Ο νέος κορωναιός έφτασε μέχρι το Άγιον Όρος: Επλήγη και η (σκεπτικιστική) Ορθόδοξη Εκκλησία…

File Photo: Μαθητές της Αθωνιάδας Σχολής σε κατανυκτική ακολουθία στο Άγιο Όρος. Φωτογραφία via ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βασίλης Μαθιουδάκης




Πολλά κρούσματα μεταξύ των εκκλησιαστικών ηγετών, που συχνά ήταν επικριτικοί στο lockdown και στη χρήση μάσκας. Ο προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας πήρε εξιτήριο μετά από 11 ημέρες νοσηλείας.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση – η οποία την άνοιξη είχε επιτρέψει στην Ιερά Σύνοδο να διαχειρίζεται τις θρησκευτικές τελετές – έχει αποτρέψει ακόμη και τη θεία λειτουργία με παρουσία πιστών από τις 7 Νοεμβρίου.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε κείμενο στην εφημερίδα repubblica.it (του Ettore Livini). Σημειώνει τα εξής:

  • Ο covid κάμπτει – με τα πολλαπλά του κρούσματα – τον σκεπτικισμό (που μερικές φορές συνορεύει με την άρνηση) σε εκείνο το κομμάτι της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που αντιμετώπισε την τραγωδία της πανδημίας.
  • Ο υγειονομικός απολογισμός των εκκλησιαστικών ηγετών είναι βαρύς: τουλάχιστον πέντε υψηλόβαθμοι ιερείς έχουν πληγεί από τον ιό τον τελευταίο μήνα, ένας εκ των οποίων απεβίωσε.

Ανάμεσά τους είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πνευματικός ηγέτης, ο οποίος νοσηλεύθηκε για 11 μέρες στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού στην Αθήνα («Φοβάμαι και είμαι σοκαρισμένος όπως όλοι οι άλλοι», είπε όταν πήρε εξιτήριο πριν από τέσσερις ημέρες). Οι μονές του Αγίου Όρους είναι κλειστές στους προσκυνητές από τις αρχές Νοεμβρίου, μετά την ανακάλυψη ενός κρούσματος μεταξύ των μοναχών της χερσονήσου της Χαλκιδικής.

Η σχέση του ορθόδοξου κληρικού με τους περιορισμούς που επέβαλε ο Covid δεν ήταν ποτέ εύκολη τους τελευταίους μήνες. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, για να πούμε την αλήθεια, είχε μια μετριοπαθή θέση από την αρχή, ζητώντας από όλους τους πιστούς να «ακολουθήσουν την αυστηρότητα που ζήτησε η κυβέρνηση».

Στη θρησκευτική βάση, ωστόσο, και όχι μόνο, η μισαλλοδοξία αυξάνεται. Η Ιερά Σύνοδος υπερασπίστηκε εδώ και καιρό την ιδέα να συνεχίσει να παρέχεται η Θεία  Κοινωνία με την παραδοσιακή τελετή, βυθίζοντας τον ξενιστή στο κρασί και πάντα στον ίδιο δίσκο. Ο μητροπολίτης της Κρήτης αρνήθηκε την υποχρέωση να φορέσει μάσκα ως «δουλεία» και αρκετοί ιερείς έκαναν τελετές χωρίς να τη φορούν στα πρόσωπά τους.

Ένας ιερέας που ανέκαμψε από τον ιό είπε ότι θεραπεύτηκε μόνο με ιερό νερό. Ο Σεραφείμ, ο μητροπολίτης Κυθήρων, είχε συλληφθεί το Μάρτιο για διοργάνωση μη εξουσιοδοτημένης θρησκευτικής τελετής, και πριν από τρεις ημέρες είχε στείλει επιστολή στον Ιερώνυμο κατηγορώντας τον ότι “παρέδωσε τα κλειδιά της εκκλησίας στο κράτος”.

Στην πραγματικότητα, τα πράγματα πήγαν με τον αντίθετο τρόπο. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπάθησε από την αρχή της πανδημίας να διατηρήσει καλές σχέσεις με την πολύ ισχυρή Ορθόδοξη εκκλησιαστική ιεραρχία.

Στο πρώτο lockdown, με το νόμο να επιβάλλει σκληρά περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρη η χώρα, επέτρεψε στην Εκκλησία να αποφασίσει μόνη της εάν και πότε θα συνεχίσει τις θρησκευτικές τελετές. Ούτε καν ένας αριστερός, όπως ο Αλέξης Τσίπρας (ο πρώτος πρωθυπουργός που δεν ορκίστηκε από τη Βίβλο κατά την ορκωμοσία του), για παράδειγμα, δεν κατάφερε να αλλάξει τον νόμο που υποχρεώνει το κράτος να καταβάλει μισθούς στους ιερείς.

  • Οι βαπτίσεις και οι γάμοι φέτος το καλοκαίρι, ωστόσο, λέει η επιστήμη, ήταν από τις μεγαλύτερες εστίες διασποράς του  κορωνοϊού. Έτσι, λοιπόν, ο Μητσοτάκης, αντιμέτωπος με τη βαρύτητα του δεύτερου κύματος του covid, αποφάσισε να αποτρέψει την τέλεση θείας λειτουργίας παρουσία πιστών από τις 7 Νοεμβρίου.

Έλαβε σε αντάλλαγμα από τον Ιερώνυμο – πριν από τη νοσηλεία του – μια πολύ σκληρή επιστολή, στην οποία το πιθανό κλείδωμα των χριστουγεννιάτικων τελετών χαρακτηριζόταν ως “απαράδεκτο”».

ΠΗΓΗ: εφημερίδα repubblica.it (του Ettore Livini), Grecia, il Covid sul Monte Athos. Colpita la (scettica) Chiesa ortodossa

New York Times: Κριτική κατά της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη διάδοση του κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: