Ο Μπολσονάρου στον κόσμο του: Η Βραζιλία ξεπέρασε τα 7 εκ. τα κρούσματα, σχεδόν 184.000 οι νεκροί ως τώρα

File Photo: Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, φεύγει από το Palacio da Alvorada (προεδρική κατοικία). EPA, Joedson Alves




Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν πάνω από 70.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 — επακριβώς 70.574, αριθμός άνευ προηγουμένου — με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει ως εδώ τους 7.040.608.

Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτούς που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ και στην Ινδία.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, ακόμη 936 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας να φθάνει τους 183.735, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες που πάνω από 900 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός μέσα σε μια ημέρα.

Ο απολογισμός των θυμάτων στη Βραζιλία είναι ο δεύτερος βαρύτερος στον πλανήτη, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ.

Το τραγικό ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκε χθες παρά το γεγονός ότι η πολιτεία Σαν Πάουλου — η πολυπληθέστερη της Βραζιλίας — δεν δημοσιοποίησε καν χθες τα δικά της δεδομένα για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα.

Αξιωματούχοι μιλούν περί «δεύτερου κύματος» της πανδημίας εδώ και αρκετές εβδομάδες.

  • Χιλή: Πάνω από 1.400 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 10 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες. Εγκρίθηκε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Χιλή πλησίασε ακόμη περισσότερο το όριο των 16.000 χθες Τετάρτη, καθώς ακόμη 10 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων στα 15.959 ως αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, το προηγούμενο 24ωρο διαγνώστηκαν παράλληλα 1.402 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό από την 3η Μαρτίου ως τώρα να φθάνει τους 576.731.

Επί του παρόντος 638 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι 469 διασωληνωμένοι και 50 σε κρίσιμη κατάσταση.

Κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, μέχρι τώρα στο κράτος της Λατινικής Αμερικής των 19 και πλέον εκατ. κατοίκων έχουν γίνει 5.877.562 τεστ PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης, ή μοριακά τεστ). Ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 9,81%.

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας της Χιλής ανακοίνωσε πως ενέκρινε την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου BioNTech, ανοίγοντας τον δρόμο για να γίνουν οι πρώτες ανοσοποιήσεις ήδη από τα Χριστούγεννα.

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (ISP) εξέταζε το αίτημα της Pfizer για τη χορήγηση άδειας από την 27η Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση στο Σαντιάγο έχει κλείσει συμφωνία για την αγορά 10 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, οι οποίες αρκούν για την ανοσοποίηση 5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Χιλής αυτή την εβδομάδα ανέφεραν πως μια πρώτη παρτίδα 30.000 δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech αναμένεται στη χώρα μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες και ότι η ανοσοποίηση θα αρχίσει την 24η και την 25η Δεκεμβρίου. Το υπουργείο Υγείας δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές.

Η Χιλή έκλεισε επίσης συμφωνίες για την αγορά 14,4 εκατ. δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, 20 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Sinovac — στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη κλινική δοκιμή του στη χώρα, δυνητικά η ποσότητα μπορεί να φθάσει τα 60 εκατ. δόσεις τα προσεχή τρία χρόνια — και αναμένει να αποκτήσει πρόσβαση σε 7,6 εκατ. δόσεις εμβολίων μέσω του COVAX, του παγκόσμιου προγράμματος εμβολιασμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρίο ντε Ζανέιρο, Brazil – Σαντιάγο, Chile

Στις 27 Δεκεμβρίου πιθανότατα η έναρξη του εμβολιασμού κατά του κορωναϊού στη Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: