Ο Ελληνισμός εορτάζει τα Χριστούγεννα σε καθεστώς “κέρφιου”: Με λίγους ή καθόλου πιστούς οι λειτουργίες

Κόσμος κάνει βόλτα στην πλατεία Συντάγματος, γύρω από την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του Δήμου Αθηναίων και ενώ είναι σε ισχύ τα μετρά περιορισμού της κυκλοφορίας για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού, Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Εορτάζουμε πολύ διαφορετικά φέτος τα Χριστούγεννα, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Οι πολίτες σε όλο τον κόσμο ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Θα εορτάσουμε σε καθεστώς “κέρφιου”.

Το σκηνικό της φετινής εορταστικής περιόδου είναι σίγουρα διαφορετικό, περιλαμβάνοντας -μεταξύ άλλων- απαγόρευση μετακινήσεων και περιορισμό συγκεντρώσεων. Παράλληλα, αναμένονται αυστηροί έλεγχοι από την Αστυνομία για την τήρηση των μέτρων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν πιο «σκληροί» περιορισμοί, σε περίπτωση που παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 873 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 134.235, εκ των οποίων το 52,4% άνδρες.

Τα 5284 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39.565 (29,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 476 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 155 (32,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79,8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 845 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 55 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.457 θανάτους συνολικά στη χώρα, 1.798 (40,3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ιερώνυμος: Η επιστήμη και η Εκκλησία καλούνται σήμερα σε μια συνεργασία για τον άνθρωπο

Την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό του προς το διοικητικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων όλης της χώρας, εξέφρασε χθες ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μαζί με τις ευχές του ενόψει Χριστουγέννων, κατά τη διαδικτυακή συνομιλία του με το προσωπικό των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και «Σωτηρία».

«Διδάσκετε την αγαθοεργία περισσότερο από όλους μας», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος και ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε όλους και στον καθένα χωριστά, στο διοικητικό, το ιατρικό, το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και όσους κουράζονται, αγωνιούν, προσφέρουν σε εκείνους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση».

Μάλιστα, σε αναφορά του στην πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του, σημείωσε: «Κουβαλάω μαζί μου μια εμπειρία, την εμπειρία της επιδημίας, αλλά μέσα μου ζωηρά μένει η εικόνα των αγαθών αυτών ανθρώπων, οι οποίοι με περιποιήθηκαν και ιδιαίτερα σταματώ στο νοσηλευτικό προσωπικό που η θυσία τους και η προσπάθειά τους με συγκίνησαν περισσότερο».

«Ο Θεός να σας ενισχύει στο έργο σας, εσάς και τις οικογένειές σας. Να σας βοηθάει στην καλλιέργεια και την πρόοδο της επιστήμης και μην ξεχνάτε ότι η επιστήμη και η Εκκλησία καλούνται σήμερα σε μια συνεργασία για τον άνθρωπο», πρόσθεσε, γιατί «η ανθρώπινη ζωή είναι η μεγαλύτερη αξία σε αυτόν τον κόσμο».

Από την πλευρά τους, οι διοικητές των νοσοκομείων, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό ευχαρίστησαν τον αρχιεπίσκοπο και ανταπέδωσαν τις ευχές για υγεία και μακροημέρευση. Υποσχέθηκαν, εξάλλου, ότι πάντοτε θα είναι πλάι στην Εκκλησία, όπως, άλλωστε, και η Εκκλησία είναι δίπλα τους, ενώ εξέφρασαν την ελπίδα για τη συνεισφορά της την περίοδο του εμβολιασμού.

Χαρδαλιάς: Ας περάσουμε αυτές τις γιορτές με περιορισμούς, αλλά με αυτούς που αγαπάμε

Το δικό του μήνυμα για τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων έστειλε με ανάρτηση του στο Facebook, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δέσμευσή τους, είναι να είναι δίπλα σε όποιον τους χρειάζεται, ενώ τονίζει , ότι δεν υπάρχει σπουδαιότερο δώρο από την ίδια τη ζωή, κάθε ζωή. Τέλος υπενθυμίζει ότι αυτές τις γιορτές θα τις περάσουμε με περιορισμούς αλλά με αυτούς που αγαπάμε.

Ακολουθεί αναλυτικά το μήνυμα του κ. Χαρδαλιά:

«Πάντα περιμένουμε τα Χριστούγεννα, ακόμη κι αν φέτος δε θα είναι ακριβώς ίδια με όλα τα προηγούμενα που έχουμε ζήσει. Τα περιμένουμε με χαρά και με αγάπη. Και έχουμε πολλά να πούμε και ακόμη περισσότερα να γιορτάσουμε. Γιατί αυτές οι γιορτές είναι κι ένα σπουδαίο σταυροδρόμι ανάμεσα σε δύο χρονιές, το 2020 και το 2021, που για πάντα θα μας δείχνουν και τις δύο όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης:

Πόσο ευάλωτοι, πόσο εύθραυστοι και πόσο απροετοίμαστοι μπορεί να είμαστε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη δυσκολία.

Αλλά και πόσο δυνατοί, ικανοί και αποφασιστικοί μπορούμε να γίνουμε στην πορεία.

Και για μας, στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας, αυτή η χρονιά μας έκανε να νιώσουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν είναι απλά μια δουλειά. Γιατί η προστασία της ανθρώπινης ζωής έχει σταματήσει καιρό να είναι απλά μια δουλειά για μας. Ήμασταν εκεί σε πλημμύρες, σε πυρκαγιές, σε σεισμούς, σε κάθε σύνορο, σε πόλεις, σε χωριά, στα αεροδρόμια και, φυσικά, στη μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα: τον Covid-19.

Και είναι δέσμευση μας να είμαστε πάντα εκεί, όπου και αν χρειάζεται, δίπλα σε όποιον μας χρειάζεται.

Κι επειδή οι γιορτές είναι πάντα μια εποχή για δώρα, θα ήθελα να τονίσω πόσο πολύ πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει σπουδαιότερο δώρο από την ίδια τη ζωή, κάθε ζωή.

Γι’ αυτό ας περάσουμε αυτές τις γιορτές με περιορισμούς, αλλά με αυτούς που αγαπάμε. Κυρίως, όμως, ας νοιαστούμε, ας φροντίσουμε, ας προστατέψουμε ο ένας τον άλλον.

Έτσι θα αφήσουμε πίσω μας μια χρονιά που έμοιαζε με βαρύ χειμώνα, για να ανοίξουμε έναν καινούριο δρόμο, με δύναμη, με ασφάλεια, με αισιοδοξία και, πάνω απ’ όλα, με υγεία για όλους μας.

Χρόνια πολλά και καλές γιορτές».

Συμμετοχή πιστών υπό αυστηρούς όρους στη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία

Τα πλέον ασυνήθιστα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών καλούνται να εορτάσουν σήμερα οι Χριστιανοί στην Ελλάδα, υπό τη σκιά της πανδημίας.

Μεγάλο στοίχημα για τους ιερείς των ενοριών παραμένει η διαλογή που θα πρέπει να κάνουν μεταξύ των πιστών, αφού σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση στους ναούς της χώρας θα επιτραπεί να εκκλησιαστούν έως και 25 πιστοί, με την τήρηση της αναλογίας ένας πιστός ανά 15 τμ ναού, ενώ στους μητροπολιτικούς ναούς ο αριθμός αυτός δύναται να φθάσει μέχρι τους 50 πιστούς, εφόσον βεβαίως τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τούς το επιτρέπουν.

Ήδη, αρκετές ενορίες έχουν ενημερώσει τους πιστούς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία να δηλώσουν συμμετοχή ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα αυτή, ενώ άλλες ενορίες, ειδικά οι μεγαλύτερες, έχουν δηλώσει πως οι πόρτες τους θα κλείσουν μόλις συμπληρωθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός.

Προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε όσους το δυνατόν περισσότερους πιστούς να συμμετάσχουν στη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, πολλοί ναοί έχουν προγραμματίσει να τελέσουν δύο και τρεις Θείες Λειτουργίες, αλλά αυτό θα είναι εφικτό μόνο στις ενορίες όπου υπάρχει ο αντίστοιχος αριθμός ιερέων.

Οι οδηγίες που έχει δώσει η Ιερά Σύνοδος στις κατά τόπους Μητροπόλεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές, με τους ιερείς να καλούνται να τηρήσουν κατά γράμμα όσα προβλέπει η ΚΥΑ ώστε να αποφευχθούν προβλήματα.

Ωστόσο, στη Δράμα οι ναοί θα παραμείνουν κλειστοί για τους πιστούς, αφού σύμφωνα με απόφαση του μητροπολίτη Παύλου η Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στους ναούς της πόλης θα τελεσθεί κεκλεισμένων των θυρών ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα συνωστισμού, αλλά και για να μην αναγκαστούν οι ιερείς να μπουν στη διαδικασία να επιλέξουν ποιος θα μπει και ποιος όχι.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι ναοί θα ανοίξουν τις πόρτες τους ώστε όσοι το επιθυμούν να μπορούν να προσευχηθούν.

Γεωγραφική κατανομή των 873 νέων κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των σημερινών 873 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

24 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

46 κρούσματα στην ΠΕ Βορείου Τομέα Αθηνών

37 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

72 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

44 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

44 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

111 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

12 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. ‘Αρτας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην ΠΕ Καλύμνου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

25 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

7 κρούσματα στην ΠΕ Μεσσηνίας

5 κρούσματα στην ΠΕ Νήσων

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

34 κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς

12 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

42 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

8 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

15 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα στην ΠΕ Φωκίδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

5 κρούσματα στο Άγιον Όρος

  • Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ για τα περιοριστικά μέτρα των Χριστουγέννων

Πολύ αυξημένοι έλεγχοι, με «επιστράτευση» όλων των αστυνομικών, ακόμα και από τα γραφεία και μπλόκα σε όλα τα σημεία των πόλεων που μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός, μέχρι και είσοδο σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, περιλαμβάνονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ, που εφαρμόζεται από σήμερα, για την εφαρμογή των κανόνων που αποσκοπούν στην αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

Μεταξύ των μέτρων που είναι στο τραπέζι, είναι και το κλείσιμο σταθμών του Μετρό, σε περιοχές της Αθήνας, (όπως το Σύνταγμα), όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Αυτό, ωστόσο, θα αποφασιστεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εφόσον διαπιστωθεί τάση για μετακίνηση στις περιοχές αυτές και αφορά στις βραδινές ώρες.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού, για την εφαρμογή των μέτρων, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, έχει σταλεί διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, να βγουν στο δρόμο και οι αστυνομικοί από τα επιτελεία, ακόμα και το Αρχηγείο, για να ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα και οι περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου οι δυνάμεις να βρίσκονται παντού.

Η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα παραμονή το βράδυ και ανήμερα των Χριστουγέννων στην τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 το πρωί.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.

Κατά τα άλλα, στον σχεδιασμό προβλέπεται: Έντονη αστυνομική παρουσία και μπλόκα, όπου θα ελέγχονται όλοι, στα διόδια, στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, αλλά και των νομών, καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση από τον ένα στον άλλο, στα ΚΤΕΛ και σε κόμβους των οδικών δικτύων τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο.

Επίσης οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως υπαίθριες αγορές, πλατείες, κλ.π.

Σημειώνεται ότι, για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.

Η μετακίνηση γίνεται με SMS στο 13033, κωδικός 6, και μόνο μέχρι τις 22.00 το βράδυ, αυστηρά.

Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή, όπως διευκρίνισε χτες και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, επιτρέπονται εννέα άτομα, από δύο οικογένειες. Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Όλα αυτά βέβαια, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, είναι υποθετικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία για παράβαση τέτοιου είδους και την ευχή να τηρήσουν οι πολίτες τα μέτρα, ώστε να περάσουμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις περίεργες γιορτές.

Για την προσέλευση πιστών στους ναούς, οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών έχουν εντολή να είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι ένα άτομο ανά πέντε τετραγωνικά μέτρα και μέχρι 25 άτομα εντός του ναού, ή μέχρι 50 στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες.

  • Η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6.

Αν ωστόσο διαπιστωθεί παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, οι διαταγές που έχουν οι αστυνομικοί είναι να επιβάλλουν τα πρόστιμα, που είναι 300 ευρώ για τους ευρισκόμενους στο ναό, (που διπλασιάζεται αν δεν έχουν SMS) και 1.500 για τον ιερέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν για τα Χριστούγεννα, αλλά και για την Πρωτοχρονιά και των Φώτων, που επίσης δεν θα επιτραπεί ο Αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους.

  • Ιερώνυμος: Ο χριστιανός είναι άνθρωπος της ελπίδας

«Μας χρειάζεται υπευθυνότητα και ελπίδα. Τώρα που κάθε νουνεχής βλέπει πολύ καλά ότι η πανδημία είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, πρέπει να νιώσουμε υπεύθυνοι για την υγεία όλων. Ας νοιαστούμε τους ευάλωτους. Η προσωπική εμπειρία της ασθενείας και της νοσηλείας θέτει την ορθή τάξη των πραγμάτων και των συναισθημάτων. Οφείλουμε πολλή προσοχή», τονίζει στο μήνυμά του για την εορτή των Χριστουγέννων ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και προσθέτει μεταξύ άλλων:

«Ας μη σκανδαλίσουμε εξάλλου τους αδελφούς με άκριτες συμπεριφορές. Ας σεβαστούμε όσους φοβούνται ίσως υπερβολικά. Ποιος είναι άλλωστε άμοιρος του φόβου;

Ο χριστιανός, όμως, είναι και άνθρωπος της ελπίδας. Ελπίδα και πίστη στο θείο Βρέφος που επιτρέπει τη δοκιμασία. Ας μη μας παραλύει ο φόβος».

Επιπρόσθετα, σημειώνει: «Σας καλώ εξάλλου με προσωπική φόρτιση να προσευχηθούμε ξεχωριστά για τους ήρωες, τους ασκητές αυτής της ιστορίας. Είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλοι οι εργαζόμενοι στη διακονία των πασχόντων. Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης εργάζονται το έργο μιας αληθινής φιλανθρωπίας. Ξεχνούν ότι υπάρχουν για να υπάρξουμε εμείς. Τους ευγνωμονούμε».

Αναλυτικά το μήνυμα του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας:

Αδελφοί μου και τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά,

«Ο αχώρητος παντί… εχωρήθη εν γαστρί… και μη εκστάς της φύσεως μετέσχε του ημετέρου φυράματος».

Το μυστήριο της Βηθλεέμ υπήρξε τότε και γίνεται πάντα πηγή άπειρης δωρεάς προς την ανθρωπότητα. Μας δόθηκε να υπάρξουμε όπως υπάρχει ο Θεός. Και ο Θεός είναι αγάπη και η αγάπη προέρχεται από το Θεό. Αναρωτιόμαστε κάθε χρόνο πώς θα ζήσουμε αληθινά Χριστούγεννα. Μήπως φέτος με την τραγική, όπως εξελίχθηκε, συνθήκη της πανδημίας, μπορούμε να αναλογισθούμε καλύτερα, τι σημαίνει πράγματι ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος; Ότι ο Παντοκράτωρ περιεβλήθη την αδυναμία, την έσχατη πτωχεία και τον πόνο; Ότι εβίωσε το σκάνδαλο της εγκατάλειψης και τον θάνατο;

Ας σκεφθούμε πως όσοι θέλουμε να είμαστε μαθητές Του καλούμαστε αυτές τις δύσκολες ώρες να δοξάσουμε μαζί με τους αγγέλους τη γέννησή Του, να γευθούμε κάτι από την παντοδυναμία Του και την ίδια στιγμή να μετάσχουμε στην άκρα ταπείνωσή Του. Να ζήσουμε τη βεβαιότητα της θεότητός Του με περίσσεια αγάπης για τον αδελφό, με βαθιά ταπείνωση* αυτή που υπέδειξε ο Κύριος στην έρημο καταδικάζοντας κάθε διάθεση εντυπωσιασμού και λογικής κατοχύρωσης του υπερφυσικού: «ουκ εκπειράσεις Κύριον τον Θεόν σου».

Μας χρειάζεται υπευθυνότητα και ελπίδα. Τώρα που κάθε νουνεχής βλέπει πολύ καλά ότι η πανδημία είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, πρέπει να νιώσουμε υπεύθυνοι για την υγεία όλων. Ας νοιαστούμε τους ευάλωτους. Η προσωπική εμπειρία της ασθενείας και της νοσηλείας θέτει την ορθή τάξη των πραγμάτων και των συναισθημάτων. Οφείλουμε πολλή προσοχή.

Ας μη σκανδαλίσουμε εξάλλου τους αδελφούς με άκριτες συμπεριφορές. Ας σεβαστούμε όσους φοβούνται ίσως υπερβολικά. Ποιος είναι άλλωστε άμοιρος του φόβου;

Ο χριστιανός όμως είναι και άνθρωπος της ελπίδας. Ελπίδα και πίστη στο θείο Βρέφος που επιτρέπει τη δοκιμασία. Ας μη μας παραλύει ο φόβος.

Η ζωή μας ανήκει στον Κύριο. Αυτός εξήλθε νικών και ίνα νικήση. Αυτός θα δώσει τη διέξοδο. Αυτός είναι η ζωή. Είναι γεγονός ότι η κοινωνία με τον Θεό και η Λατρεία σκανδαλίζουν τις δυνάμεις του κακού. Κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να γίνουν ασεβείς και προσβλητικοί. Μη φοβηθείτε. Η απάντησή μας σ’ αυτούς θα είναι πάντα η αγάπη. Αγάπη εν αληθεία. Θα επιδιώξουμε πάντα να είναι ελεύθερη η Λατρεία μας. Με σεβασμό στην κοινή προσπάθεια και στους κανόνες υγειονομικής ασφαλείας, που από την αρχή τηρήσαμε, και με προσήλωση στην ελευθερία της Πίστης.

Αδελφοί μου και τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά,

Σ’ αυτόν τον απρόσμενο παγκόσμιο πόλεμο κάποιοι πληγώθηκαν περισσότερο. Έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Η προσευχή μας γι’ αυτούς ας είναι το φετινό μας δώρο στα πόδια του θείου Βρέφους.

Σας καλώ εξάλλου με προσωπική φόρτιση να προσευχηθούμε ξεχωριστά για τους ήρωες, τους ασκητές αυτής της ιστορίας. Είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλοι οι εργαζόμενοι στη διακονία των πασχόντων. Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης εργάζονται το έργο μιας αληθινής φιλανθρωπίας. Ξεχνούν ότι υπάρχουν για να υπάρξουμε εμείς. Τους ευγνωμονούμε.

Αδελφοί μου,

Η γέννηση του Χριστού είναι η όντως φιλανθρωπία. Ας γίνουμε φέτος, με τρόπο πιο θυσιαστικό από άλλοτε, φορείς της αγάπης που πηγάζει από το Σπήλαιο της Βηθλεέμ. Αυτή η αγάπη διεκδικεί όλο τον κόσμο. Εύχομαι σε όλους αληθινά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Χριστός γεννάται δοξάσατε!

Παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητάς μου με τη δημοσιότητα για την Folli Follie: Ανακοίνωση Κουτσολιούτσου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: