Οριστικό: Την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου η έγκριση του εμβολίου Pfizer για την Ευρώπη

To πολυαναμενόμενο και στην Ευρώπη εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωναϊού. EPA/MANUEL BALCE CENATA / POOL




Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, έγινε σήμερα το μεσημέρι γνωστό μετά από δηλώσεις και δημοσιεύματα που ήθελαν τον Οργανισμό να προχωρά στην έγκριση του εμβολίου νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Αρχικά ο οργανισμός είχε τοποθετήσει την σχετική συνεδρίαση στις 29 Δεκεμβρίου. Μεσολάβησαν πληροφορίες για πιέσεις προς επίσπευση των διαδικασιών και επικρίσεις για ευρωπαϊκή αργοπορία.

Αρχικά σήμερα, “κυκλοφόρησε” μια νέα ημερομηνία, 23 Δεκεμβρίου, με την έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild η οποία ανέφερε την συγκεκριμένη ημερομηνία επικαλούμενη πηγές της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν είχε επιβεβαιώσει πως γίνονται προσπάθειες για πιο γρήγορη έγκριση και είχε μιλήσει κι αυτός για την 23η Δεκεμβρίου.

Μέχρι που αργά το απόγευμα ήρθε η ανακοίνωση του ΕΜΑ με ημερομηνία συνεδρίασης και προφανώς έγκρισης του εμβολίου, την ερχόμενη Δευτέρα, 21η Δεκεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός απαντά και στις επικρίσεις για καθυστέρηση της έγκρισης, αναφέροντας ότι “ο ρυθμός προόδου εξαρτάται από μια αξιόπιστη και πλήρη αξιολόγηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας και καθορίζεται από τη διαθεσιμότητα πρόσθετων πληροφοριών από την εταιρεία για να απαντήσει σε ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης”.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, η αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού, η CHMP “θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της το συντομότερο δυνατό χρονικό σημείο και μόνο όταν τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι αρκετά ισχυρά και πλήρη για να προσδιορίσουν εάν τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων του”.

“Μόλις η CHMP συστήσει άδεια κυκλοφορίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επισπεύσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεών της με σκοπό τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας, η οποία ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ εντός ημερών” επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι πρώτοι εμβολιασμοί πριν τα Χριστούγεννα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να επισπεύσει την πιθανή έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την 21η Δεκεμβρίου, μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων ήδη πριν από το τέλος του 2020.

«Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου για το θέμα της έγκρισης του εμβολίου, μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου συνεδρίαση.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Άμστερνταμ, Ολλανδία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Στις 23 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer στην Ευρώπη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: