Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, υποστηρίζουν τα ΜΜΕ των ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος στα …ροζ. Τις τελευταίες εβδομάδες είναι ένα πραγματικό φρούριο, εντελώς αποκλεισμένος από τους πολίτες. EPA, MICHAEL REYNOLDS / POOL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μια δέσμη μέτρων, που κατέθεσε ενώπιον του ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, στο πλαίσιο της απόφασης να τιμωρηθεί η Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Την πληροφορία επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο Bloomberg δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, όπως γράφει, και οι οποίοι όμως δεν γνώριζαν τι θα περιλαμβάνουν οι κυρώσεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ανακοίνωση επίκειται, και αναμένεται μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (το βράδυ ώρα Ελλάδας).

Έτσι, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί το «δράμα» της τιμωρίας της Τουρκίας, που ξεκίνησε το 2017 και να ανοίξει ένα νέο, που θα το παραλάβει ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο κ. Τραμπ επίτηδες ανακοινώνει τις κυρώσεις για να δημιουργήσει προβλήματα στην προεδρία του διαδόχου του.

  • Σήμερα αναμένεται και η ψηφοφορία στη Γερουσία για την Εθνική Άμυνα των ΗΠΑ. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι κυρώσεις στην Τουρκία. Επίσης, ο κ., Πομπέο εμφανίστηκε σήμερα στο Λευκό Οίκο αλλά δεν γνωρίζουμε αν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τραμπ.

Η κατάσταση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, τους τελευταίους έξι μήνες, χαρακτηρίζεται καταθλιπτική, αν και ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να χαρακτηρίζει φίλο του τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εκμεταλλευθεί αυτή τη «φιλία» κερδίζοντας πολλά οφέλη για τον ίδιο και την Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγές της Financial Times, οι κυρώσεις πιθανότατα θα ανακοινωθούν σήμερα Παρασκευή και σχεδιάστηκαν ώστε να είναι «όσο το δυνατόν πιο ήπιες» για να καθησυχάσουν το Κογκρέσο, και να αποφύγουν σοβαρές ζημιές στη στρατιωτική σχέση των δύο χωρών.

Βεβαίως, η στρατιωτική αυτή σχέση έχει καταστεί ανύπαρκτη τα τελευταία τρία χρόνια αφού η Τουρκία δεν συνεργάζεται με τις αμερικανικές και τις νατοϊκές δυνάμεις. Έχει πιο στενή συνεργασία με τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα νέα για την ανακοίνωση των κυρώσεων, που απεκάλυψε το πρακτορείο Reuters, ακολουθούν την απόφαση της αμερικανικής Βουλής να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (NDAA) που περιλαμβάνει και σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Η Γερουσία αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ψηφίσει το ίδιο νομοσχέδιο για την Εθνική Άμυνα των ΗΠΑ και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα είναι καταπέλτης για τον κ. Τραμπ, που ανακοίνωσε ότι θα θέσει βέτο.

Να σημειώσουμε ξανά ότι η κατάθεση του προεδρικού βέτο δεν σχετίζεται με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αλλά με άλλα αδιάφορα θέματα.

  • Πάντως επιβεβαιώνεται το κείμενο της ιστοσελίδας μας, ότι ο κ. Τραμπ σπεύδει να ανακοινώσει κάποιες κυρώσεις για να προλάβει τις αποφάσεις του Κογκρέσου. Οι Αμερικανοί νομοθέτες απαιτούν δέσμη πέντε κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ενώ φαίνεται ότι ο κ. Τραμπ διαφωνεί και θέλει πιο ήπιες.
  • Πάντως, από τη στιγμή που θα επιβληθούν οι κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA (που αφορά τους εχθρούς της Αμερικής) είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταργηθούν.

Αξιωματούχος που γνωρίζει το παρασκήνιο δήλωσε στα αμερικανικά ΜΜΕ, ότι διίστανται οι απόψεις για το εύρος των κυρώσεων. Φαίνεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκρίνει σκληρές κυρώσεις και ο Λευκός Οίκος διαφωνεί.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι κυρώσεις θα στοχεύσουν τον Ismail Demir, τον επικεφαλής των τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στον κ. Ερντογάν και ήταν υπεύθυνος για την προμήθεια του συστήματος S-400. Όμως για την αγορά συνεργάστηκαν και οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών και Εμπορίου.

Εάν είναι σκληρές οι κυρώσεις θα μπορούσαν να κτυπήσουν την εύθραυστη τουρκική οικονομία. Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 24% έναντι του δολαρίου τη φετινή χρονιά εν μέσω της ανησυχίας των επενδυτών για τις οικονομικές πολιτικές της χώρας και την πτώση των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας.

Τα μέτρα που θα στοχεύουν μόνο κ. Demir και την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, θεωρείται ότι θα έχουν περιορισμένη επίδραση στην τουρκική οικονομία, αν και οι κυρώσεις της Αμερικής συνήθως προκαλούν στην αρχή το απόλυτο χάος στις αγορές, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στις τουρκικές…

ΠΗΓΕΣ: Πρακτορείο Reuters, Πρακτορείο Bloomberg, Εφημερίδα Financial Times

Αν αληθεύει το δημοσίευμα του Reuters: Ο Τραμπ εξαναγκάζεται να τιμωρήσει τον Ερντογάν, αλλά θέλει να πέσει στα “μαλακά”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: