Ο υπάλληλος γραφείου που ήξερε τις αλλαγές φρουράς στο Καστελόριζο: Ραγδαίες οι εξελίξεις στην υπόθεση κατασκοπείας

Πολλές εικόνες από το οπτικό υλικό που έχει κατασχεθεί από τις Ελληνικές αρχές απεικονίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πρόσωπα από φρουρές νησιών ή νησίδων αλλά και οχυρώσεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Πηγή εικόνας: Hellas Journal




Σε εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ κατασκοπείας στη Ρόδο, το οποίο αποκαλύφθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 12 Δεκεμβρίου, και εμπλέκει έναν 35χρονο υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και έναν 56χρονο υπάλληλο στο πλοίο της γραμμής Ρόδος – Κως – Καστελόριζο.

Την ύπαρξη και άλλων συνδέσμων που μπορεί να κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι και να «φωτογραφίζουν» ελληνικούς στόχους ερευνούν οι Αρχές, θέτοντας ως προτεραιότητα να διαπιστώσουν αν και άλλοι είχαν στρατολογηθεί από τον 35χρονο υπάλληλο του τουρκικού προξενείου που εργαζόταν ως διερμηνέας και εκτελούσε και χρέη γραμματέα. Οι Αρχές ψάχνουν ακόμη εάν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν «πλοκάμια» σε ευαίσθητες ελληνικές περιοχές.

«Κάτω από τα ραντάρ» η παρακολούθηση των ελληνικών πολεμικών πλοίων

Ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου ζητούσε από τον 56χρονο – όσο βρισκόταν στο πλοίο, στο οποίο εργαζόταν ως μάγειρας να κάνει αυτό που αρκετοί κάνουν στα καταστρώματα των καραβιών, να φωτογραφίζει. Ο κατασκοπικός φακός, όμως, δεν στόχευε το ηλιοβασίλεμα αλλά τους αριθμούς, τις θέσεις και τους επιβαίνοντες των ελληνικών πολεμικών πλοίων. Ανάμεσα στα καθήκοντά του ήταν και η παρακολούθηση των συνομιλιών στρατιωτικών που ταξίδευαν με το συγκεκριμένο πλοίο. Ο 56χρονος υποστήριξε στην κατάθεσή του πως δεν έπαιρνε χρήματα για όσα έκανε. Ο 35χρονος γραμματέας του προξενείου τον είχε πείσει πως έτσι υπηρετούσε την Τουρκία και εκπλήρωνε την υποχρέωση να βοηθά τη χώρα.

Ο υπάλληλος γραφείου που ήξερε τις αλλαγές φρουράς στο Καστελόριζο

Ένα από τα καθήκοντα του 56χρονου μάγειρα ήταν να καταγράφει και το κάθε πότε αλλάζει η φρουρά στο Καστελόριζο. Αυτή ήταν η οδηγία που του είχε δώσει ο 35χρονος, που για όλους ήταν απλά ένας γραμματέας, ένας υπάλληλος γραφείου του τουρκικού προξενείου. Στο πλαίσιο της εργασίας του αυτής, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε σχέσεις και με αξιωματούχους της τουρκικής διπλωματίας στην Ελλάδα, κάτι που, όμως, αναμένεται να διερευνηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου άρχισε να μιλά για ανεξαρτητοποίηση της Θράκης. Αυτό ήταν και το σημείο μηδέν – είχε ήδη μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ. Για αρκετούς μήνες, λοιπόν, τόσο ο 35χρονος όσο και ο 56χρονος παρακολουθούνταν από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 56χρονος τροφοδοτούσε τον 35χρονο με φωτογραφίες και πληροφορίες από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, όταν και η Αστυνομία έκανε την εξής ανακοίνωση για την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 2 ημεδαπών, για παραβίαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περι μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία. Εκ των ανωτέρω, ο ένας εργάζεται σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) και ο έτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο. Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου.

Οι Αρχές κατόπιν έρευνας στα σπίτια των δύο κατηγορουμένων βρήκαν στικάκια και άλλα αντικείμενα τα οποία αναμένεται να εξεταστούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ενώ η δικογραφία θα σταλεί αύριο στον Εισαγγελέα για να αποφασίσει σε τι βαθμό θα κινηθεί εναντίον τους.

Πηγή: ethnos.gr

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

 

Στέλεχος του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο εναντίον της Ελλάδας: Εμπλέκεται σε υπόθεση κατασκοπείας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: