Ολόσωμη ασπίδα προστασίας στον Ερντογάν από Μέρκελ: Τρέχει να του δώσει και τα υποβρύχια 214

Το υποβρύχιο 214 “ΠΙΠΙΝΟΣ” κατά τη διάρκεια άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων στα νερά της Μεσογείου. Είναι ένα από τα υποβρύχια που βρέθηκαν εξ αρχής σ’ αυτή την καυτή περιοχή και γύρισε στην βάση του μετά από πολύμηνη παραμονή εν καταδύσει. Πηγή: ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Την στιγμή που η Ευρώπη παραμένει στον λήθαργό της, η Γερμανία και η Καγκελάριος Μέρκελ σπεύδουν να προσφέρουν την ολόσωμη ασπίδα προστασίας στην Τουρκία

και τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος πριν λίγες ώρες στο Μπακού παρακολουθούσε την παρέλαση τουρκικών στρατιωτικών τμημάτων, ανάμεσα τους και αρματοφορείς με τουρκικά άρματα μάχης που βρέθηκαν στο πλευρό των Αζέρων, αλλά και τα UAV BAYRAKTAR, τα οποία είναι γνωστά, από τις παραβιάσεις και στους Ελληνικούς ουρανούς.

Από εκεί ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να επιτεθεί γι’ ακόμη μια φορά στον Εμμανουέλ Μακρόν και την Γαλλία για την στήριξη στις Ελληνικές και Κυπριακές θέσεις. Παράλληλα με αλαζονικό ύφος σημείωσε ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν ν’ αγγίξουν την Τουρκία.

  • Ο Ταγίπ Ερντογάν προφανώς έδωσε το στίγμα του απέναντι σε μια αμφιλεγόμενη Ευρωπαϊκή ενότητα η οποία δεν δέχεται να κοιτάξει την αλήθεια στα μάτια και δεν αντιμετωπίζει την επιθετική συμπεριφορά της γείτονος κατά της Ελλάδας και της Κύπρου ως Ευρωτουρκική.

Αυτό άλλωστε φάνηκε και πριν λίγες ημέρες όταν 53 Ευρωβουλευτές καλούσαν τη Γερμανία και την πρόεδρο Μέρκελ να προχωρήσει σε εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Ένα εμπάργκο που θα σήμαινε πως η Γερμανία «παγώνει» την πώληση των 6 υποβρυχίων τύπου 214 προς την Άγκυρα.

Η Καγκελάριος γύρισε την πλάτη στους Ευρωβουλευτές για τα υποβρύχια

Οι 53 ευρωβουλευτές «ανησυχούν πολύ για τις απειλές ανάληψης στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας εναντίον κρατών μελών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και φοβούνται ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια που παράγονται στη Γερμανία σε αυτή τη σύγκρουση».

  • Τα υποβρύχια τύπου 214 που προορίζονται για την Τουρκία είναι ολόιδια με αυτά που στην πεντάμηνη Ελληνοτουρκική κρίση ήταν ο ένας βασικός άξονας του Ελληνικού Επιτελείου στο τακτικό πεδίο και που πέντε μήνες τα Τουρκικά εναέρια μέσα, αλλά και οι φρεγάτες των γειτόνων δεν κατάφεραν να τα εντοπίσουν.

Αυτή η παραδοχή άλλωστε δεν είναι μια «Ελληνική αλήθεια», διότι στον Τουρκικό Τύπο ήδη οι αναλύσεις για το Μέγα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό με τα κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» δίνουν και παίρνουν.

Μάλιστα σημειώνεται ότι τα συστήματα εντοπισμού της υποβρύχιας Ελληνικής απειλής, τα sonar των τουρκικών φρεγατών δηλαδή, χρίζουν αντικατάστασης με άλλα τα οποία έχουν αυξημένες δυνατότητες σε εντοπισμό χαμηλών συχνοτήτων και είναι συρόμενης διάταξης.

  • Η απόκτηση από την Τουρκία των 6 υποβρυχίων τύπου 214 είναι βέβαιο ότι διαταράσσει το ισοζύγιο δυνάμεων στο Αιγαίο αλλά και τη Μεσόγειο, κάτι που προφανώς την Γερμανία- που κατά τ’ άλλα θέλει ηρεμία στην περιοχή- δεν την απασχολεί.

Η επιστολή των 53 Ευρωβουλευτών αλλά και η κατάφορη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία είναι γεμάτη από πολεμικές απειλές, δεν έχουν κάνει την Ευρώπη να «ξυπνήσει. Δεν λαμβάνουν υπόψιν μπροστά στα συμφέροντα τα μεγέθη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, σε σχέση με το Ελληνικό και τη γιγάντωση της απειλής, όπως αυτή μεγαλώνει κυρίως την τελευταία δεκαετία, αλλά και τις προοπτικές που διαφαίνονται με την απόκτηση περαιτέρω νεότερων πλοίων στο Τουρκικό ναυτικό.

Μπορεί η Ελλάδα, το δαιμόνιο και το φιλότιμο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να φαντάζει πολλές φορές ως «game changer», αλλά μάλλον στην περίπτωση των ναυτικών δυνάμεων Ελλάδας- Τουρκίας, θα λειτουργούσε εξισορροπητικά αν ανάμεσα σε τυχόν μέτρα κατά της Τουρκίας ήταν και το «πάγωμα» των υποβρυχίων.

Από την άλλη πλευρά θα υπήρχε και ο χρόνος για την κάλυψη του χαμένου εδάφους από την Ελληνική πλευρά, τόσο με την απόκτηση νέων φρεγατών αλλά και την έλευση της απάντησης στα Τουρκικά 214, που είναι τα ελικόπτερα ΜΗ-60 ROMEO αλλά και τ’ αναβαθμισμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3B ORION, ώστε να υπάρχει πάντοτε ένα σταθερό ισοζύγιο, απέναντι σε μια διαρκή πρόκληση, την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα για να διασφαλίζει την θαλάσσια ισχύ, απέναντι σ’ ένα Τουρκικό ναυτικό που διογκώνεται επικίνδυνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Η επένδυση στη Σούδα, τα σχέδια του ΓΕΕΘΑ και η κεφαλαιοποίηση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ που δεν έχει έρθει…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: