«Mission… Impossible»: Με απόλυτη μυστικότητα η μεταφορά του εμβολίου στην Βρετανία [video, photo]

File Photo Η μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Puurs κοντά στο Antwerp, στο Βέλγιο είναι μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου. Εδώ εκτιμάται ότι θα παραχθεί το 90% των εμβολίων που προορίζονται για την Ευρώπη. EPA/STEPHANIE LECOCQ μέσω ΚΥΠΕ




Σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας άρχισαν οι πρώτες μεταφορές και διανομές του εμβολίου της Pfeizer στην Βρετανία.

Τα εμβόλια των Pfizer / BioNTech παρασκευάζονται σε  μονάδα παραγωγής στην πόλη Puurs του Βελγίου. Στη Βρετανία έφτασαν οι πρώτες 800.000 δόσεις μέσω του ευρωτούνελ με ειδικά φορτηγά χωρίς διακριτικά και κατέληξαν σε άγνωστη τοποθεσία όπου θα ελεγχθεί εκ νέου η ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους πριν γίνει η τελική διανομή.

File Photo Screenshot από video ΥouTube News Update Στιγμιότυπο από τη μεταφορά των πρώτων εμβολίων από το Βέλγιο στην Βρετανία.

Η κυβέρνηση φοβάται μήπως επιχειρήσουν συμμορίες να βάλουν στο χέρι τα εμβόλια, ή να τα καταστρέψουν στην προσπάθεια να τα κλέψουν. Η Ιντερπόλ έχει άλλωστε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εγκληματικές συμμορίες να προσπαθήσουν να διεισδύσουν και να διαταράξουν τις αλυσίδες τροφοδοσίας, ή να ρίξουν πλαστά εμβόλια στη μαύρη αγορά

Επίσης  υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον κάλεσαν το Facebook και το Instagram να βάλουν φρένο στις θεωρίες συνωμοσίας που διασπείρουν αντιεμβολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι στη Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 40 εκατ. δόσεις, αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατ. ανθρώπων. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με εκτιμήσεις του αναπληρωτή αρχίατρου της Αγγλίας, το πρώτο κύμα τους μπορεί να αποτρέψει έως και το 99% των εισαγωγών ασθενών με Covid-19 σε νοσοκομεία και των θανάτων.

File Photo Η μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Puurs κοντά στο Antwerp, στο Βέλγιο είναι μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου. Εδώ εκτιμάται ότι θα παραχθεί το 90% των εμβολίων που προορίζονται για την Ευρώπη. EPA/STEPHANIE LECOCQ μέσω ΚΥΠΕ

Τις εισηγήσεις για τη σειρά προτεραιότητας στους εμβολιασμούς στη Βρετανία κάνει η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) και τις τελικές αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση. Στην κορυφή της λίστας έχουν τοποθετηθεί οι τρόφιμοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και ακολουθούν τα άτομα ηλικίας άνω των 80 και οι υγειονομικοί. Ωστόσο, δεδομένου ότι πολλά νοσοκομεία διαθέτουν τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για τη φύλαξη των εμβολίων στους -70 βαθμούς Κελσίου, οι πρώτοι εμβολιασμοί πιθανότατα θα γίνουν εκεί στο προσωπικό τους, ασθενείς και εργαζόμενους στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να καταστραφούν κάποιες από τις δόσεις.

File Photo Μία άποψη των αυστηρώς φρουρούμενων εργαστηρίων της Pfizer στο Puurs. EPA/PFIZER μέσω ΚΥΠΕ

Τις επόμενες εβδομάδες θα φθάσουν στη Βρετανία «αρκετά εκατομμύρια» δόσεις, όπως είπε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, αλλά ο κύριος όγκος τους το ερχόμενο έτος. Σύμφωνα, πάντως, με τον επικεφαλής του NHS της Αγγλίας, σερ Σάιμον Στίβενς, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Απρίλιο να εμβολιαστούν όλα τα άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα υψηλού κινδύνου.

Με πληροφορίες από BBC, standard.co.uk, News Update, KYΠΕ

Λονδίνο, Βρετανία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Σχεδόν 12.400 θάνατοι στον Καναδά, ξεπέρασαν τα 390.000 τα κρούσματα: Χειρότερα στη Βραζιλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: