Τα πράγματα δεν είναι καλά για Ελλάδα και Κύπρο… Ντροπή: Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία προστατεύουν την Τουρκία

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. EPA, JOHN THYS / POOL




Η νύχτα στις Βρυξέλλες, για την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο, θα είναι μακρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που δεν αναμένουν εντυπωσιακές εξελίξεις σε ότι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της κατοχικής δύναμης.

Η Γερμανία, η Ισπανία και Ιταλία, δείχνουν αντιεταιρική συμπεριφορά και αρνούνται αυστηρές κυρώσεις προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο, ενω και η Ολλανδία και η Αυστρία ζητούν αυστηρές κυρώσεις.

Δυστυχώς, η Γερμανία δείχνει μία ακραία φιλοτουρκική στάση και τα πράγματα -αυτή τη στιγμή- δεν είναι καλά για την Αθήνα και τη Λευκωσία. Αντίθετα είναι καλά για την κατοχική δύναμη Τουρκία.

Δύο διπλωμάτες ανέφεραν στο Politico ότι και το νέο σχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία δεν ικανοποίησε την Ελλάδα και την Κύπρο. Ετσι, το κείμενο συζητείται πλέον σε επίπεδο ηγετών.

Σύμφωνα, με την ίδια πηγή, στη νέα εκδοχή του προσχεδίου, η οποία κατατέθηκε σήμερα το πρωί και έχει περιέλθει σε γνώση του ιστότοπου, διατυπώνεται η «πρόσκληση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» να εγκρίνει επιπρόσθετη λίστα κυρώσεων για τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επίσης καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ε.Ε., «να υποβάλει έκθεση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση» συμπεριλαμβανομένης της «επέκτασης του πεδίου» των κυρώσεων «το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου 2021».

Οι αλλαγές σε σύγκριση με το προσχέδιο που κυκλοφόρησε χθες είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα με το Politico:

Οι δύο διπλωμάτες λένε ότι, για την Ελλάδα και την Κύπρο, η αναφορά στον Μάρτιο είναι πάρα πολύ μακριά δεδομένου ότι θα ήθελαν να δουν ταχύτερη και ισχυρότερη δέσμευση εκ μέρους της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τρίτο διπλωμάτη, η Ελλάδα έριξε επίσης την ιδέα μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Φεβρουάριο για το ζήτημα της Τουρκίας.

Ωστόσο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτή την ιδέα: «Προς το παρόν δεν βλέπω ανάγκη για κάτι τέτοιο». Τα κράτη – μέλη συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει «αλλά η διαφωνία έγκειται σε αυτό το κάτι», σχολίασε ο διπλωμάτης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico, στο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου συζητείται το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, θα βρίσκεται η πρωινή εκδοχή του προσχεδίου.

Μητσοτάκης για κυρώσεις στην Τουρκία: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται – Στο ίδιο κλίμα και ο Μακρόν

Το διακύβευμα της συζήτησης στο δείπνο για την Τουρκία είναι η αξιοπιστία της ΕΕ, ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, υποδεικνύοντας ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

Συγκεκριμένα, κατά την προσέλευσή του στο χώρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «στην εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ξεχωρίζω δύο θέματα τα οποία έχουνε ιδιαίτερη σημασία».

«Το πρώτο αφορά την εκκρεμότητα του βέτο που έχει θέσει η Ουγγαρία και Πολωνία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του ταμείου ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι η συμβιβαστική πρόταση η οποία έχει επιτευχθεί κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό το ζήτημα, αυτή η εκκρεμότητα θα λήξει σήμερα. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πως θα αξιοποιήσει τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης και είναι πάρα πολύ σημαντικό λαμβάνοντας υπόψιν και την έκταση της οικονομικής κρίσης, τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εδώ πέρα το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της ΕΕ. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα λοιπόν θα φανεί πραγματικά αν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει» είπε, αναφέροντας καταληκτικά τη φράση στα λατινικά «Pacta sunt servanda», ότι δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε ότι το ζήτημα της Τουρκίας θα εξεταστεί και οι 27 “θα συνεχίσουν να εργάζονται για να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα”.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν σημείωσε ότι “θα έχουμε μια πολύ ευαίσθητη συζήτηση για τη γειτονία μας και ειδικά για την Τουρκία. Η θέση της Γαλλίας είναι ξεκάθαρη, να είμαστε συνεπείς στις αποφάσεις που πήραμε τον περασμένο Οκτώβριο. Οπότε να κοιτάξουμε τα δεδομένα σχετικά με την Τουρκία και να εξετάσουμε τις συνέπειες. Πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σταθερότητα ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, Ανατολική Μεσόγειο, Αφρική, Μέση Ανατολή.”

Από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά την Τουρκία, “το ΣΕΥ εξέτασε τα τελευταία γεγονότα και δεν μπορούμε να παράσχουμε θετική αξιολόγηση. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά, μπορείτε ακόμη και να πείτε ότι από κάποια άποψη τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί, οπότε η αξιολόγηση δεν είναι θετική και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε”.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: