Ο Τραμπ τίμησε τους συμβούλους του για την εθνική ασφάλεια: Για την προσέγγιση Ισραήλ και Αράβων

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος και γαμπρός του προέδρου Τραμπ, στο Λευκό Οίκο. EPA, Chris Kleponis / POOL




Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απένειμε χθες το μετάλλιο εθνικής ασφάλειας σε αρκετούς υψηλόβαθμους συμβούλους για το ρόλο που είχαν στην επίτευξη συμφωνιών με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και τεσσάρων χωρών του αραβικού κόσμου.

Ο Τραμπ απένειμε το Μετάλλιο Εθνικής Ασφάλειας στον υπουργό των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στον υπουργό των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, στο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, στον υψηλόβαθμο σύμβουλο Τζάρεντ Κούσνερ, στον απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Άβι Μπέρκοβιτς, στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, αλλά και στον Τζον Ρακόλτα, Αμερικανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

«Χάρη στις προσπάθειες αυτών των ανθρώπων, η περιοχή δε θα είναι ποτέ η ίδια, καθώς τελικά κινείται ξεπερνώντας τις διαμάχες του παρελθόντος» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, το Ισραήλ πέτυχε την υπογραφή συμφωνιών με τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως τις «Συμφωνίες του Αβραάμ».

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα υπογράψουν ακόμη μία συμφωνία, πριν από τη λήξη της προεδρικής θητείας του Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.

Η εξουσία του Αμερικανού προέδρου για την απονομή του Μεταλλίου Εθνικής Ασφάλειας χρονολογείται από το 1953, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα, που επιτρέπει την αναγνώριση σημαντικών συνεισφορών στον τομέα της εθνικής ασφάλειας.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: