Μακρόν και αλ Σίσι μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου πάει στο Παρίσι…

File photo: Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Δημοσίευμα της εφημερίδας La Tribune (κείμενο Michel Cabirol) με συγκλίνουσες, αλλά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αναφέρεται σε επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου στρατηγού αλ Σίσι στη Γαλλία στις 8 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Η συνάντηση θα σηματοδοτήσει μια στροφή στη realpolitik για τις δύο χώρες -οι Πρόεδροι των οποίων τα τελευταία δύο χρόνια, κρατούν αποστάσεις.

Ο συντάκτης επισημαίνει ότι το Παρίσι και το Κάιρο κατάλαβαν ότι δεν κάνει ο ένας χωρίς τον άλλο σε επίπεδο γεωπολιτικής, κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο και στην Αφρική (Λιβύη και Σουδάν).

Αυτή η συνάντηση οφείλεται κυρίως στον Υπ. Εξωτερικών Jean-Yves le Drian, ο οποίος εργάστηκε πολύ για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τα πρώτα απτά σημάδια προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησαν αρχές καλοκαιριού και ‘επισφραγίστηκαν’ από τις επιδιώξεις της Τουρκίας στη λεκάνη της Μεσογείου (Λιβυκό, κοιτάσματα αερίου στα ανοιχτά Κύπρου και Ελλάδας).

Ο συντάκτης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία λειτούργησε ως συμφιλιωτής Αιγύπτου-Γαλλίας. Ο διαμοιρασμός των αποθεμάτων αερίου αποτελεί διακύβευμα στρατηγικής σημασίας για κάθε μεσογειακή χώρα και όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά επίσης για την Κύπρο, τη Συρία, το Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους εταίρους τους.

Η επίσκεψη al-Sissi στο Παρίσι αποτελεί καλό νέο σε ένα πλαίσιο εντάσεων (τρομοκρατίας και κρίσεων) στην περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Η Γαλλία πάντοτε θεωρούσε ότι το Κάιρο ήταν ‘κλειδί’ στην περιοχή, και για το λόγο αυτό ένας σύμμαχος εκ των ων ουκ άνευ.

ΠΗΓΗ: La Tribune, Michel Cabirol, France/Egypte : retour à la realpolitik?

Ο γιος του Ερντογάν πήγε στο στρατό; Ερώτηση βουλευτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τον νεοσουλτάνο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: