Ο Μακρόν θέλει να αποτρέψει τους Γάλλους να πάνε για σκι στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των εορτών

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν. POOL, EPA, LUDOVIC MARIN




Η κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει “περιοριστικά και αποτρεπτικά μέτρα” για να εμποδίσει τους Γάλλους να πάνε για σκι στο εξωτερικό, κυρίως στην Ελβετία, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ οι ανελκυστήρες των χιονοδρομιών κέντρων θα είναι κλειστοί στη Γαλλία, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των διαχειριστών των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας.

“Παρότι υπάρχουν χώρες που διατηρούν ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα, θα διενεργούνται έλεγχοι για να αποτρέπουν τους Γάλλους” και για να “μην δημιουργηθεί μια κατάσταση ανισορροπίας με τα χιονοδρομικά κέντρα στη Γαλλία’, εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους , αφού προηγουμένως είχε δεχτεί στο γραφείο του τον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρο.

“Θα έχουμε περιοριστικά και αποτρεπτικά μέτρα” που θα “τεθούν υπό επεξεργασία μέσα στις επόμενες ημέρες μαζί με την κυβέρνηση”, διευκρίνισε.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι καταλαβαίνει “την αγωνία των αιρετών εκπροσώπων των ορεινών περιοχών και των επαγγελματιών” και διαβεβαίωσε τι όλα γίνονται για να “μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε το νωρίτερο δυνατόν τον Ιανουάριο” τις ορεινές δραστηριότητες “όταν θα έχουμε μια ορατότητα” όσον αφορά την επιδημία.

Τα χιονοδρομικά κέντρα στη Γαλλία θα είναι ανοιχτά κατά τη διάρκεια των εορτών αλλά οι ανελκυστήρες δεν θα λειτουργούν.

Τα χιονοδρομικά κέντρα είναι “τόποι συναναστροφής” όπου νυχτώνει από τις 5 το απόγευμα” και όπου “οι συναντήσεις γίνονται σε χώρους που νοικιάζονται σε πολλούς. Γνωρίζουμε ότι έτσι μολυνόμαστε και ως εκ τούτου, προτιμάμε να το αποφύγουμε έτσι ώστε να μην θυσιάσουμε όλες τις προσπάθειες που κάνουμε”, εξήγησε ο Μακρόν.

Όσον αφορά το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων κατά τη διάρκεια των εορτών, “χρειάζεται ο ευρωπαϊκός συντονισμός”, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο γιατί, επί του παρόντος, όλες οι χώρες δεν “ευθυγραμμίζονται απόλυτα”.

Με τη Γερμανία και πιθανόν την Ιταλία, “θέλουμε να πείσουμε τους εταίρους μας” όπως η Ελβετία ή η Ισπανία, να μην ξανανοίξουν ευρέως τα χιονοδρομικά κέντρα.

Ο Αλεξάντερ ντε Κρο έκρινε επίσης απαραίτητη μια “αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών” της Ευρώπης στο θέμα αυτό και προειδοποίησε ότι έλεγχοι θα γίνονται στα σύνορα του Βελγίου για τους Βέλγους που πηγαίνουν διακοπές στο εξωτερικό.

Απέναντι στον θυμό των επαγγελματιών του ορεινών περιοχών και των τοπικών αιρετών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας, κυρίως αποζημίωση για τους κλειστούς ανελκυστήρες των χιονοδρομικών κέντρων τον Δεκέμβριο και ένα καθεστώς μερικής ανεργίας για τους χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους που απασχολούνται εκεί (εκπαιδευτές σκι, χειριστές λιφτ του σκι, σερβιτόροι σε μπαρ και εστιατόρια, κ.λπ.)

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

«Τις σκότωνα για να τις ληστέψω»: Συνελήφθη κατά συρροή δολοφόνος 26 γυναικών στη Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: