Καίγεται ο Ερντογάν να “τα βρει” με το Ισραήλ: Όχι εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, απάντησε η Ιερουσαλήμ

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Ιερουσαλήμ. Φωτογραφία Γραφείου Ισραηλινού Πρωθυπουργού




Η Τουρκία και το Ισραήλ έπαιξαν και οι δύο βασικούς ρόλους στην πρόσφατη νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τώρα, αρκετές εβδομάδες μετά την κατάπαυση του πυρός, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev προσπαθεί να «επιδιορθώσει» τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του, της Τουρκίας και του Ισραήλ, λένε ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα της Ουάσιγκτον, Axios.

Ο Αλίγιεφ συζήτησε τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Οι σύμβουλοι του Aliyev είπαν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι ο Ερντογάν ανταποκρίθηκε θετικά στην ιδέα της βελτίωσης των σχέσεων.

  • Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ δεν θα βλάψει τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να επιδιορθώσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, σημειώνει η έγκυρη ιστοσελίδα, που μίλησε με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ο Ερντογάν έχει ιστορικό βαρύτατων σχολίων σχετικά με το Ισραήλ, αλλά οι σύμβουλοι του Αλίγιεφ ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι αντι-Ισραηλινός, αλλά είχε υποκινηθεί εναντίον του Ισραήλ από βοηθούς του που δεν τον συμβουλεύουν πλέον.

Πρόκειται για πολύ αστεία δικαιολογία…

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ δήλωσε σε πρόσφατη τηλεφωνική κλήση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, ότι το Αζερμπαϊτζάν πιστεύει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για το Ισραήλ και την Τουρκία να «επιδιορθώσουν» τις σχέσεις τους.

Ο Αλίγιεφ και οι ανώτεροι σύμβουλοί του έχουν ανακοινώσει ότι θέλουν να δουν και τους δύο καλούς φίλους τους – την Τουρκία και το Ισραήλ – να επιστρέψουν σε κανονικές σχέσεις και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν να συμβεί αυτό», δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει αυτήν την ιστορία, όπως και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αλίγιεφ.

Η ιστοσελίδα Axios θυμίζει ότι ο τότε Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διευκόλυνε ένα τριμερές τηλεφώνημα με τον Νετανιάχου και τον Ερντογάν το 2013 για να προσπαθήσουν να προωθήσουν μια συμφωνία συμφιλίωσης.

Αυτές οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέχρι το 2016 και η τελική συμφωνία δεν έγινε ποτέ, όταν προέκυψε μια νέα κρίση αναφορικά με το Temple Mount.

Υπήρξαν πολλά σημάδια τους τελευταίους μήνες ότι η Τουρκία θέλει να ξανασυνδεθεί με το Ισραήλ, ιδίως μετά τη διαμάχη της με την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι θα είναι πολύ προσεκτικοί, δεδομένης της υποψίας τους για τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ δεν θα βλάψει τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να επιδιορθώσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, σημειώνει η έγκυρη ιστοσελίδα.

Σημειώνουμε ότι τα αεροσκάφη και άλλα οπλικά συστήματα τόσο από την Τουρκία όσο και από το Ισραήλ βοήθησαν το Αζερμπαϊτζάν να αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή έναντι της Αρμενίας. Αλλά οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ έχουν παγώσει για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.

Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο της Γάζας το 2008 και οι επαφές πάγωσαν σχεδόν εξ ολοκλήρου μετά το «περιστατικό με τον στολίσκο της Γάζας» το 2010, στον οποίο Ισραηλινοί κομάντο επιτέθηκαν σε ακτιβιστές που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό για να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα.

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα Axios 

Μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για Ερντογάν: Δικτάτορες ξεπερνούν σε πονηριά μια θανάσιμα διχασμένη Δύση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: