Λιγότερα εμβόλια της Pfizer θα πάρουν Ευρώπη και Ελλάδα τον Ιανουάριο, λέει ο Πέτσας

File photo: File photo: «Ο κόσμος παρακολουθεί και μονάχα μέσω της διεθνούς συνεργασίας θα νικήσουμε αυτήν την πανδημία», είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντόμινικ Ράαμπ. EPA/GEORGIA DEPARTMENT OF PUBLIC HEALTH / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Η Ελλάδα φαίνεται πως θα πάρει τα εμβόλια κατά του κορωναϊού γρηγορότερα, λόγω της γρηγορότερης έγκρισης από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, αλλά τα εμβόλια αυτά θα είναι λιγότερα στην αρχή, διότι όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα.

Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Παραπολιτικά FM» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο στην Ελλάδα να γίνει ακόμη και εντός του 2020.

Συγκεκριμένα, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα. Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα, αλλά θα είναι λιγότερα στην αρχή. ‘Αρα, υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Θα τα πάρουμε γρηγορότερα, γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς. Αλλά θα πάρουμε λιγότερα, γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα. Ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο στη χώρα μας να γίνει ακόμη και πριν να τελειώσει η χρονιά, μέσα στο 2020. Τα εμβόλια -για παράδειγμα, της Pfizer- φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν αρχικά στον σχεδιασμό, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο».

Εξήγησε ότι το φαινόμενο είναι δυναμικό και άρα το σχέδιο που εκπονείται αρχικά, επιδέχεται μεταβολών κι έτσι φαίνεται ότι, αυτή τη στιγμή, τα εμβόλια που θα παραληφθούν από μία εταιρεία θα είναι περίπου 40% μειωμένα.

«Αυτά που θα πάρουμε εμείς, θα είναι ένα λίγο πάνω από 300.000. Τις επόμενες ημέρες θα το εξειδικεύσουμε αυτό», τόνισε και πρόσθεσε ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα θα εξειδικευτεί ακόμη περισσότερο το κυβερνητικό σχέδιο.

Ο κ. Πέτσας είπε, επίσης, ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης περιλαμβάνει, κατ’ αρχάς, την προτεραιοποίηση, τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και τα Εμβολιαστικά Κέντρα:

«Το πολύ κρίσιμο σε όλη αυτή την αλυσίδα είναι να αρχίσει η διανομή από τις αποθήκες -όπου θα υπάρχουν μεγάλοι καταψύκτες- στα Εμβολιαστικά Κέντρα. Σε αυτό θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του Σχεδίου. Είναι ένα τιτάνιο έργο. Στη λειτουργία του δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν έχεις 300.000 ή αν έχεις 600.000 εμβόλια. Εστιάζουμε, λοιπόν, τον Ιανουάριο στη λειτουργία του Συστήματος, ώστε όλα να πάνε καλά. Και από τον Φεβρουάριο και μετά, να έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που προσδοκούμε και να συνεχίσουμε πιο μαζικά τον εμβολιασμό πέρα από τις πιο ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς».

Μάλιστα, κατέληξε επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μία διάθεση στην Ευρώπη να πάμε πολύ συντηρητικά, όσον αφορά τα σχέδια σε όλες τις χώρες, για να μην καλλιεργηθούν προσδοκίες, οι οποίες θα διαψευσθούν στη συνέχεια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με δική μας ευθύνη ο εμβολιασμός: Υπογραφή σε έγγραφο ότι κατανοούμε πιθανές παρενέργειες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: