Καμπάνα 312.000 ευρώ στην Ελλάδα για την κατάληψη του City Plaza και επίθεση κυβέρνησης κατά ΣΥΡΙΖΑ

File Photo: Aπό επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε υπό κατάληψη κτίριο στα Εξάρχεια.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




Στον ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει τις ευθύνες για την τριετή κατάληψη και το παρεπόμενο πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κυβέρνηση.

Σε σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφέρεται:

«Χθες τo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για την κατάληψη του City Plaza. Ο λογαριασμός; 312.500 ευρώ.

Θα τον πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανεύθυνη συμπεριφορά του; Ή θα τον φορτώσει και αυτόν στους φορολογούμενους;»

O κ. Πέτσας επισημαίνει ακόμη ότι «η κατάληψη, για τρία ολόκληρα χρόνια, του ξενοδοχείου City Plaza είναι μια κωμικοτραγική υπόθεση που ξεγυμνώνει την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης» υπογραμμίζοντας ότι η κατάληψη έληξε στις 10 Ιουλίου 2019, «μόλις δηλαδή έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, προφανώς επειδή οι “αλληλέγγυοι καταληψίες” γνώριζαν ότι η νέα κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έπρεπε» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Σημειώνεται ότι η  κατάληψη του εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου ξεκίνησε στις 22 Απριλίου του 2016.

Η ιδιοκτήτριά του, Αλίκη Παπαχελά, με συνεχείς παρεμβάσεις της και προσφυγή στο ΕΔΑΔ ζητούσε την εκκένωση της κατάληψης, καθώς υποστήριζε ότι της είχε προκαλέσει οικονομικά προβλήματα.

Σχεδρόν ταυτόχρονα με την την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στις 10 Ιουλίου 2019, αλληλέγγυοι και φιλοξενούμενοι τερμάτισαν την κατάληψη με δική τους πρωτοβουλία, χωρίς να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας.

Οπως αναφέρει στη χθεσινή του απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «στην υπόθεση Παπαχελά και Amazon SA κατά Ελλάδας, το δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατοχής, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν από αλληλεγγύη μαζί τους.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στους αιτούντες 300.000 ευρώ για απώλεια εργασιών (χρηματική ζημία) και 2.500 ευρώ για έξοδα. Έπρεπε επίσης να πληρώσει στην κυρία Παπαχελά 10.000 ευρώ για μη χρηματική ζημία».

Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην ιδιοκτησία). Η Ελλάδα υποστήριξε την αδράνεια των Αρχών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενόψει του κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης με την εκκένωση δεκάδων ανθρώπων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε τις ανησυχίες των Αρχών, αλλά έκρινε ότι αυτό δεν δικαιολογεί την τριετή αδράνειά τους.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Επίθεση του Ρουβίκωνα σε εφορίες με… μπογιές [photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: