Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τον περαιτέρω συντονισμό για τη νόσο COVID-19, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια και τις εξωτερικές σχέσεις,. στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, consilium.europa.eu, Zucchi Enzo
Την ώρα κατά την οποία οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης «δίνουν την μάχη» για να προσθέσουν μερικές λέξεις στην παράγραφο για την Τουρκία, στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το τουρκικό λόμπι στην Ε.Ε. έκανε θραύσεις. Και δεν έχουν λόγο να μην δρουν κατά αυτόν τον τρόπο.
Είναι προφανές πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος, ζητούν κυρώσεις με το στανιό και συνεχίζουν να αξιολογούν σε μια λανθασμένη βάση.
Δεν είναι, για παράδειγμα, όπως τους ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, που άσκησαν το δικαίωμα του βέτο και το απέσυραν όταν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους.
Με αυτό τον τρόπο διαδραματίζεται το παιχνίδι εντός της Ε.Ε. Με «πάρε-δώσε» και τη διαμόρφωση φόρμουλων συμβιβασμού, όπου όλοι κερδίζουν. Αλλά προφανώς αυτό επιτυγχάνεται όταν η πολιτική ασκείται με σχέδιο και όραμα.
Πολλοί είχαν προβλέψει πως η Τουρκία ετοίμαζε κινήσεις τακτικής ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είχε δε αναφερθεί πως το είχε ζητήσει η καγκελάριος Μέρκελ από τον Ερντογάν για να… διευκολυνθούν οι χειρισμοί της. Δεν χρειάστηκε, όμως, να κάνει κίνηση ο Ερντογάν. Πρόλαβε μόνο να αποσύρει προσωρινά το «Όρουτς Ρέις», την ώρα που εξέδιδε, βέβαια, νέα NAVTEX για ασκήσεις κοντά στο Καστελόριζο.
Συνήγορος της Τουρκίας ήταν για μια ακόμη φορά και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προΐσταται ενός Οργανισμού, που έχει χαρακτηρισθεί από τον Γάλλο Πρόεδρο, ως κλινικά νεκρό.
Στη διάρκεια κοινών δηλώσεων του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δέχθηκε ερώτηση για τις πιθανές κυρώσεις της ΕΕ έναντι της Τουρκίας.
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι:
«Η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι δύσκολη και οι σύμμαχοι έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους. (…) Το ΝΑΤΟ είναι ένα πεδίο στο οποίο μιλάμε ανοιχτά όταν υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες ανάμεσα σε συμμάχους, όπως βλέπουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αναζητούμε θετικές προσεγγίσεις, τρόπους να διαχειριστούμε τις διαφορές και εδώ στο ΝΑΤΟ έχουμε αναπτύξει έναν μηχανισμό απεμπλοκής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για να απομειώσουμε το ρίσκο, για παράδειγμα, ενός ατυχήματος μεταξύ δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ, όταν βλέπουμε μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο».
Κοντολογίς, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στέλνει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να αποφασιστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, έστω κι εάν η Άγκυρα ετοιμάζεται να τινάξει στον αέρα την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Αναμένουμε να παρακολουθήσαμε πώς θα… χρυσώσουν το χάπι οι κ. Αναστασιάδης και Μητσοτάκης όταν εγκριθούν τα Συμπεράσματα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ GOOGLE
Σύμφωνα με την Aydinlik (09.12.20), η γνωστή μηχανή αναζήτησης Google, δημοσίευσε χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», μετά από ενέργειες και προσπάθειες που έγιναν από το Κέντρο Ναυτιλίας και Διεθνών Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ (Bahçeşehir) της Τουρκίας.
Η Google δημοσιεύει το χάρτη της Κύπρου, (χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας), όπως αποκαλείται, στον οποίο φαίνεται καθαρά ότι η Κύπρος περιλαμβάνεται μέσα στα θαλάσσια σύνορα 462 χιλιάδων km της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το Κέντρο Ναυτιλίας και Διεθνών Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ άρχισε τις προηγούμενες μέρες εκστρατεία προκειμένου η Google να προχωρήσει και στην αλλαγή των ονομάτων των στενών του Βοσπόρου και Δαρδανελίων που αναγράφονταν στην Αγγλική ως “Bosphorus” και “Dardanelles”.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι τελικά η Google προχώρησε τελικά στην αλλαγή των ονομάτων, τα οποία αναγράφονται πλέον ως “İstanbul” και “Çanakkale (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ).
Ο χάρτης που δημοσιεύεται είναι ο πιο κάτω: