Όλα έχουν ένα τέλος: Πολλοί περίπαιζαν όταν ξεκίνησε ο αγώνας για τα F-35 της Τουρκίας και για τις κυρώσεις για τους S-400…

Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ αποχωρεί από την αίθουσα της Ολομέλειας μετά τη ψήφιση του νόμου για την Εθνική Άμυνα των ΗΠΑ και των κυρωσεων κατά της Τουρκίας. EPA, JIM LO SCALZO




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Σε αντίθεση με τους εταίρους μας τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δίνουν μάχες για την κατοχική δύναμη και τον Ταγίπ Ερντογάν χωρίς να ντρέπονται, οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν πάρει εδώ και καιρό τις αποφάσεις τους για την ισλαμική Τουρκία.

Αυτό που «εξάγεται» από αρκετές πηγές, είναι ότι και ο υπουργός Εξωτερικών, ο Μάικ Πομπέο, είχε ανέβει στο τρένο των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας εδώ και μερικούς μήνες. Βαρέθηκε να ακούει τις ασυναρτησίες των γραφειοκρατών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι έπεσαν εντελώς έξω στις προβλέψεις τους.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προετοίμασε το έδαφος με τον ξεροκέφαλο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχει πειστεί και έχει υπογράψει ένα από τα πακέτα κυρώσεων που του ετοίμασαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ανακοινωθεί η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου. Οπότε, θα το πιστέψουμε όταν το δούμε.

Αλλά και να μην το πράξει, και ειδικά στην περίπτωση που θα κάνει πίσω την ύστατη στιγμή, θα αναγκαστεί να επιβάλει τις κυρώσεις, μιας και το Κογκρέσο τον έχει «δέσει» για καλά. Η πρόνοια που εισήγαγε με μαεστρικό τρόπο ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τη βοήθεια και άλλων νομοθετών, αναγκάζει τον κ. Τραμπ να τιμωρήσει τον φίλο του και «συνέταιρο» του Ταγίπ Ερντογάν. Όλα εδώ πληρώνονται…

  • Την Παρασκευή το μεσημέρι, η αμερικανική Γερουσία -ακολουθώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων- ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία τις κυρώσεις εναντίον της κατοχικής δύναμης. Είναι η τιμωρία για την αγορά και παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400.

Όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, οι κυρώσεις ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του νόμου για την Εθνική Άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σ’ αυτό το νόμο εισχώρησε η εισήγηση του κ. Μενέντεζ, ο οποίος πλέον είναι ο μεγαλύτερος φιλέλληνας σε όλο τον κόσμο. Ο μακαρίτης Πολ Σαρμπάνης, ο μεγάλος αυτός Πολιτικός Άνδρας, όταν αποχωρούσε από τη Γερουσία είπε στους ομογενείς μας να μην στενοχωριούνται για την απουσία του… Έχουμε τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, υπογράμμισε… Πόσο δίκιο είχε.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε από τη Βουλή και τη Γερουσία, θα σταλεί τώρα στο Όβαλ Όφις για να υπογράψει ο Πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ήδη ότι θα υποβάλει βέτο, διαμαρτυρόμενος για πρόνοιες που δεν έχουν σχέση με τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου ή τις κυρώσεις στην Τουρκία. Θα χάσει και στο βέτο και το γνωρίζει. Θα απορριφθεί.

Άλλωστε, τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών είναι καταθλιπτικά για τον Αμερικανό Πρόεδρο. Αποτελούν συντριπτική ήττα. Είχε απαιτήσει από τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές να μην ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου.

Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον αγνόησαν. Πρόκειται για τεράστιο μπάτσο. Ψήφισαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους το νομοσχέδιο.

Θυμάμαι όταν ξεκίνησε αυτή η πορεία, τον Μάρτιο του 2018. Όταν οι πάντες μας λοιδορούσαν. Μαζί με τον Έντι Ζεμενίδη συζητήσαμε την πιθανότητα δημοσίευσης στην εφημερίδα New York Times μίας έκκλησης προς τον πρόεδρο Τραμπ και τους Αμερικανούς νομοθέτες για να τερματιστεί η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών F-35.

  • Ο Νίκος ο Μούγιαρης, ο μεγάλος αυτός Έλληνας πατριώτης, που μας άκουγε, είπε αμέσως ότι πρέπει να γίνει η προσπάθεια. Απαντήσαμε ότι είναι πολλά τα χρήματα για το κόστος της διαφήμισης. Πολλές χιλιάδες δολάρια. «Όσα είναι», απάντησε… «Θα τα πληρώσω εγώ».

Τα υπόλοιπα θα τα γράψει η ιστορία. Είμαι βέβαιος πως στον παράδεισο που βρίσκεται βλέπει και γελά με ικανοποίηση. Χωρίς το Νίκο τον Μούγιαρη δεν θα γινόταν τίποτα.

Ξεκίνησε, λοιπόν, ο αγώνας για να μην πάρει η Τουρκία τα F-35, αλλά ο στόχος ήταν οι κυρώσεις για τους S-400. Ο κ. Μενέντεζ πήρε την ηγεσία της προσπάθειας και τον ακολούθησαν πολλοί νομοθέτες, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι. Ο Κρίστοφερ βαν Χόλεν και ο Μάρκο Ρούμπιο, βοήθησαν από την πρώτη στιγμή. Για όλους τα ευχαριστώ μας είναι από τη γη μέχρι τον ουρανό…

Από χθες, όλα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι επίκειται η ανακοίνωση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας στη βάση του νόμου CAATSA. Είναι ο νόμος που τιμωρεί τους εχθρούς της Αμερικής.

Έφτασε η μεγάλη ώρα, λοιπόν, να τιμωρηθεί η κατοχική δύναμη. Ο κ. Τραμπ παραμένει και αυτές τις ώρες ο «Άγνωστος Χ». Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να διασώσει τον ισλαμιστή Ερντογάν. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υπογράψει. Εκτός αν αποφάσισε να αφήσει την υπογραφή στον Τζο Μπάιντεν. Για να μετρηθεί και να ζυγιστεί και ο εκλεγμένος Πρόεδρος των Δημοκρατικών, για τον οποίο ακούμε πολλά …παράξενα πράγματα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Σε τούτη την προσπάθεια πίστεψαν από την πρώτη στιγμή και άλλοι παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας αλλά τα εύσημα δικαιούνται οι νεαροί ακτιβιστές της HALC. Πολλά ευχαριστώ στη Γεωργία Λογοθέτη. Μεγάλη ήταν η βοήθεια των συναδέλφων ανταποκριτών: Αποστόλη Ζουπανιώτη, Λένας Αργύρη, Κατερίνας Σώκου, Πέτρου Κασφίκη και Πανίκου Παναγιώτου. Άνθρωπος κλειδί ήταν ο Τάσος Ζαμπάς. Αν ξέχασα κάποιον απολογούμαι. Έχει πάντως σημασία, ότι μετά το πρώτο «μούδιασμα» ακολούθησαν και άλλοι…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Στους ελληνικής καταγωγής υποστηρικτές του κ. Τραμπ που μας περίπαιζαν, στο ελληνικό λεξιλόγιο υπάρχει μία όμορφη λέξη: Η συγνώμη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Αν αληθεύει το δημοσίευμα του Reuters: Ο Τραμπ εξαναγκάζεται να τιμωρήσει τον Ερντογάν, αλλά θέλει να πέσει στα “μαλακά”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: