Ο Ερντογάν νίκησε την Ε.Ε., αλλά οι αμερικανικές κυρώσεις είναι θύελλα που απειλεί την Τουρκία…

Ο Λευκός Οίκος. Βραδιάζει… EPA, KEVIN DIETSCH / POOL




Στο ζενίθ σοβαρής οικονομικής κρίσης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει δύο μεγάλες απειλές κυρώσεων. Από ό,τι φαίνεται όμως, μόνο μια από αυτές τον ανησυχεί πραγματικά.

Τα παραπάνω γράφει ο αρθρογράφος TSVI BAR’EL στην ισραηλινή ιστοσελίδα THE MARKER. Στο κείμενο υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι θύελλα που απειλεί την Τουρκία.

Τίτλος: «Ο Erdogan έχει γίνει χοντρόπετσος μεν, αλλά η απειλή αυτή πραγματικά τον φοβίζει»
Υπότιτλος: «Η Τουρκία καταφέρνει να κοροϊδέψει την Ε.Ε., αλλά οι αμερικανικές κυρώσεις είναι μια απειλή την οποία δεν μπορεί να αποδεχθεί με ευκολία. Και όλα αυτά, πριν ακόμη μπει στον Λευκό Οίκο ο άνθρωπος που θεωρεί τον Erdogan δικτάτορα και έχει δεσμευθεί “να τον φροντίσει”»

Ο βετεράνος Τούρκος σχολιαστής, Τζένγκις Τσάνταρ, έγραψε στην ιστοσελίδα Al Monitor ότι ο Erdogan έχει νικήσει την Ε.Ε., όχι με στόχο να τον επαινέσει, αλλά για να ρίξει ένα αιχμηρό βέλος στην καρδιά της Ένωσης που την περασμένη Πέμπτη, κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν κατάφερε να συμφωνήσει για μια σειρά κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Αντίθετα, οι χώρες της Ε.Ε. ικανοποιήθηκαν με μικρές κυρώσεις εναντίον στελεχών τουρκικών εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εξερεύνησης Φυσικού Αερίου. Οι αποφάσεις για πιο σημαντικές κυρώσεις έχουν αναβληθεί για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο, αφού εξεταστεί η πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, ο Erdogan κρατά σκληρή και περιφρονητική στάση στις απειλές επιβολής κυρώσεων της Ευρώπης λόγω του ότι έχει στα χέρια του δύο σημαντικά χαρτιά: την συμφωνία για τους πρόσφυγες που υπέγραψε το 2016 και τη διαπραγμάτευση των τεράστιων χρεών της Τουρκίας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η πραγματική θύελλα που απειλεί την Τουρκία ήρθε από τις ΗΠΑ, με την απόφαση επιβολής κυρώσεων εναντίον της. Υπό το φως δηλώσεων του Biden στο παρελθόν, στο πλαίσιο των οποίων αποκάλεσε τον Erdogan “δικτάτορα”, δύναται να υποθέσει κανείς ότι οι παρούσες κυρώσεις πρόκειται να αποτελέσουν μόνο το πρώτο στάδιο στη μάχη.

Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές απειλές, ο Erdogan έχει ήδη πικρή εμπειρία από τις αμερικανικές κυρώσεις ενώ έχει γευθεί και τις ρωσικές.

Ειδικά τώρα, που η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, η ανεργία αυξάνεται, τα αποθέματα του συναλλάγματος εξανεμίζονται, ο τουρισμός συρρικνώνεται δραματικά λόγω του κορωναϊού και οι στρατιωτικές δαπάνες διογκώνονται λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας στον πόλεμο στη Συρία και στη Λιβύη και καθώς ο φίλος του στον Λευκό Οίκο πακετάρει τις βαλίτσες του – «ο Erdogan δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να πατά πάνω στον αμερικανικό κάλο».

ΠΗΓΗ: TSVI BAR’EL στην ισραηλινή ιστοσελίδα THE MARKER

Ανάλγητη Ευρώπη: Έδωσε τα 6 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε στην Τουρκία, ενώ αυτή απειλεί Ελλάδα και Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: