Στιγμιότυπo από την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Με περισσότερους ελέγχους αλλά χωρίς πρόσθετα μέτρα, μέχρι στιγμής, οδεύουμε προς τα πιο περίεργα, και σίγουρα πλέον κρίσιμα -υγειονομικά- Χριστούγεννα.
Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προειδοποίησε ότι όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 θα τον σταματά η Αστυνομία. Παράλληλα, νέες ανακοινώσεις αναμένονται πιθανότατα σήμερα.
Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, ο κωδικός μετακίνησης «6» θα αποστέλλεται τόσο τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όσο και ανήμερα των εορτών προκειμένου να μεταβεί κάποιος σε εορταστικό τραπέζι.
Ο κ. Πέτσας απηύθυνε εκ νέου έκκληση «να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως».
Κληθείς να διευκρινίσει τα τυχόν σκληρότερα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για την Πρωτοχρονιά, είπε πως «τα πιο σκληρά μέτρα έχουν να κάνουν με τα υφιστάμενα», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά αυστηροποίηση των ήδη υπάρχοντων μέτρων.
Κατέστησε επίσης σαφές ότι «όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η Αστυνομία», με εξαίρεση βέβαια τους εργαζόμενους, που εξυπακούεται και αυτοί θα πρέπει να αποδεικνύουν την ιδιότητα υπό την οποία μετακινούνται (άδεια εργοδότη κ.λπ.)
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι σχεδιάζονται «περισσότεροι έλεγχοι» και όχι «άλλα μέτρα» και κάλεσε τους πολίτες να μαζευτούν μεσημέρι κι όχι βράδυ με τις οικογένειές τους.
Ο κ. Πέτσας παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των εμβολίων που θα παραληφθούν «δεν είναι αυτός που θέλουμε».
«Λόγω της μεγάλης ζήτησης, οι παραδόσεις είναι λίγες για να φτάσουν σε όλες τις χώρες» είπε και συμπλήρωσε πως «σταδιακά θα έρχονται εμβόλια από άλλες εταιρείες και έτσι θα προχωρήσει ο εμβολιασμός», διευκρινίζοντας πως «είναι 11-12 εταιρείες που κάνουν ένα ράλι για να προλάβουν να έχουν τα εμβόλια στην ώρα τους».
Όπως όμως τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «το κρίσιμο είναι να δουλέψει ο μηχανισμός που έχουμε φτιάξει. Θα τσεκαριστεί τις επόμενες μέρες κι ελπίζουμε να δουλέψει».
Ο κ. Πέτσας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εικόνα των τελευταίων ημερών («ευτυχώς, τις τελευταίες μέρες πάμε καλά») και ερωτηθείς για πιθανή χαλάρωση των μέτρων σε «πράσινες» περιοχές, όπως η Αλόννησος, ξεκαθάρισε πως «μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ακολουθούμε τα μέτρα και μετά ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε φάση να απελευθερώσουμε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».
Συναγερμός ωστόσο έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα μετά την ανακάλυψη του νέου στελέχους του κορωναϊού στη Μεγάλη Βρετανία, για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις υψηλότερης μεταδοτικότητας.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής, ανέφερε ότι υπάρχει μία συσχέτιση της μετάλλαξης αυτής με αύξηση του αριθμού αναπαραγωγής του ιού (Rt) έως 0,4 και με αυξημένη μεταδοτικότητα έως 70%, κάτι που ωστόσο, όπως τονίζει, για να επιβεβαιωθεί θα πρέπει να αποδειχθεί με in vivo και in vitro μελέτες.
«Προς το παρόν και από τις αναλύσεις που γίνονται στα εργαστήρια ερευνητικών ιδρυμάτων και στα πανεπιστημιακά εργαστήρια που συμμετέχουν στο σύστημα εργαστηριακής επιτήρησης του κορωναϊού, δεν έχει εντοπιστεί το μεταλλαγμένο στέλεχος στη χώρα μας.
Ωστόσο δεν είναι καθόλου απίθανο να το δούμε και στην Ελλάδα», τονίζει ο καθηγητής.
Επιφυλακτικός σχετικά με το κατά πόσον η μετάλλαξη που καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επηρεάσει την πορεία της πανδημίας, εμφανίζεται μιλώντας στην ίδια εφημερίδα και ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.
Όπως επισημαίνει, «με τα τρέχοντα στοιχεία δεν είμαι πεπεισμένος ότι είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός» και εξηγεί, «αρχικά παρατήρησαν στη Νοτιοανατολική Αγγλία μία μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αφού μέσα σε έναν μήνα αυξήθηκαν από 100 ανά 100.000 πληθυσμού σε 400 ανά 100.000 πληθυσμού. Οταν άρχισαν να ερευνούν τις πιθανές αιτίες εντόπισαν το νέο στέλεχος. Βάσει μιας μικρής μελέτης, και όχι τελειωτικής, φάνηκε αυτό να σχετίζεται με αύξηση του Rt και της μεταδοτικότητας του ιού. Το ερώτημα είναι εάν σίγουρα οι δείκτες αυτοί αυξήθηκαν λόγω της μετάλλαξης ή είναι αποτέλεσμα και άλλων παραγόντων όπως η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Με πληροφορίες από ΑΝΤ1, Καθημερινή
Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE