Μετά την Τουρκία “κτύπησε” και τη Ρωσία με αναφορές σε Ελλάδα και Κύπρο: Ο Πομπέο απασφάλισε…

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τη σύζυγό του Σούζαν στο Άμπου Ντάμπι. State Department Photo by Ron Przysucha




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, έχει απασφαλίσει. Μετά τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, εξαπέλυσε επίθεση στη Μόσχα, για τις δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκτός των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της στη Συρία και τη Λιβύη, ο κ. Πομπέο καταγράφει και κάποιες ρωσικές πράξεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο (ΕΔΩ). Είναι φανερό ότι ένας νέος υπόγειος «ψυχρός πόλεμος» συνεχίζεται και επεκτείνεται πέρα από τα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μερικοί νομίζουν ότι αυτή η πολιτική που ασκεί ο Αμερικανός υπουργός έναντι της Άγκυρας και της Μόσχας, δεν θα συνεχιστεί με τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Κάνουν λάθος…

Σε ότι αφορά τη Ρωσία, ο νέος Πρόεδρος θα είναι ακόμα πιο σκληρός από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, διότι έχει και προσωπικά ανοικτά θέματα με τους Ρώσους. Το επιτελείο του έχει αποδείξεις ότι οι επιθέσεις εναντίον του υιού του, Χάντερ Μπάιντεν, για τις σχέσεις του με περίεργες εταιρείες της Ουκρανίας, εκπορεύονται από τη ρωσική πρωτεύουσα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος πιστεύει ότι η Ρωσία έδωσε πληροφορίες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και για τον ίδιο, σε ότι αφορά την οικογένεια του, και για τη Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του 2016. Και τώρα έφτασε η στιγμή να πληρώσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν με το ίδιο νόμισμα.

  • Σε ότι αφορά την Τουρκία, λέγονται και γράφονται πολλά, αλλά πιστεύω ότι οι διάφοροι αναλυτές βιάζονται. Πριν ασχοληθεί με την κατοχική δύναμη έχει άλλα πιο σημαντικά θέματα να επιλύσει. Η πανδημία δεν μπορεί να περιμένει, καθώς καθημερινά χάνονται Αμερικανοί πολίτες.
  • Και έχει στο πιάτο του και το πρόβλημα της Κίνας, η οποία όλο και περισσότερο γίνεται πιο επιθετική από τη Ρωσία. Στη συνέχεια, αν και θα έπρεπε να προηγηθεί, η βελτίωση των σχέσεων της Αμερικής με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι άμεση και αναγκαία.

Όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίσαμε και εμπεδώσαμε τις θέσεις του κ. Μπάιντεν για την Τουρκία. Το πλέον σημαντικό είναι ότι τις ξέρει καλά και ο Ταγίπ Ερντογάν. Τώρα θα είναι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν θα είναι απλά ο Τζο Μπάιντεν. Οπότε, θα πρέπει να βαδίσει στη βάση των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εάν τα συμφέροντα της Αμερικής εξυπηρετούνται με την ολική επιστροφή της Τουρκίας στη Δύση, ο κ. Μπάιντεν θα το επιδιώξει. Μην έχετε αμφιβολία.

Εάν τα στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης καλύπτονται με την εκδίωξη της Τουρκίας από το δυτικό κορμό, δεν υπάρχει περίπτωση να παίξει τα παιγνίδια του Ντόναλντ Τραμπ. Και γι’ αυτό δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία.

Απ’ εκεί και πέρα, αυτό που θα πρέπει οπωσδήποτε η πράξει η Ομογένεια, είναι να διατηρήσει ανοικτά τα κανάλια με το Επιτελείο του κ. Μπάιντεν. Σε μερικούς, προσωπικά, δεν έχω εμπιστοσύνη, και δεν αναφέρομαι στα fake news για τον κάθε Μπράιζα και την κάθε χαμηλόβαθμη κυρία που μπορεί να έχει τη χιλιοστή θέση στην ομάδα του εκλεγμένου Προέδρου.

Προσωπικά με φοβίζουν οι «νεοφιλελεύθεροι» στο Επιτελείο του κ. Μπάιντεν, τους οποίους βεβαίως εύκολα μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Το εννοώ.

  • Η πρόκληση για τον εκλεγμένο Πρόεδρο θα είναι αυτή: εάν συνεχίσει η Τουρκία τις απειλές στο Καστελόριζο και στην κυπριακή ΑΟΖ, πως θα αντιδράσει; Αυτό πρέπει να μας απασχολεί. Θα επιτρέψει στον Ερντογάν να δρα ανενόχλητος, όπως ακριβώς έπραξε ο Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τώρα;
  • Και σε ότι αφορά το Κυπριακό, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που παραδίδει την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής του Ερντογάν; Θα δεχθεί ο κ. Μπάιντεν να χαθεί η Κύπρος για την Αμερική και να την ελέγχει ο αντιαμερικανός Ταγίπ Ερντογάν;

Από τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, άρχισε να ετοιμάζει το «γήπεδο» για τον κ. Μπάιντεν αναφορικά με τις σχέσεις της Αμερικής με τη Ρωσία και την Τουρκία. Ο δρόμος του κ. Πομπέο είναι σκληρός καθώς έχει επιλέξει τη σύγκρουση με τη Μόσχα και την Άγκυρα. Μέχρι την 20η Ιανουαρίου θα δούμε και άλλα επεισόδια αυτού του «πολέμου». Και μετά είναι η ώρα του κ. Μπάιντεν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Πάντως -και πρέπει να το υπογραμμίσουμε- ο κ. Πομπέο έκανε το καθήκον του προς τους Έλληνες φίλους του. Εάν είχε ο ίδιος την τελική απόφαση για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ, οι κυρώσεις στην Τουρκία θα είχαν επιβληθεί τον περασμένο Ιούλιο…  

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ναι, η Τουρκία νικήθηκε: Αλλά, όπως πάντα, η νίκη έχει πολλούς πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: