Μα έχουν τρελαθεί στην Αθήνα: Η έναρξη των διερευνητικών εξυπηρετεί μόνο τα σχέδια του Ερντογάν…

File Photo: Oι σημαίες της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας στο υπουργείο των Εξωτερικών… Φωτογραφια ΚΥΠΕ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Παρατηρώ το τελευταίο διάστημα ότι μερικοί σοβαροί αναλυτές έκαναν ένα βήμα πίσω σε ότι αφορά τη θεώρησή τους για τν Τουρκία και τον ισλαμιστή ηγέτη της, Ταγίπ Ερντογάν.

Στο παρελθόν υποστήριζαν με πάθος ότι «πρέπει να τα βρούμε» με την Τουρκία, ελπίζοντας ότι έτσι θα σταματήσουν οι απειλές και τα προβλήματα που δημιουργεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι σημαντική η νέα τοποθέτηση τους και ορθή. Διότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί πίστευαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τηρεί αυτή την πολεμική στάση εναντίον της Ελλάδας για εσωτερικούς λόγους -θέση με την οποία διαφωνούσα- τώρα καταλαβαίνουν το αυτονόητο, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος δεν κρύβεται.

  • Δεν απειλεί, λοιπόν, την Ελλάδα και την Κύπρο για εσωτερικούς λόγους. Ότι συμβαίνει στο Αιγαίο, και βεβαίως, στην κυπριακή ΑΟΖ γίνεται βάση σχεδίου. Η τουρκική πολιτική ηγεσία στο σύνολό της πιστεύει ότι το Αιγαίο ανήκει στην κατοχική δύναμη.
  • Για την Κύπρο ας μην συζητάμε πια τι έχει στο μυαλό του ο Ερντογάν. Η Τουρκία έχει ήδη αποφασίσει ότι το νησί θα παραμείνει υπό την επιρροή της. Τα περί διαλόγου και συνομιλιών, είναι για τους αφελείς της «όποιας λύσης» και για τα «ορφανά» του φιλοτουρκικού και ρατσιστικού σχεδίου Ανάν, όπως και για τον άβουλο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, που ψάχνει ο άνθρωπος κάτι να κάνει για να περνά την ώρα του.

Τις τελευταίες ημέρες, με στοχευμένες διαρροές, το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών καθοδηγεί τους δημοσιογράφους με τρόπο που έχει στόχο να «αγιάσουν» τις διερευνητικές επαφές με τους Τούρκους. Οι λεγόμενες διερευνητικές είναι διαπραγματεύσεις βεβαίως, και ας μην παίζουν με τις λέξεις εκεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Διεξάγονται κανονικές συνομιλίες και «πάρα-δώσε», από διπλωμάτες, οι οποίοι έχουν «δεσμεύσεις» στη νεοφιλελεύθερη γραμμή: Δηλαδή, «να τα βρούμε πάση θυσία» με τους Τούρκους.

Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές και με αδιαφιλονίκητα επιχειρήματα ότι τα προβλήματα δεν λύνονται όταν μόνο η μία πλευρά αποδεικνύει με πράξεις την αγάπη της στην ειρήνη. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν τον πόλεμο και ορθά πράττουν. Αλλά, την ίδια στιγμή γνωρίζουν ότι απέναντι τους η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την κατοχική Τουρκία, όχι τον …Άγιο Μαυρίκιο.

Την ειρήνη θέλουμε. Δεν το συζητούμε. Αλλά οι απέναντι, οι “γείτονες” μας, με τους οποίους είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μαζί, εποφθαλμιούν την ελληνική και κυπριακή κυριαρχία και ανεξαρτησία.

Με βάση τις ελληνικές διαρροές, η Ελλάδα και η Τουρκία οδηγούνται στις διερευνητικές μέσα στον Ιανουάριο. Βεβαίως, το ίδιο παραμύθι το ακούσαμε όλους τους προηγούμενους μήνες. Φτάναμε στο παρά ένα των συναντήσεων και η Τουρκία τα τίναζε στον αέρα.

  • Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά από προηγουμένως καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει ένα άλλο παιγνίδι, ορατό δια γυμνού οφθαλμού: ότι, δηλαδή, είναι απλά ένα παιγνίδι. Αλλά, εξυπηρετεί τους ανάλγητους Ευρωπαίους για να μην επιβάλλουν κυρώσεις, να μην παίρνουν μέτρα όταν απειλούνται δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα και η Κύπρος, και όταν καθυβρίζεται ένας Ευρωπαίος ηγέτης: ο Εμανουέλ Μακρόν.

Με δικαιολογία ότι ξεκίνησαν οι διερευνητικές, οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους, θα αρνηθούν να συναινέσουν σε λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας. Είναι σημαδεμένα τα χαρτιά.

Την ίδια στιγμή εξυπηρετούνται η Αθήνα και η Κύπρος, διότι εν μέσω των διερευνητικών η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτό που πραγματικά θα κάνουν είναι αυτό: δεν θα ενοχλήσουν στο Καστελόριζο αλλά στην κυπριακή ΑΟΖ για να μπορούν να λένε οι Ευρωπαίοι, αλλά και η Αθήνα, ότι η Τουρκία συνετίστηκε. Αστεία πράγματα.

Θα συμφωνήσω, λοιπόν, με αυτούς τους σοβαρούς αναλυτές, που υποστηρίζουν ότι σε περίοδο κρίσεων δεν επιχειρείς να διευθετήσεις τα εθνικά θέματα. Θα συμφωνήσω μαζί τους ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν την πιο επιθετική Τουρκία στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και μάλιστα σε μία εποχή κατά την οποία η υπερδύναμη Αμερική έχασε την ισχύ και την αίγλη της.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Πανικός στο ελληνικό πολιτικό σύστημα!!! Ο κ. Παπανδρέου διέκοψε τις …διακοπές του για να “σώσει” την Ελλάδα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: