Με μικρά προσεκτικά βήματα το άνοιγμα της χώρας: Ψηλά πάλι ο αριθμός των νεκρών, 1534 κρούσματα

Χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια τοποθετήθηκαν από τον Δήμο Ναυπλιέων στο πάρκο της ενδεκάτης στη πόλη του Ναυπλίου, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.534 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, με αγωνία αναμένεται η σημερινή ενημέρωση της κυβέρνησης για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, σήμερα Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου στις 11:00, με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να παρουσιαστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όπως προκύπτουν και από τις εισηγήσεις μελών της επιτροπής, το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα είναι λελογισμένο και συντηρητικό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, κληθείς να απαντήσει ποια θα είναι η εισήγηση της επιτροπής για το άνοιγμα, είπε: «Μικρά προσεκτικά βήματα για να δώσουμε μια εκτόνωση στο κόσμο».

«Πρέπει να γίνονται πολύ μικρά βήματα, υπάρχει κόπωση του κόσμου, μέσα στο χειμώνα περιμένουμε ένταση του ιού, τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά ώστε η επιδημία να κρατηθεί σε επίπεδα και να ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας», τόνισε.

Σημειώνουμε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 121.253, εκ των οποίων το 52,7% άνδρες.

Τα 5.066 (4,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 34.181 (28,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 571 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι 166 (29,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76,7% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 697 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 81 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3370 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1351 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο κ. Τσακρής, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η επιτροπή θα εισηγηθεί να μην ανοίξει η οικονομία, δεν το διέψευσε, σημειώνοντας ότι υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας στη χώρα και πως η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, καθώς η κάλυψη των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη υπερβαίνει το 90% και στην Αττική φτάνει στο 80%.

Όπως είπε, αυτά τα στοιχεία που συμβάλουν στη σκέψη αν μπορεί αν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε κάποια κανονικότητα.

Ερωτηθείς αν θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, ο καθηγητής Μικροβιολογίας δεν ήταν αρνητικός, λέγοντας ότι «χρειάζεται μια τέτοια διέξοδος από την κούραση και την κόπωση του lockdown».

Τόνισε ότι η σκέψη είναι να ανοίξουν κλάδοι που δεν θα επιβάρυναν το επιδημιολογικό φορτίο: «Μπορούν να συζητηθούν και είναι σε εξέλιξη αυτή η συζήτηση για τα μικρά ανοίγματα του εμπορίου».

  • ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΝΟΙΓΜΑ…

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε ένα άνοιγμα όπως ενδεχομένως να το είχαν φανταστεί πολλοί» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο «Alpha 9,89».

«Η αλήθεια είναι μπροστά στα μάτια μας. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει πολύ υψηλό, δεν πέφτουν τα κρούσματα με το ρυθμό που θα θέλαμε, ούτε αποσυμφορίζεται το Σύστημα Υγείας με το ρυθμό που θα θέλαμε μετά από πέντε εβδομάδες lockdown. Επομένως η απάντηση είναι εύκολη και έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι επιστήμονές μας είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί για οποιαδήποτε περαιτέρω άνοιγμα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει διχογνωμία στις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για το άνοιγμα της αγοράς επεσήμανε πως εξετάζονται τα στοιχεία και σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για το θέμα και «θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε στο χρονικό διάστημα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου».

Υπενθύμισε πως τα πεδία που έχουν μείνει προς εξέταση είναι το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών τις μέρες των γιορτών και γι αυτά θα γίνουν αύριο ανακοινώσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι επαναξιολογείται το θέμα της δεκαήμερης καραντίνας όσων έρχονται από το εξωτερικό πέραν φυσικά των υποχρεωτικών τεστ που προβλέπονται.

Εξήγησε πως «οι εικόνες Harrods στην Αγγλία ή οι εικόνες που είδαμε στη Γαλλία είναι ‘καμπανάκια’ για όλες τις χώρες της Ευρώπης» κι έκανε επίσης αναφορά στο παράδειγμα της Γερμανίας όπου «η καγκελάριος με ένα δραματικό διάγγελμα ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων του λιανεμπορίου λίγο πριν τις γιορτές». Γιατί όπως είπε «όλοι φοβούνται στην Ευρώπη ότι οι εικόνες αυτές μπορεί να μεταφραστούν μέσα σε μια βδομάδα δέκα μέρες σε ένα τρίτο κύμα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να συμβεί στην Ελλάδα. Άρα καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν», τόνισε.

  • Για τις μετακινήσεις τις μέρες των γιορτών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «όλοι πρέπει να δείξουμε αυτοσυγκράτηση, να προσέξουμε τις επαφές μας, αυτό το χρονικό διάστημα. Είναι κάποιες εβδομάδες κρίσιμες ακόμη μπροστά μας. Η σύσταση που έχουμε κάνει είναι να μείνουμε με την οικογένεια μας, το πολύ με μία ακόμη οικογένεια φίλων, γνωστών μας, κοντά στον κύκλο μας τέλος πάντων, ανθρώπων που το τελευταίο διάστημα συναναστρεφόμαστε. Κι έχουμε βάλει τον ορισμό των 9 ατόμων όχι για άλλο λόγο αλλά για ό,τι έχει να κάνει με τη διασπορά».

Πρόσθεσε ότι αρκετές εβδομάδες μείναμε σε καθεστώς lockdown θα παραμείνουμε έως τις 7 του μήνα στις βασικές μας δραστηριότητες. Εξέφρασε την ελπίδα αυτό το χρονικό διάστημα να το εκμεταλλευθούμε με σωστό τρόπο ώστε να μη θέσουμε σε κίνδυνο τις εβδομάδες από το Γενάρη και μετά. Γιατί, όπως είπε έχουμε μπροστά μας για πρώτη φορά μία αχτίδα αισιοδοξίας.

«Ο εμβολιασμός φαίνεται ότι θα ξεκινήσει κανονικά, είναι η βασική μας ασπίδα απέναντι στον ιό. Ας φροντίσουμε να γίνει γρήγορα και ομαλά χωρίς προβλήματα, από το επιδημιολογικό φορτίο που μπορεί να υπάρχει» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία είναι να τηρήσουμε τη βασική προϋπόθεση που είναι η αποφυγή συνωστισμού. Επεσήμανε πως λόγω της κόπωσης ξέρουμε ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν τηρούν τα μέτρα όπως θα ‘πρεπε. Το μήνυμα όμως που αξίζει να περάσουμε μέσω της πειθούς πάντα είναι «ας προστατεύσουμε την κοινότητα και τους ανθρώπους που αγαπάμε από τη διασπορά κι ας αποφύγουμε για λίγο την τάση που έχουμε να καταστρατηγήσουμε λίγο τα μέτρα μετά από δέκα μήνες μάχης. Μπροστά μας έρχονται τα καλύτερα». Συνέστησε υπομονή και αναφέρθηκε στο σχέδιο του εμβολιασμού, που είναι προ των πυλών, είπε.

  • Πώς κατανέμονται τα χθεσινά κρούσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της επιδημιολογικής έκθεσης τα 1.534 επιπλέον κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

– (23) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– (5) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως.

– (1506) εγχώρια κρούσματα,

Συγκεκριμένα:

– 318 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής

– 298 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 11 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 4 κρούσματα από την Π.Ε. Αργολίδας

– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Αρκαδίας

– 3 κρούσματα από την Π.Ε. ‘Αρτας

– 36 κρούσματα από την Π.Ε. Αχαΐας

– 23 κρούσματα από την Π.Ε. Βοιωτίας

– 11 κρούσματα από την Π.Ε. Γρεβενών

– 70 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας

– 16 κρούσματα από την Π.Ε. Έβρου

– 5 κρούσματα από την Π.Ε. Εύβοιας

– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ευρυτανίας

– 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ηλείας

– 36 κρούσματα από την Π.Ε. Ημαθίας

– 12 κρούσματα από την Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θάσου

– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θεσπρωτίας

– 7 κρούσματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων

– 26 κρούσματα από την Π.Ε. Καβάλας

– 35 κρούσματα από την Π.Ε. Καρδίτσας

– 11 κρούσματα από την Π.Ε. Καστοριάς

– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Κέρκυρας

– 23 κρούσματα από την Π.Ε. Κιλκίς

– 32 κρούσματα από την Π.Ε. Κοζάνης

– 7 κρούσματα από την Π.Ε. Κορινθίας

– 2 κρούσματα από την Π.Ε. Λακωνίας

– 97 κρούσματα από την Π.Ε. Λάρισας

– 20 κρούσματα από την Π.Ε. Λέσβου

– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Λευκάδας

– 24 κρούσματα από την Π.Ε. Μαγνησίας

– 2 κρούσματα από την Π.Ε. Μεσσηνίας

– 48 κρούσματα από την Π.Ε. Ξάνθης

– 52 κρούσματα από την Π.Ε. Πέλλας

– 60 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας

– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Πρέβεζας

– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ρεθύμνου

– 27 κρούσματα από την Π.Ε. Ροδόπης

– 12 κρούσματα από την Π.Ε. Ρόδου

– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Σάμου

– 27 κρούσματα από την Π.Ε. Σερρών

– 2 κρούσματα από την Π.Ε. Σποράδων

– 10 κρούσματα από την Π.Ε. Τρικάλων

– 49 κρούσματα από την Π.Ε. Φθιώτιδας

– 11 κρούσματα από την Π.Ε. Φλώρινας

– 49 κρούσματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής

– 6 κρούσματα από την Π.Ε. Χανίων

– 8 κρούσματα από την Π.Ε. Χίου

4 κρούσματα υπό διερεύνηση.

Αδειάζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο ο Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για τα κομμωτήρια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: