Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία και νομοθετεί αντιλαϊκά μέτρα

File photo: Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλά με αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν για την 47η επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στο κέντρο της Αθήνας, Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




«Εφόσον οι βασικές αιτίες υπερμετάδοσης είναι ενεργές, όπως οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, διάφορες δομές προσφύγων, στρατόπεδα, οίκοι ευγηρίας και δεν παίρνονται αντίστοιχα και τα απαραίτητα μέτρα -επαρκείς έλεγχοι, συστηματικά τεστ, έλεγχος της ασυδοσίας της εργοδοσίας- όλα αυτά τα προβλήματα θα είναι ανοιχτά, θα μιλάμε για λοκντάουν» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον τ/σ «Mega».

Επισήμανε ιδιαίτερα το «γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε η ευθύνη που έδειξε ο ελληνικός λαός όλη την προηγούμενη περίοδο», ώστε να παρθούν δραστικά μέτρα ολόπλευρης θωράκισης του δημοσίου συστήματος Υγείας, επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας και όλων όσων «έχει θέσει, όλη αυτή την περίοδο και από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ και μέσα στη Βουλή και προς την κυβέρνηση, αλλά και ως ζητήματα πάλης, γι’ αυτό βρισκόμαστε στους δρόμους του αγώνα, έτσι ώστε να τα διεκδικούμε. Γιατί μπορεί να φοράμε μάσκα, μπορεί να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αλλά δε σταματάμε να διεκδικούμε, δε σταματάμε να έχουμε καθαρή, ντόμπρα φωνή και να προειδοποιούμε για ζητήματα, που θα έπρεπε να έχουν ήδη επιλυθεί».

  • Χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία -ένα υπαρκτό γεγονός πολύ δύσκολο- και νομοθετεί «σωρεία αντιδραστικών, αντιλαϊκών, αντεργατικών μέτρων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, κατά τη διάρκεια απαγορεύσεων μετακίνησης, όταν δεν μπορούν τα σωματεία, οι συλλογικές οργανώσεις των εργαζομένων να συζητήσουν, να διεκδικήσουν και να πουν ελεύθερα την άποψή τους».

«Προκύπτει ένα τεράστιο ζήτημα, όχι απλά όπως το θέτουν ορισμένοι, δημοκρατίας ακόμη κι αυτής της αστικής δημοκρατίας, τίθεται ένα ουσιαστικό ζήτημα: Δεν μπορεί ο κόσμος να νιώθει ανασφάλεια, να ασθενεί, να νοσεί από covid ή από άλλες ασθένειες και η κυβέρνηση να τον καθίζει κάτω, να του αφαιρεί εισόδημα, να του αφαιρεί κοινωνικά δικαιώματα, να του αλλάζει άρδην εργασιακές σχέσεις, ουσιαστικά να μεγαλώνει την καταπίεση και την εκμετάλλευση του εργατικού μόχθου. Άρα, λοιπόν, αυτά τα ζητήματα πρέπει να σκεφτούμε όλοι συλλογικά ως κοινωνία, πρώτα απ’ όλα το ενεργό λαϊκό κίνημα, οι πρωτοπόροι άνθρωποι και να κινηθούμε σ’ αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Ως προς το επιχείρημα της κυβέρνησης και ορισμένων άλλων κομμάτων ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας δεν είναι δυνατή η λήψη μέτρων ανακούφισης των εργαζομένων, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση όμως διατηρεί την αλλαγή φόρου στη μεγάλη ακίνητη περιουσία των ναυτιλιακών εταιριών και των offshore εταιριών, κόβει από την Υγεία 573 εκατ. ευρώ, μειώνει άλλες κοινωνικές δαπάνες, αυξάνει τους αντιλαϊκούς έμμεσους φόρους διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ. Και φυσικά απ’ το ευρωπαϊκό ταμείο δίνει “ζεστό” χρήμα σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και την ίδια ώρα παίρνει τα Rafalle απ’ τους Γάλλους πληρώνοντας ξανά δισεκατομμύρια για τους εξοπλισμούς, που αφορούν ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και από την άλλη τσαντίζονται γιατί δεν πήραμε και τις φρεγάτες και κρατάνε αυτή τη στάση που κράτησαν προχθές στη Σύνοδο».

  • Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για την ανακούφιση των ανέργων και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και της σύνταξης.

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει γιατί «δεν ενδιαφέρθηκε ώστε ο ελληνικός λαός να έχει πρόσβαση σε περισσότερα εμβόλια, που έχουν γίνει με τις πιο κλασσικές μεθόδους, όπως λέει η ίδια η επιστημονική κοινότητα», ενώ πρέπει να πει καθαρά και να ενημερώσει και τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς «τι προβλέπουν οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΕΕ με εταιρείες και τις έχει ζητήσει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ να δοθούν στη δημοσιότητα».

«Ο ρόλος μας ως ΚΚΕ ή και οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος δεν είναι να μιλήσει για ζητήματα της επιστήμης, της ιατρικής και να πάει σε βάθος, εμείς ακούμε και βεβαίως εφόσον η επιστημονική κοινότητα πει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, εγώ πρώτος απ’ όλους έχω πει ότι θα το κάνω, ότι πρέπει να εμβολιαστεί ο ελληνικός λαός. Αλλά δεν μπορεί τα πολιτικά κόμματα να γίνονται ντίλερ της Pfizer ή άλλης πολυεθνικής εταιρείας φαρμάκων. Ο ρόλος μας είναι να απαιτούμε να έρθουν τα εμβόλια, να απαιτούμε να έρθουν τα φάρμακα», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Παρακολουθούμε την όλη συζήτηση και βάζουμε τη δική μας πολιτική άποψη για το τι πρέπει να γίνει και γρήγορα και όσο το δυνατόν καλύτερα, όσο το δυνατόν ασφαλέστερα, χωρίς να βάζει το χέρι στην τσέπη ο εργαζόμενος κόσμος», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την εκλογή Μπάιντεν, απάντησε μεταξύ άλλων, ότι «η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι δρομολογημένη, καθώς έχουν συμφέροντα στην περιοχή, συγκρούονται με άλλα ανταγωνιστικά συμφέροντα ισχυρών μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών, όπως είναι και της ΕΕ, για παράδειγμα Γερμανία και Γαλλία, όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα».

«Κι εμείς είμαστε σ’ αυτό το γεωστρατηγικό σταυροδρόμι, η Ελλάδα, το Αιγαίο, η Ανατ. Μεσόγειος, η Κύπρος, όλη η περιοχή. Έχουν επιλέξει οι ΗΠΑ ως στρατηγικό σύμμαχο την Τουρκία και πάση θυσία θέλουν να την κρατήσουν στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και γι’ αυτό τα δίνουν όλα. Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος. Βάζουν πάνω απ’ όλα τα συμφέροντά τους, δεν βάζουν ούτε το συμφέρον του δικαίου της θάλασσας ούτε το συμφέρον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ή οτιδήποτε άλλο», κατέληξε στην συνέντευξή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με προέδρους Moderna, Pfizer και κορυφαίους επιστήμονες – ελληνικής καταγωγής η πλειονότητα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: