Μέρκελ και Μπορίσοφ έβαλαν βέτο για τις κυρώσεις στην Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής

File photo: Η Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ EPA,VASSIL DONEV




Η Γερμανία και η Βουλγαρία ήταν οι χώρες που πρωτοστάτησαν στο μπλοκάρισμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο EURACTIV.

«Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ήταν οι δυο ηγέτες της ΕΕ που ανοιχτά αντιτάχθηκαν στις κυρώσεις εναντίον της Αγκυρας» γράφει ο Σαράντης Μιχαλόπουλος στο EURACTIV, επικαλούμενος τις ίδιες πηγές.

Άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ουγγαρία ήταν επίσης εναντίον των κυρώσεων, αλλά δεν το εξέφρασαν ανοιχτά, προσθέτουν οι πηγές.

Η Αυστρία ήταν υπέρ των κυρώσεων ενώ η Γαλλία, η οποία ζητούσε σκληρή απάντηση από την ΕΕ, λέγεται ότι έριξε τους τόνους στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου για την Τουρκία, οι ηγέτες της ΕΕ καταδικάζουν την επιθετικότητά της και τις μονομερείς ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, στην πράξη, υιοθέτησαν μια ήπια στάση, προσφέροντας στην Άγκυρα άλλη μια, τρίμηνη, περίοδο χάριτος.

  • Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να προσθέσουν ονόματα ιδιωτών και εταιριών στην μαύρη λίστα που ήδη ισχύει για τις “αυθαίρετες” γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.

Όμως οι κυρώσεις που μέχρι τώρα έχουν εφαρμοστεί έχουν ελάχιστα προσφέρει, καθώς η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις γεωτρήσεις.

Επιπλέον, οι ηγέτες της ΕΕ ζητούν από την Κομισιόν να ετοιμάσει έκθεση “το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021” σχετικά με το σύνολο των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, αρχίζοντας από την πολιτική και φθάνοντας μέχρι το εμπόριο, και να διερευνήσει “εναλλακτικές και εργαλεία για το πώς θα προχωρήσει”.

Οι ηγέτες επίσης έκαναν σαφές ότι “η θετική ατζέντα παραμένει στο τραπέζι” υποσχόμενοι στην Τουρκία ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική βοήθεια για την διαχείριση των μεταναστευτικών φορών στην χώρα.

Τέλος, οι ηγέτες της ΕΕ είπαν ότι θα αναζητήσουν συντονισμό στο θέμα της Τουρκίας με την νέα αμερικανική ηγεσία.

Η Γερμανία, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ στο τρέχον εξάμηνο, πάντοτε αντιτίθετο στις κυρώσεις και επιθυμεί να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα.

Σε συνέντευξή του με το EURACTIV τον Νοέμβριο, ο Ούντο Μπούλμαν, σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος της Επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος  (SPD), είχε δηλώσει ότι η πρόθεση της Μέρκελ ήταν να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή στην Τουρκία.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βάση της ισχύος του Ερντογάν συρρικνώνεται […] κοιτάξτε τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών: ο τύπος ιδρώνει, ο τύπος φοβάται ότι θα χάσει την δύναμή του στο εσωτερικό και στην εξωτερική πολιτική εντός της Τουρκίας», είχε πει ο Μπούλμαν.

«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την Τουρκία ως αυταρχικό μονόλιθο, ώστε να διατηρείται η ευλυγισία προκειμένου να μεταρρυθμιστεί η Τουρκία και να επιστρέψει στην οικογένεια των ειρηνικών χωρών. Αυτή είναι, φυσιολογικά, η πρόθεση της Μέρκελ και δεν μπορεί κανείς να την κατηγορήσει γι’ αυτό», είχε προσθέσει.

Η στάση της Βουλγαρίας

Διπλωμάτες εκτιμούσαν πριν την σύνοδο ότι η στάση της Σόφιας στο θέμα των κυρώσεων δεν μπορούσε να προβλεφθεί.

“Ο ηγέτης της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, είναι γνωστός φίλος του Ερντογάν και η συμπεριφορά του είναι απρόβλεπτη”, έλεγε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο EURACTIV την περασμένη εβδομάδα.

Σε πολιτικό επίπεδο, η στάση της Γερμανίας και της Βουλγαρίας έχει επίσης μεγάλη σημασία δεδομένου ότι τόσο η Μέρκελ όσο και ο Μπορίσοφ ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια [Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα] όπως και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Φιάσκο για την Αθήνα

Οι αποφάσεις απέχουν απ’ αυτό που η ζητούσε επί μήνες η Αθήνα. Σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τον Αύγουστο στο Βερολίνο, η Ελλάδα ζήτησε κυρώσεις σε διάφορους τομείς με στόχο τομείς – κλειδιά της τουρκικής οικονομίας, όπως στον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα.

Μετά την δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της Συνόδου, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίστηκαν να μην θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα και τα παρουσίασαν ως θετικό αποτέλεσμα.

“Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα κάθε φορά. Αυτό έκαναν και σε αυτή τη Σύνοδο. Ενα ακόμη βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει την συμπεριφορά της”, είπαν οι κυβερνητικές πηγές.

Ωστόσο, η πραγματικότητα στην Αθήνα είναι διαφορετική.

Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα υποστήριζαν την Παρασκευή ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την Τουρκία θα έχουν μηδενικό αποτέλεσμα και προέβλεπαν ότι ο Ερντογάν θα γίνει ακόμη πιο επιθετικός μετά τα ήπια βήματα της Ευρώπης.

“Χωρίς κυρώσεις η Τουρκία, νίκη του Ερντογάν στην ΕΕ”, “Ηπιες κυρώσεις στην Τουρκία… και τα λέμε τον Μάρτιο”, είναι μερικοί από τους τίτλους των ελληνικών εφημερίδων.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πριν τη Σύνοδο ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ και ζήτησε από ΄τους εταίρος του να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έλαβαν στην τελευταία τους Σύνοδο, τον περασμένο Οκτώβριο.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου αναμένεται να προκαλέσουν πονοκεφάλους στον Μητσοτάκη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής, αλλά το  EURACTIV έμαθε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επιστρέφει από τις Βρυξέλλες με άδεια χέρια.

Ο Μητσοτάκης, ωστόσο, έλαβε ένα απρόσμενο γλυκαντικό: οι ΗΠΑ αναφέρεται ότι αποφάσισαν να επιβάλλουν πραγματικές κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση, τον περασμένο χρόνο, των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων  S-400 .

Πηγή: EURACTIV.com/Sarantis Michalopoulos

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Κυβερνητικές πηγές: “Κυρώσεις και ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: