία λειτουργία για τον πολιούχο Άγιο Διονύσιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: