Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Αναστασιάδη για το παρασκήνιο της δριμείας επίθεσης Πομπέο κατά Τσαβούσογλου

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον νέο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, σε παλαιότερο στιγμιότυπο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Photo via Twitter, @NikosDendias




Σε μπαράζ διπλωματικών επαφών έχει επιδοθεί η ελληνική πλευρά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Κύπρο. Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αναφέρθηκε στη δριμεία στάση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο προς τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Δένδιας αποκάλυψε το παρασκήνιο της Συνόδου και περιέγραψε πώς με απόλυτα ήρεμο τόνο ο κ. Πομπέο έβαλε εναντίον της Τουρκίας και ανάγκασε τον κ. Τσαβούσογλου να αλλάξει τους σχεδιασμούς του και την ομιλία του προκειμένου να ανταπαντήσει.

«Ήταν απίστευτο. Απίστευτο. Γιατί δεν ήταν μια οργή. Ήταν ένα κείμενο, το οποίο αναγνώστηκε με ήρεμη φωνή, με απολύτως σαφή σειρά συλλογισμών. Η άλλη πλευρά τα έχασε τελείως. Δεν το περίμενε. Άφησε το κείμενο, άρχισε να απαντά απ’ έξω…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Εντωμεταξύ, ο κ. Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη συνεργάστηκαν προκειμένου Ελλάδα και Κύπρος να προσέλθουν με κοινή γραμμή στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι ο κοινός παρονομαστής στην περιοχή είναι η παράνομη τουρκική προκλητική συμπεριφορά. Όπως είπε, από τη μια δημιουργεί τετελεσμένα και από την άλλη προσπαθεί να αποφύγει τη λήψη μέτρων εναντίον της.

«Οι  όψιμες κινήσεις της Τουρκίας για δήθεν αποκλιμάκωση δεν είναι πειστικές», πρόσθεσε και υπό αυτό το πρίσμα Ελλάδα και Κύπρος καλούν και τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ως τη Σύνοδο έχουμε αρκετές ημέρες ακόμα για αρκετές επαφές προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα και η Σύνοδος να πάρει μια απόφαση που θα στέλνει ένα ουσιαστικό μήνυμα στην Τουρκία.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε το ζήτημα της αποσταθεροποίησης της ανατολικής Μεσογείου στον ΟΑΣΕ

Το ζήτημα της αποσταθεροποίησης της Ανατολικής Μεσογείου και την ανάγκη προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής του παρέμβασης στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η παρέμβαση αυτή είχε το δικό της συμβολισμό για δύο σημαντικούς λόγους:

Πρώτον, είναι η δεύτερη φορά που ο υπουργός Εξωτερικών παρεμβαίνει στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ σε ισάριθμα χρόνια. Έτσι υποδηλώνει τη σημασία που αποδίδει στους πολυμερείς οργανισμούς ασφαλείας, όπου η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να προβάλει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. Συγκρατείται επίσης η πρόσφατη σχετική αναφορά του υπουργού Εξωτερικών στην Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πριν από λίγες μέρες.

Επίσης συγκρατείται η γενικότερη προσπάθεια στήριξης της πολυμέρειας για την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό συμπεριλαμβάνεται και η στήριξη της χώρας μας της πρωτοβουλίας για την πολυμέρεια που προωθεί η Γερμανία και η Γαλλία στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβιβάστηκε στη Βουλή νέα μήνυση σε βάρος του Π. Πολάκη –  Στην επιτροπή δεοντολογίας την ερχόμενη εβδομάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: