Κύπρος: Το υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει για τα μέτρα κατά τις εορτές

File Photo Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/STR




Συνεδριάζει σήμερα το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για να λάβει αποφάσεις, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση που παρουσιάζει η Κύπρος.

Το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για τυχόν χαλαρώσεις ή όχι στα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Κατά την συνεδρία που θα αρχίσει στις 10.00, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου θα παρουσιάσει στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τις θέσεις της επιστημονικής ομάδας επί του θέματος.

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο με θέμα το άνοιγμα των Ναών με τον Πρόεδρο να διαβιβάζει ότι οι όποιες αποφάσεις σε σχέση με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στον Αρχιεπίσκοπο πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί του θέματος αφού δεν είναι γνώστης ακόμη του τι ανέφεραν οι επιδημιολόγοι στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος θα ενημερώσει σχετικά το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει τις αποφάσεις στη βάση της ενημέρωσης που θα έχει.

Και ο Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου κατέθεσε αίτημα για άνοιγμα των εμπορικών κέντρων με αυστηρά μέτρα ενώ και οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης έχουν παρόμοια αιτήματα.

Την ίδια ώρα το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ΡΙΚ, ανέφερε πως ίσως υπάρξουν κάποιες μικρές χαλαρώσεις μόνο για τις ημέρες των εορτών, όπως για παράδειγμα στο εορταστικό τραπέζι να υπάρχουν 15 άτομα αντί για 10, και ίσως ένα μερικό άνοιγμα των εμπορικών κέντρων με πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων. Αυτό όμως, όπως είπε, θα πρέπει να το αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ερωτηθείς την Δευτέρα από το ΚΥΠΕ αν θα υπάρξει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά τις γιορτές, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι «αυτό όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι εύκολο να γίνει κάτω από τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή με ένα σταθερό αριθμό κρουσμάτων γύρω στα 400 την ημέρα. Αν θα υπάρξουν κάποιες χαλαρώσεις μάλλον αυτές θα είναι ήπιες και περιορισμένου χρονικού διαστήματος, δηλαδή κατά τις ημέρες τις εορταστικές κι όχι για τις ενδιάμεσες ημέρες».

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση όπως παρουσιάζεται σήμερα, είπε πως «είναι οριακή με 400 κρούσματα την ημέρα και δεν είναι εύκολο πράγμα να χαλαρώσεις υπερβολικά και οπωσδήποτε μετά τις γιορτές που θα έχουμε μια αισθητή έξαρση».

Η έξαρση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές, σημείωσε θα εξαρτηθεί από τον συγχρωτισμό και τις συνευρέσεις των ατόμων. «Εάν κάποιοι δεν ακούσουν και αντί να βρεθούν με άτομα του στενού οικογενειακού κύκλου και να συναντηθούν με τα ίδια άτομα καθ ΄όλη την διάρκεια της περιόδου κι όχι με πολλαπλές επαφές τότε η περίπτωση μετάδοσης του ιού θα περιοριστεί. Από την άλλη μεριά με όσους περισσότερους συναντηθούμε τόσο πιο επικίνδυνο είναι από απόψεως μετάδοσης του ιού», πρόσθεσε.

Me πληροφορίες από euronews.com

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει για τις εκκλησίες είπε ο Αναστασιάδης στον Αρχιεπίσκοπο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: