Λόιντ Οστιν: Επιλογή Μπάιντεν ο 1ος μαύρος υπουργός Άμυνας και “φονιάς” του Χαλιφάτου

File photo: Ο Τζο Μπάιντεν με τον Λόιντ Οστιν [φωτο του 2009] EPA/STAN GILLILAND




Αν επιβεβαιωθεί ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα τοποθετήσει τον στρατηγό εν αποστρατεία Λόιντ ΄Οστιν στο αξίωμα του υπουργού Άμυνας, θα πρόκειται για ιστορική στιγμή καθώς η Αμερική θα αποκτήσει για πρώτη φορά έναν μαύρο επικεφαλής των ενόπλων της δυνάμεων.

Το Politico επικαλούμενο τρεις πηγές ενημέρωσης ήταν το μέσο που πρώτο μετέδωσε ότι η επιλογή Μπάιντεν για τον επικεφαλής του Πενταγώνου, είναι ο 67χρονος στρατηγός εν αποστρατεία από την Αλαμπάμα ο οποίος υπήρξε επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν από το 2013 έως το 2016.

Υπήρξε ο κύριος στρατιωτικός “αρχιτέκτοντας”  της υπο αμερικανική ηγεσία διεθνούς εκστρατεία για την εξολόθρευση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), μετά την κατάληψη εδαφών της Συρίας και του Ιράκ και την αυτοανακήρυξη του “Χαλιφάτου”, τον Ιούνιο του 2014.

Ενα πολεμικό σχέδιο που φτιάχτηκε από τον Οστιν και τους βοηθούς του απέβλεπε την απευθείας παροχή όπλων και εκπαίδευσης στις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που πολεμούσαν τον ISIS στο έδαφος ΄και μια αυξημένη αεροπορική εκστρατεία της διεθνούς συμμαχίας, με βάση εξόρμησης την βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Το σχέδιο κατά του “Xαλιφάτου” προέβλεπε την εκπαίδευση 3.000 έως 5000 Σύριων μαχητών που θα συστρατεύονταν με τους περισσότερους από 20.000 Κούρδους μαχητές σε μια επίθεση που θα στηρίζονταν από αέρος με αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας.

Ο Οστιν έπαιξε ρόλο – κλειδί στην οργάνωση των αεροπορικών επιδρομών για απώθηση των επιθέσεων του ISIS στην κουρδική πόλη Κομπάνι τον Οκτώβριο του 2014, σύμφωνα με το BBC.

H πολιορκία της πόλης Κομπάνι από τους τζιχαντιστές πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις στις κουρδικές νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας εναντίον της κυβέρνησης της Άγκυρας και σε υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας. Οι διαδηλώσεις οδήγησαν σε φονικές συμπλοκές με τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας με τελικό απολογισμό τουλάχιστον 37 νεκρούς Κούρδους.

Την εποχή εκείνη ο Οστιν δήλωσε ότι σκοτώθηκαν εκατοντάδες τζιχαντιστές του ISIS ως αποτέλεσμα των αεροποριών επιδρομών της συμμαχίας που στήριξαν τους Κούρδους της Συρίας να επανακτήσουν τα χαμένα τους εδάφη.

Σε ακρόαση ενώπιον του Κογκρέσου τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Οστιν υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός αξιωματούχος που ομολόγησε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Μονάδα Λαϊκής Προστασίας  (YPG), μια κατά το πλείστον κουρδική πολιτοφυλαή στην Συρία την οποία η Τουρκία θεωρεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν  (PKK).

Οι επιχειρησιακές δυνάμεις των ΗΠΑ “συνεργάζονται με την  YPG”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Οστιν, σύμφωνα με το NBC News.

Ο Μπάιντεν εμπιστεύεται τον Οστιν καθώς έχουν συνεργαστεί όταν ο εκλεγμένος πρόεδρος ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα και είχε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο εξωτερικής πολιτικής, αναφέρει το Politico.

O 67χρονος Οστιν φημίζεται ως διοικητής επί του πεδίου της μάχης, έχοντας υπηρετήσει ως αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου ενώ υπήρξε ο τελευταίος διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, πριν την αποχώρηση τους το 2011. Ο Μπάιντεν καθοδηγούσε την πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ την εποχή εκείνη, αναφέρει το Politico.

Mε πληροφορίες από Politico, BBC, Ahval

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Δεν τόλμησε ο Μπάιντεν να επιλέξει γυναίκα: Ο στρατηγός ε.α. Λόιντ Όστιν στη θέση του υπουργού Άμυνας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: