Κατάσκοποι στο Αιγαίο: Αρνείται τα πάντα ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου, τα φορτώνει στον μάγειρα…

Στα κρατητήρια οδηγήθηκε ο πρώτος κατηγορούμενος της υπόθεσης κατασκοπείας ο 35χρονος Σαμπαταχίμ Μπαϊράμ μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Ρόδου, τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι η κατάθεση του 35χρονου γραμματέα του τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο, Σαμπαχατίμ Μπαϊράμ ενώπιον της Ανακρίτριας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια οδηγήθηκε στα κρατητήρια, ενώ άλλες πληροφορίες τον θέλουν να  βρίσκεται ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας του τουρκικού Προξενείου δεν παρέκκλινε απ’ όσα είχε δηλώσει ενώπιον της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, υποστηρίζοντας για ακόμη μια φορά ότι είναι αθώος και πως δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει το λόγο που ο 52χρονος μάγειρας που εργαζόταν στο πλοίο της γραμμής Ρόδος-Καστελόριζο τον καταγγέλλει ως εκείνον που προσπαθούσε να χτίσει δίκτυο κατασκόπων στην περιοχή, ζητώντας του να φωτογραφίζει τα ελληνικά πολεμικά πλοία και να του δίνει τα διακριτικά τους, όπως κι άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην κατάθεση που είχε δώσει στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου ο Έλληνας μουσουλμάνος και γραμματέας του τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο:

«Γεννήθηκα το 1985 στην Κομοτηνή και μεγάλωσα στο χωριό Σώστης. Το 2008 αποφοίτησα από το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακολούθως υπηρέτησα στον ελληνικό στρατό από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Αύγουστο του 2009. Έχοντας εκπληρώσει τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις, απασχολήθηκα ως καθηγητής μαθηματικών ενώ παράλληλα παρακολουθούσα προπτυχιακά μαθήματα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ στην Ξάνθη, για την απόκτηση του δεύτερου πτυχίου μου».

                     Πώς πήρε την δουλειά στο τουρκικό Προξενείο

Παρακάτω ο Σαμπαχατίμ Μπαϊράμ αναφέρει ότι χρειάστηκε να διακόψει την φοίτηση του, για να αναλάβει τη θέση στο τουρκικό Προξενείο καθώς και τα καθήκοντα που ανέλαβε.

Συγκεκριμένα, λέει: «Το έτος 2012 διέκοψα την φοίτησή μου προκειμένου να αναλάβω καθήκοντα γραμματέως στο Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Τουρκίας στη Ρόδο, όπου και εργάζομαι από τον Μάιο του 2012. Από το 2013 τυγχάνω νυμφευμένος με την Αρζού Κιλασίν και από το γάμο μας έχουμε αποκτήσει δύο παιδιά. Τα καθήκοντα που μου έχουν ανατεθεί είναι αυτά της γραμματειακής υποστήριξης, διερμηνείας και πάσης φύσεως διεκπεραίωσης διοικητικών εργασιών στα πλαίσια λειτουργίας της άνω προξενικής αποστολής. Ειδικότερα και επειδή τυγχάνω γραμματέας του Γενικού Προξένου, ο οποίος λόγω της ιδιότητας του αυτής, προϊσταται της προξενικής αποστολής και εκπροσωπεί επίσημα τη Δημοκρατία της Τουρκίας σε πάση φύσεως εκδηλώσεις, βρίσκομαι σε συνεχή και καθημερινή επικοινωνία με δημόσιες αρχές, φορείς και μεμονωμένα άτομα προκειμένου να συνδράμω και να διευκολύνω το έργο του».

                                          Η γνωριμία του με τον μάγειρα

«Τον Μεχμέτ Νεζαντίν τον γνώρισα πρόσφατα, στα πλαίσια κοινωνικών επαφών και οι συναντήσεις μου με αυτόν τέτοιο χαρακτήρα είχαν, δηλαδή καθαρά κοινωνικό και από πλευράς μου και φιλικό, καθώς καταγόμαστε αμφότεροι από την Κομοτηνή και έχουμε και κοινούς γνωστούς».

Σε αντίθεση με την κατάθεση που έδωσε ο 52χρονος μάγειρας, όπου αναφέρει ότι ο γραμματέας του προξενείου ήταν αυτός που τον προσέγγισε, ο Μπαϊράμ, λέει ακριβώς το αντίθετο:

«Ξεκινήσαμε να συναντιόμαστε κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας σε κοινωνικό και φιλικό επίπεδο και επειδή ακριβώς μεγαλώσαμε στην ίδια περιοχή και βρισκόμαστε και οι δύο στη Ρόδο. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων, αντικείμενο των συζητήσεών μας αποτελούσαν οι οικογένειές μας, το φαγητό, οι μοτοσικλέτες, τα αυτοκίνητα και βεβαίως η κοινή μας ανησυχία μας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Στα προαναφερθέντα πλαίσια, με τον Νεζαντίν Μεχμέτ, ξεκινήσαμε φιλικές κουβέντες και στα πλαίσια αυτών- αλλά και γενικά- δεν είχα ποτέ καμία δράση, δραστηριότητα, συμπεριφορά ή θέση που σύμφωνα με τους νόμους της χώρας μας θα αποτελούσε αδίκημα ποινικά κολάσιμο».

                                                 Η τηλεφωνική καταγγελία

Παρακάτω, ο Σαμπαχατίν Μπαϊράμ θα ισχυριστεί ότι οι κατηγορίες που του αποδίδει ο 52χρονος μάγειρας Νεζαντίν Μεχμέτ, είναι ψευδείς, αποκαλύπτοντας κι ένα στοιχείο της υπόθεσης που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό. Δηλαδή, ότι πριν την σύλληψή τους είχε μεσολαβήσει η τηλεφωνική καταγγελία ενός τρίτου προσώπου, ο οποίος προφανώς γνώριζε τα πάρε δώσε μεταξύ γραμματέα και μάγειρα.

Συγκεκριμένα, λέει:

«Αναφορικά με τα όσα μου καταλογίζει ο Νεζαντίν Μεχμέτ, δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες που μου αποδίδονται. Δεν γνωρίζω το λόγο που ο Νεζαντίν Μεχμέτ μου έχει αποδώσει αυτές τις κατηγορίες, όπως επίσης δεν γνωρίζω και το άτομο που έχει κάνει την τηλεφωνική καταγγελία. Οι πληροφορίες που δήθεν “συνέλεγα” είναι απλές πληροφορίες που μπορεί ο καθένας είτε να συλλέξει με μια απλή και σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, είτε θα μπορούσε να γνωρίζει εφόσον ετύγχανε να είναι απλά παρών σε οποιοδήποτε πλοίο της γραμμής το οποίο εκτελούσε δρομολόγια από και προς το Καστελόριζο».

                                   Τί κατέθεσε ο 52χρονος μάγειρας

Τις κατηγορίες που τού αποδίδονται αποδέχτηκε με την προανακριτική απολογία του ο μάγειρας που εμπλέκεται στην υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο.

Όπως ομολόγησε, τον περασμένο Αύγουστο, και ενώ βρισκόταν στο νησί, δέχθηκε ένα τηλέφωνημα από τον γ.γ. του τουρκικού προξενείου ο οποίος του πρότεινε να συναντηθούν.

Πράγματι, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και στη διάρκεια μίας από τις συναντήσεις που είχαν, ο Μ.Σ. (όπως είναι τα αρχικά του υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου) τον ρώτησε για τα πολεμικά πλοία που έβλεπε στο Καστελλόριζο στο πλαίσιο των δρομολογίων που εκτελούσε το πλοίο στο οποίο εργαζόταν αλλά και τις θέσεις αυτών καθώς και τους αριθμούς τους.

Όπως ανέφερε στην προανακριτική του απολογία ο ναυτικός, αν και δεν ήθελε να το κάνει, έπειτα από την επιμονή του άνδρα παρασύρθηκε και άρχισε να του μεταφέρει τις πληροφορίες.

Ο γ.γ. του προξενείου ρωτούσε και για τον αριθμό των φαντάρων που είχαν μεταφερθεί στη διάρκεια δύο ταξιδιών για το Καστελλόριζο.

Στη συνέχεια, όπως εξομολογήθηκε, κατόπιν συζήτησης που είχε με τη σύζυγό του αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για λανθασμένη ενέργεια και ότι θα ήταν προτιμότερο να αποφύγει τον υπάλληλο του προξενείου.

Στη συνάντησή τους που ακολούθησε τον Νοέμβριο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, του ζήτησε να σβήσει όλα τα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει μέσω της εφαρμογής «whats up» και τα οποία αφορούσαν κυρίως ερωτήσεις για τα πολεμικά πλοία. Στη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν ο ναυτικός του είπε πως τον θεωρεί επικίνδυνο και ότι δεν θα πρέπει να ξαναβρεθούν. Έκτοτε, όπως ανέφερε, στην απολογία του, δεν είχε καμία επικοινωνία μαζί του ούτε απάντησε στην τηλεφωνική κλήση που είχε από εκείνον στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Αττικής με εντάλματα σύλληψης του ανακριτή Ρόδου κατηγορούμενοι για κατασκοπεία σε βάρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος γραμματέας του προξενείου φέρεται να δήλωσε άγνοια για όσα κατέθεσε στην προανακριτική του απολογία ο μάγειρας του πλοίου, την ώρα που ο 56χρονος ναυτικός έχει παραδεχθει από την πρώτη στιγμή οτι στρατολογήθηκε από τον διπλωματικό υπάλληλο προκειμένου να τον τροφοδοτεί με πληροφορίες για τις κινήσεις των Ένοπλων Δυνάμεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ο 35χρονος φέρεται να έχει δηλώσει ότι γνώρισε τον 56χρονο σε κοινωνική εκδήλωση το καλοκαίρι και ότι έκτοτε διατηρούσαν μια φιλική σχέση.

Όσον αφορά το περιεχόμενο των φορητών υπολογιστών και τηλεφώνων που κατασχέθηκαν στο σπίτι του διπλωματικού υπαλλήλου, ο ίδιος ζήτησε να μην ληφθεί υπόψη κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης επικαλούμενος διεθνή συνθήκη που έχει να κάνει με το διπλωματικό απόρρητο.

Mε πληροφορίες από kathimerini.gr/protothema.gr

Δίκτυο κατασκοπείας στη Ρόδο: Αφού τους άφησαν ελεύθερους, έτρεχαν να τους συλλάβουν…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: