Να συνεργαστεί το Ισραήλ με την Τουρκία και το Πακιστάν προσπαθεί ο γαμπρός του Τραμπ

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ και τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν στο Λευκό Οίκο. Official White House Photo by Joyce N. Boghosian




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Στα σχέδια του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, πριν αποχωρήσει μαζί με τον πεθερό του από το Λευκό Οίκο, είναι να επιτύχει την προσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία και το Πακιστάν. Ως γνωστό, ο Τζάρεντ Κούσνερ είναι ένας φιλόδοξος νέος, που γνωρίζει πως να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της οικογένειας του Αμερικανού Προέδρου.

Οι φήμες κυκλοφορούν ευρύτατα στην Ουάσιγκτον χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί ούτε ανεπίσημα. Αλλά -χωρίς να γνωρίζουμε την παραμικρή λεπτομέρεια- θα έλεγα ότι ήταν αναμενόμενο να προσπαθεί ο Τζάρεντ Κούσνερ να ξεκινήσει μία περίοδος «ήρεμων νερών» του Εβραϊκού Κράτους, με δύο χώρες, την Τουρκία και το Πακιστάν, που μαζί με το Ιράν θεωρούνται οι πλέον αντισημιτικές.

Με τα τωρινά δεδομένα -διότι όλα αλλάζουν κάθε ώρα και στιγμή- ουδείς βλέπει την παραμικρή πιθανότητα ακόμα και για την ελάχιστη βελτίωση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ιερουσαλήμ.

  • Οι επίσημες διαρροές σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία ο Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να ζητήσει συγνώμη για τις ύβρεις εναντίον του Ισραήλ και ειδικά για την αναφορά περί «κράτους-ναζί». Και ακόμα να σταματήσει να συνεργάζεται με την τρομοκρατική οργάνωση «Χαμάς».

Όποιος παρακολουθεί τον Ερντογάν, όποιος διαβάζει τις ομιλίες του και αναλύει τις αντιδράσεις του για το Ισραήλ, δεν αναμένει τίποτα από τα παραπάνω. Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας είναι ένας άνθρωπος και πολιτικός που δεν πρέπει να ζήτησε ποτέ συγνώμη στη ζωή του όλη. Όσον αφορά την «Χαμάς» τη χρησιμοποιεί για να απειλεί και να εκβιάζει το Ισραήλ.

Ήδη έχει δώσει τουρκικά διαβατήρια στην ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης, που την βοηθά να περνά τα μηνύματά του στους οπαδούς του εξτρεμιστικού Ισλάμ. Όλο και περισσότερο γινόμαστε αποδέκτες σοβαρών πληροφοριών ότι η Τουρκία ασκεί έλεγχο και στις αντιαμερικανικές τζιχαντιστικές οργανώσεις, τις οποίες χρησιμοποίησε με επιτυχία στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στη διάρκεια των συγκρούσεων δεν έστειλε Τούρκους στρατιώτες σ’ αυτές τις περιοχές.

Ο γαμπρός του Τραμπ, πιστεύει ότι με αυτές τις συμμαχίες που επιβάλλει στο Ισραήλ με μουσουλμανικές χώρες, θέτει τα θεμέλια για την ασφάλεια του Εβραϊκού Κράτους. Αυτό το παραμύθι πουλά σε όλους. Αλλά προφανώς δεν γνωρίζει ότι η Τουρκία και το Πακιστάν δεν είναι Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ. 21 Δεκεμβρίου 2020. EPA, RONEN ZVULUN / POOL

Πρόκειται για χώρες που ελέγχονται από φανατικούς ηγέτες με αντισημιτικά αισθήματα. Από την άλλη, προχωρώντας σε ισχυροποίηση των σχέσεων του με το Πακιστάν, το Ισραήλ κινδυνεύει να χαλάσει τη συμμαχία του με την Ινδία, που εξελίσσεται σε ισχυρή παγκόσμια δύναμη. Και αν “τα βρει” με την Τουρκία, θα θέσει σε κίνδυνο τις στρατηγικές σχέσεις του με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Από την άλλη, υποστηρίζουν οι κυνικοί, αν το Ισραήλ και η Τουρκία βελτιώσουν τις σχέσεις τους, ίσως αυτή και μόνο η κίνηση να αλλάζει τα δεδομένα και για τους συμμάχους του, δηλαδή την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό όμως αποκλείεται. Ο Ερντογάν απαιτεί τον έλεγχο της Κύπρου και του Αιγαίου και την επιστροφή των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο.

Είναι ένα ζήτημα, η βελτίωση των τουρκο-ισραηλινών θέσεων, πολύ σοβαρό που πρέπει να το παρακολουθούμε. Από την άλλη, ΔΕΝ γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τι σκέφτεται ο εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, για την ευρύτερη γειτονιά μας, την Ανατολική Μεσόγειο.

  • Θα συνεχίσει την πολιτική ότι το Ισραήλ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής;
  • Θα διευρύνει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας ή θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις για να τον εξαναγκάσει να εγκαταλείψει τη Ρωσία και το Ιράν;
  • Και τι θα πράξει αναφορικά με την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες -λόγω της πολιτικής του Μάικ Πομπέο- έχουν αναδειχθεί σε σημαντικές «κολώνες» των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων στην Μεσόγειο;

Η θέση του Ερντογάν, όπως αναδεικνύεται μέσα από τα δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, είναι να επιβληθεί επί του Ισραήλ. Όχι να συνεργαστεί μαζί του.

Δεν θεωρώ τόσο βλάκα τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να διαπράξει το ίδιο λάθος όπως τον Μάρτη του 2013 όταν με επιμονή και «μπούλιγκ» του Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε συγνώμη από τον Ερντογάν για τις τουρκικές απώλειες κατά την επίθεση των Ισραηλινών στο Μαβί Μαρμαρά…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Θυμίζω ότι ο Τζάρεντ Κούσνερ είχε συμπράξει με τον γαμπρό του Ερντογάν, τον Μπεράτ Αλμπαϊρακ, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των προέδρων της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δύο γαμπροί θα μπορούσαν να κάψουν τους δύο πεθερούς… 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Είναι η διαφθορά το πρόβλημα σας ηλίθιοι: Οι πολιτικοί στην Κύπρο δεν ασχολούνται με την κατοχή…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: