Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος αποχαιρέτησε τον μακαριστό Μητροπολίτη Πηλουσίου στον Άγιο Γεώργιο παλαιού Καΐρου

File Photo: Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος. @ekkairo




Μεσίστιες κυμάτιζαν σήμερα οι σημαίες στην ιερά μονή του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, με τις μεγάλες καμπάνες του μοναστηριού να μεταφέρουν σε όλη την περιοχή το θλιβερό νέο της εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτη Πηλουσίου (Πορτ Σαΐντ) κυρού Νήφωνα, που υπηρέτησε επί πολλά χρόνια τον ιστορικό αυτό χώρο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, πριν αναλάβει το πηδάλιο της Μητρόπολης στο Πορτ Σαΐντ.

Πολλοί ήταν οι εκπρόσωποι της παροικίας και του Πατριαρχείου που ήρθαν να αποχαιρετήσουν τον αγαπητό Ιεράρχη στην εξόδιο ακολουθία που ετέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄. Με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο να θυμάται βαθιά συγκινημένος ότι βρέθηκαν να είναι αυτάδελφοι, δηλαδή μοναχοί στο μοναστήρι της Αγκαράθου Κρήτης και ότι γνωρίζονταν από το 1977. Με την εκλογή του το 2004, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος είναι που τον κάλεσε να στηρίξει το ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής. Έτσι, ο μακαριστός Μητροπολίτης έρχεται πριν από 15 περίπου χρόνια και συνεχώς προσφέρει, φτάνοντας στις 8 Δεκεμβρίου να χάνει τη ζωή του από καρδιακή ανακοπή και να ολοκληρώνει την αποστολή του αυτή, πολύ πρόωρα, σε ηλικία περίπου 62 ετών, στην επισκοπική οικία του στο Πορτ Σαΐντ. Είχε διακριθεί για το έργο του, το κουράγιο που έδινε προς όλους, την ευγνωμοσύνη του σε όσους τον στήριζαν. Και ήταν πολλοί οι συνοδοιπόροι στο έργο του αυτό, που τον είχε κάνει ιδιαίτερα αγαπητό και στην παροικία αλλά και στους αραβόφωνους ελληνορθοδόξους χριστιανούς, αλλά ακόμη και στην τοπική Κοπτική Εκκλησία του Πορτ Σαΐντ, με τον οικείο Κόπτη Μητροπολίτη κ. Θεόδωρο σήμερα να ηγείται μεγάλης αντιπροσωπείας στην εξόδιο ακολουθία του, που προσήλθε στον ελληνορθόδοξο ναό και στάθηκε αρκετή ώρα στο σκήνωμα του Μητροπολίτη κυρού Νήφωνα για να το προσκυνήσει.

Τη θλίψη της παροικίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, τονίζοντας ότι «σήμερα είναι μία πολύ βαριά μέρα, καθώς ο Μητροπολίτης Νήφωνας ήταν πάντα ένας άνθρωπος που έδινε αγάπη και ελπίδα και το χαμόγελό του δε θα το ξεχάσουμε ποτέ».

Στην εξόδιο ακολουθία, συμμετείχαν όλοι οι Ιεράρχες του Αλεξανδρινού Θρόνου που υπηρετούν στην Αίγυπτο. Από αυτούς, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος που ήρθε στη Χώρα του Νείλου την ίδια ημέρα πριν από 15 χρόνια με τον αποβιώσαντα Ιεράρχη, δύσκολα μπορούσε να κρύψει τα δάκρυά του, τονίζοντας ότι «χάσαμε έναν σπουδαίο Ιεράρχη, που έδινε σε όλους παρηγοριά».

Συγκινημένος και ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσος Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας μίλησε για έναν «άνθρωπο του καθήκοντος», παρουσία και του Επισκόπου Ταμιάθεως Γερμανού αλλά και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου π. Δαμασκηνού Αλαζράι, που μίλησε για έναν «άνθρωπο αγάπης και αρετής και κόσμισε την ιεραρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας».

«Ο Ελληνισμός στην Αίγυπτο σήμερα πενθεί», τόνισε με τη σειρά του ο προξενικός λιμενάρχης Άγγελος Κιούσης.

Το τιμητικό παρών έδωσε και η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σαΐντ, Χρυσούλα Θεοχάρους, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ισμαηλίας και η γενική γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και πολλοί ακόμη επίσημοι.

«Καλό σου ταξίδι», ευχήθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον αποβιώσαντα Μητροπολίτη Πηλουσίου. «Το χαμόγελό σου και η καλωσύνη σου θα είναι πάντα στις καρδιές μας», είπε, πριν του ψάλλει για τελευταία φορά τη «φήμη» αλλά με το ακροτελεύτιο «αιωνία η μνήμη».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ του Ν. Κάτσικα
Κάιρο, Αίγυπτος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: