Ο Πομπέο έθεσε τον Τσαβούσογλου ενώπιον των ευθυνών του: Διώξτε τους S-400, δεσμευθείτε ξανά στο ΝΑΤΟ

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Αριστερά η εκπρόσωπος Μόργκαν Ορτάγκους. State Department Photo by Ron Przysucha




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο, συνομίλησε αυτήν την εβδομάδα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 14 Δεκεμβρίου στη σύμμαχο μας, στο ΝΑΤΟ, Τουρκια, για την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.

Οι κυρώσεις απαιτούνται στο πλαίσιο του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (γνωστού ως CAATSA).

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Cale Brown.

Τονίζεται στην ουσία ότι μετά την επιβολή των κυρώσεων η Τουρκία πρέπει να επιλύσει το ζήτημα του ρωσικού συστήματος S-400, και να δεσμευτεί ξανά ότι θα τηρεί τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ. Στην ουσία απαιτεί να επιστραφούν οι S-400 στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Ο υπουργός Πομπέο κατέστησε σαφές στον υπουργό Εξωτερικών Τσαβουσογλου ότι η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού και της στρατιωτικής τεχνολογίας των ΗΠΑ και επιτρέπει τη ρωσική πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στον αμυντικό κλάδο (της Τουρκίας).

Ο υπουργός τόνισε ότι ο στόχος των κυρώσεων είναι να αποτρέψει τη Ρωσία από τη λήψη σημαντικών εσόδων, πρόσβασης και επιρροής, και δεν αποσκοπούν στην υπονόμευση των στρατιωτικών δυνατοτήτων ή στην καταπολέμηση της ετοιμότητας της Τουρκίας ή οποιουδήποτε άλλου Συμμαχού ή εταίρου των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Πομπέο προέτρεψε επίσης την Τουρκία να επιλύσει το ζήτημα S-400 με τρόπο που να συνάδει με την επί δεκαετίες ιστορία στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας και να δεσμευτεί εκ νέου στις υποχρεώσεις του στο ΝΑΤΟ για αγορά διαλειτουργικών όπλων.

Pompeo spoke with Turkish Foreign Minister: The S-400 system endangers the security of U.S. personnel and military technology

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: