Τουρκική διαρροή: Ομιλούν για δήθεν μυστικές επαφές Τουρκίας-Ισραήλ με ζητούμενο την εξομάλυνση των σχέσεων

File Photo Screenshot από το άρθρο της εφημερίδας Al Monitor
Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συνάντησε τουλάχιστον τρεις φορές  Ισραηλινούς αξιωματούχους, σε μία πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ.

Αυτός ο ανεπιβεβαίωτος ισχυρισμός δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Al Monitor* σε άρθρο της Amberin Zaman. Είναι φανερό ότι πρόκειται για περίεργη διαρροή της τουρκικής κυβέρνησης για να δημιουργήσει πρόβλημα στους συμμάχους του Ισραήλ.

Μιλώντας στην εφημερίδα υπό τον όρο ότι δεν θα κατονομαστούν, τρεις πηγές επιβεβαίωσαν ότι αυτές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Η  δημοσιογράφος της Al Monitor επισημαίνει πως η νέα αμερικανική διακυβέρνηση δεν πρόκειται να είναι τόσο «εξυπηρετική» με την Τουρκία όσο η απερχόμενη ηγεσία του Λευκού Οίκου και αυτή η νέα πραγματικότητα αναγκάζει τον Ερντογάν να καταλήξει στο συμπέρασμα πως η χώρα του είναι όλο και περισσότερο απομονωμένη.

Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν πρέσβεις που να εκπροσωπούν τις δύο χώρες στις αντίστοιχες πρωτεύουσες από τον Μάιο του 2018, από τότε δηλαδή που η Τουρκία ζήτησε την αποχώρηση του Ισραηλινού πρέσβη στην Άγκυρα λόγω των αιματηρών επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, αλλά και την απόφαση της Ουάσινγκτον να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στα Ιεροσόλυμα.

Ο Χακάν Φιντάν, ως διοικητής της ΜΙΤ, θεωρείται ότι συμμετείχε σε πολλές συναντήσεις στο παρελθόν όπου έλαβαν μέρος και ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προκειμένου να συζητηθούν σοβαρά ζητήματα ασφαλείας που είχαν στο μεταξύ προκύψει στη Συρία ή τη Λιβύη.

Οι πηγές της Al Monitor ωστόσο επισημαίνουν πως αυτή τη φορά οι συζητήσεις μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ σε επίπεδο αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών έχει ως μοναδικό στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων τους και την επανατοποθέτηση πρέσβεων στις δύο πρωτεύουσες.

*Η Al-Monitor είναι μία ενημερωτική ηλεκτρονική εφημερίδα αραβοαμερικανικής ιδιοκτησίας με έδρα τις ΗΠΑ και θεματολογία κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

HJ με πληροφορίες από  Al-Monitor

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Η στροφή του Μακρόν στο δόγμα νόμος και τάξη: Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: